ΑΠΟ ΠΟΛΗ ΣΕ ΠΟΛΗ

Από πόλη σε πόλη

Αθήνα

Με πρωτοβουλία των απεργιακών επιτροπών διαφόρων διδασκαλικών συλλόγων της Αθήνας και με τη συμμετοχή αυτοδιοιηκητικών κινήσεων και αριστερών οργανώσεων πραγματοποιήθηκε στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου παρέμβαση για το ζήτημα της παιδείας. Παρά την αστυνομοκρατία και το μπλοκάρισμα από τα ΜΑΤ των 500 περίπου διαδηλωτών σε ένα σημείο που δεν θα «ενοχλούσαν» τους επίσημους, έγινε κατορθωτό τελικά να υψώσουν το πανό των συλλόγων και να φωνάξουν συνθήματα απέναντι από την εξέδρα των επισήμων. Έπειτα όλοι διαδήλωσαν κατά μήκος της πλατείας Συντάγματος και μέχρι τα γραφεία της ΔΟΕ.

Πειραιάς

Με πανό οι εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Πειραιά μαζί με τοπικές κινήσεις και τα μέλη του Συλλόγου «Πρόοδος» έδωσαν τον δικό τους αγωνιστικό τόνο στην παρέλαση φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του πανεκπαιδευτικού αγώνα που είναι αναγκαίο να συνεχιστεί για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. «Δε θέλουμε σχολεία μαγαζιά, με γονείς πελάτες και αμόρφωτα παιδιά!» αντηχούσε το σύνθημα καθώς παρέλαυναν οι μαθητές γυμνασίων κυρίως, καθώς η πλειοψηφία των λυκείων είναι σε κατάληψη. Παρόλο που η αστυνομία θέλησε να εμποδίσει τους εκπαιδευτικούς να διαμαρτυρηθούν, αυτοί συνέχισαν και διαδήλωσαν μέχρι το Πασαλιμάνι μαζί με γονείς και μαθητές υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας και κατά της πολιτικής του Υπουργείου.

Νίκαια

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από μέλη και φίλους της ΚΟΕ στην παρέλαση. Μοιράστηκε σε πολλά αντίτυπα προκήρυξη για την παιδεία.

Ίλιον

Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου έγινε παρέμβαση από το Αριστερό Σχήμα Ιλίου με μοίρασμα προκήρυξης για το ζήτημα της παιδείας και των κινητοποιήσεων των μαθητών.

Ζωγράφου

Παρέμβαση πραγματοποίησαν στην παρέλαση το 3ο και 7ο Λύκειο και το 3ο – 7ο  Γυμνάσιο με πανό, η δημοτική κίνηση «Κίνημα στην Πόλη» και αριστερές οργανώσεις. Όταν προσπάθησαν να διαδηλώσουν μέσα στην παρέλαση, «αγανακτισμένοι πολίτες» (βλ. ακροδεξιοί και τραμπούκοι του νυν δημάρχου Καζάκου) με εμφανή την ανοχή της αστυνομίας επιτέθηκαν για να τους εμποδίσουν, δίχως όμως να το καταφέρουν.   

Θεσσαλονίκη

Εφέτος, στην καθιερωμένη μαθητική παρέλαση της 27ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, τον ρυθμό δεν τον έδωσε η μπάντα του δήμου. Τον έδωσαν οι  εκπαιδευτικοί, οι κινήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης (Νομαρχιακή Κίνηση Θεσσαλονίκης «Αριστερά!», «Πόλη των Κινημάτων και της Οικολογίας») και οι οργανώσεις της Αριστεράς που αποφάσισαν μετά από πρωτοβουλία των δασκάλων να παρέμβουν στη μαθητική παρέλαση, αναδεικνύοντας το φλέγον ζήτημα της παιδείας. Η διαμαρτυρία άρχισε με πορεία με πανό και πλακάτ παραπλεύρως των παραταγμένων μαθητών, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Τότε στα βουνά για την ελευθερία, τώρα στους δρόμους για δωρεάν παιδεία». Τα ΜΑΤ απώθησαν βίαια τους διαδηλωτές και αυτοί συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους μετά το τέλος της παρέλασης.

Πάτρα

Ο Σύλλογος Δασκάλων πραγματοποίησε διαμαρτυρία στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Από νωρίς δάσκαλοι και νηπιαγωγοί παρατάχτηκαν απέναντι από τους επίσημους και με την έναρξη της παρέλασης σήκωσαν πανό με σύνθημα « Ο αγώνας μας για την αξιοπρέπεια και το δίκιο συνεχίζεται». Αξίζει να σημειωθεί ότι μικρός ήταν ο αριθμός των σχολείων που παρέλασαν – λίγα δημοτικά, μόλις 3 γυμνάσια και κανένα λύκειο.

Αγρίνιο

Την Τετάρτη 25/10 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με μεγάλη συμμετοχή (περίπου 250 άτομα) από δασκάλους και μαθητές στο Αγρίνιο. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο του Αγρινίου, όπου την παράσταση έκλεψαν οι μαθητές με την εφευρετικότητα στα συνθήματά τους. Η συμμετοχή και ο παλμός της διαδήλωσης πιστοποιούν με τον καλύτερο τρόπο ότι αν οι «ηγεσίες» του κινήματος ήθελαν θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι διαφορετικά και να ξεδιπλωθεί ένας πανεκπαιδευτικός αγώνας αντάξιος των διαθέσεων του κόσμου της εκπαίδευσης.

Χανιά

Παρά την απροκάλυπτη αστυνομοκρατία, καθηγητές, δάσκαλοι και φοιτητές κατάφεραν να κάνουν έντονη την παρουσία τους στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Περίπου 100 άτομα σήκωσαν δύο πανό, ένα των καθηγητών και ένα των φοιτητών, απέναντι από την εξέδρα των επισήμων και φώναξαν αρκετά συνθήματα. Η αστυνομία είχε κυριολεκτικά αποκλείσει το σημείο που στεκόταν ο κόσμος αυτός και ήταν έτοιμη για συλλήψεις. Όταν προς το τέλος της παρέλασης οι συγκεντρωμένοι θέλησαν να διαδηλώσουν, η αστυνομία επιχείρησε να τους εμποδίσει, δημιουργήθηκε ένταση, αλλά τελικά με την υποχώρηση της αστυνομίας, έγινε στο τέλος της παρέλασης πορεία περίπου 300 ατόμων και μοιράστηκε αρκετό υλικό στον κόσμο που είχε έρθει για την παρέλαση.