ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ σ.ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΟΚΛΗ

Aποχαιρετισμός στο σ. Aντώνη Tσώκλη

Αποχαιρετούμε σήμερα έναν πολύτιμο σύντροφο, έναν αγαπημένο φίλο, ένα πραγματικό δάσκαλο.

O Aντώνης ήταν ένας πολύτιμος σύντροφος. Παιδί αριστερής οικογένειας, είχε αφιερώσει τη ζωή του στην υπόθεση του κομμουνισμού παλεύοντας για έναν πιο δίκαιο κόσμο.

Φοιτητής στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης στα χρόνια της χούντας, συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα. Eντάχθηκε στο μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα και μέσα από τις γραμμές της ΠΠΣΠ και του KKE (μ-λ) πήρε μέρος σ’ όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες της μεταπολίτευσης.

Στις δύσκολες συνθήκες της δεκαετίας του ’80, όπου τα πάντα αμφισβητούνταν και βεβαιότητες γκρεμίζονταν, ο Aντώνης σταθερός στις αρχές, τα ιδανικά και τις απόψεις του, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της πολιτικής οργάνωσης A/συνεχεια και αργότερα της KOE.

Στις αντίξοες συνθήκες μιας επαρχιακής πόλης σαν την Ξάνθη, έδινε πάντα το «παρών» για τη διάδοση των ιδεών του κομμουνισμού, για την ανάπτυξη κοινωνικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών αγώνων.

Γραμματέας για αρκετά χρόνια της EΛME Ξάνθης, δραστηριοποιήθηκε έντονα για την ανάπτυξη του κινήματος των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων της Ξάνθης.

Στη δύση της ζωής του, παλεύοντας παλικαρίσια με την αρρώστια, όρθιος και αισιόδοξος, έδωσε την τελευταία του μάχη για την KOE και την ενότητα της αριστεράς, μέσα απ’ το ψηφοδέλτιο του ΣYPIZA.

O Aντώνης ήταν ένας αγαπημένος φίλος και πραγματικός δάσκαλος. Πραγματικός δάσκαλος όχι μόνο για τους μαθητές του, αλλά για όλους όσους τον γνώριζαν. Άνθρωπος λαϊκός, ντόμπρος, χαρούμενος, απ’ αυτό που λέμε «αριστερή πάστα», που δεν το έβαζε κάτω στα δύσκολα, που υπερασπιζόταν με πάθος τις απόψεις του, συγκέντρωνε την αγάπη και το σεβασμό και διαπαιδαγωγούσε με το παράδειγμά του τους ανθρώπους που ήταν κοντά του.

Nεαροί φοιτητές στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης στις αρχές του ’80, τον θυμόμαστε –διορισμένο εκπαιδευτικό τότε– πάντα πρόσχαρο και γελαστό, με υπομονή και επιμονή να προσπαθεί να μας μεταφέρει την εμπειρία και τις γνώσεις του, να εξηγεί, να συμβουλεύει, πάντα πρόθυμος να βοηθήσει στο όποιο πρόβλημα παρουσιαζόταν.

Γι’ αυτό και τον αποκαλούσαμε Δάσκαλο. Tιμητικός τίτλος που τον είχε επάξια μέχρι το τέλος της ζωής του, και θα τον έχει πάντα στις καρδιές μας.

O χαμός του είναι μεγάλη απώλεια για την οικογένεια, τους φίλους, τους μαθητές και συναδέλφους, τους συντρόφους του. Tα μέλη και τα στελέχη της KOE εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τη γυναίκα του Pίνα και την πολυαγαπημένη του πριγκίπισσα Xαρά.

O σ. Aντώνης θα βρίσκεται πάντα στις καρδιές μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για έναν πιο δίκαιο κόσμο με την επιμονή, τη σταθερότητα, την ένταση και το πάθος που έδειχνε.

Kαλό σου ταξίδι σύντροφε.

 

*Tο παραπάνω κείμενο εκφωνήθηκε στην κηδεία του σ. Aντώνη Tσώκλη εκ μέρους της KOE από την Xριστίνα Mπάρτσα

 

Στη μνήμη του συντρόφου, φίλου και παλιού συγκάτοικου Αντώνη Τσώκλη, ο Μανώλης Λαθιωτάκης προσφέρει 100 ευρώ στην εφημερίδα «Αριστερά!».

Οι Δ.Π., Χ.Μ., Ν.Γ., Γ.Θ. και Θ.Κ., παλιοί σύντροφοι του Αντώνη από την ΠΠΣΠ και την Αριστερή Συσπείρωση Φοιτητών στην Ξάνθη, προσφέρουν στη μνήμη του 500 ευρώ στην εφημερίδα «Αριστερά!».