Ανακοίνωση Τύπου του Προεδρείου της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση Τύπου του Προεδρείου της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ

Στις 18 και 19 Ιουλίου 2009, πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Σώματος του ΣΥΡΙΖΑ, τη σύνθεση του οποίου αποτέλεσαν τα Κεντρικά (Κεντρική Γραμματεία και Κοινοβουλευτική Ομάδα) και Περιφερειακά (οι Γραμματείες των Νομαρχιακών, Τοπικών και Κλαδικών Επιτροπών ολόκληρης της χώρας) Όργανα καθώς και μεγάλος αριθμός στελεχών που συμμετέχουν σε Θεματικές και άλλες Βοηθητικές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Πανελλαδικό Σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, που με αυτή τη μορφή συνεδρίασε για πρώτη φορά, μέσα από μια πλούσια συζήτηση και γόνιμο προβληματισμό:

α. Ολοκλήρωσε τις συζητήσεις και τα συμπεράσματα για τις ευρωεκλογές της 7/6/09, εκτιμώντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για το ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί, τις προσδοκίες αλλά και τις δυνατότητες και τη δυναμική του εγχειρήματός μας. Συνόψισε λάθη, αδυναμίες και ανεπάρκειες στην πολιτική παρέμβαση και την οργάνωση της προεκλογικής δραστηριότητας και ζητήματα που συνδέονται με την εκπομπή του πολιτικού στίγματος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των απαντήσεων που δόθηκαν στις ενορχηστρωμένες επιθέσεις που δέχτηκε από κόμματα και ΜΜΕ.

β. Ιεράρχησε τα προβλήματα και τα μέτωπα που χρειάζεται να αποτελέσουν προτεραιότητες για την πολιτική και κοινωνική δράση του ΣΥΡΙΖΑ, το αμέσως επόμενο διάστημα, συγκεντρώνοντας την προσοχή του πολιτικού και κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ:

στην οικονομική κρίση και την απόκρουση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και μέτρων που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυβέρνηση, με την ουσιαστική ανοχή και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

στην υπεράσπιση των εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων (μισθοί, συντάξεις, απολύσεις, ανεργία, εργασιακές σχέσεις, 3ήμερη και 4ήμερη εργασία με μείωση αποδοχών, βαρέα και ανθυγιεινά).

στην επαγρύπνηση για τα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα και την ανάπτυξη ευρύτερου κοινωνικού μετώπου για τα δικαιώματα των μεταναστών, ενάντια στη “μηδενική ανοχή”, και για την αντιμετώπιση των συνεπειών στις υποβαθμισμένες περιοχές, καθώς για την απόκρουση των αντιδραστικών επιλογών που συνιστούν τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή (άρση απορρήτου, παρακολουθήσεις τηλεφωνημάτων, κάμερες σε 24ωρη βάση, έλεγχοι DΝΑ κ.λπ).

στην αντιμετώπιση, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, των προβλημάτων και των αλλαγών που προωθούνται στην εκπαίδευση και αποφασιστική κοινωνική παρέμβαση για τα εκρηκτικά προβλήματα που δημιουργούνται στα νοσοκομεία, το φθινόπωρο.

γ. Διατύπωσε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για το επόμενο 6μηνο, σε σχέση την πολιτική και κοινωνική δράση του ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση των παραπάνω επιλογών και μετώπων, στο πλευρό των εργαζομένων και των κοινωνικών κινημάτων.

δ. Ασχολήθηκε, τέλος, με την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισε:

1) Εν όψει της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης του Οκτώβρη να πραγματοποιηθούν Συνελεύσεις σε όλες τις Νομαρχιακές, Τοπικές και Κλαδικές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ και Συσκέψεις των Θεματικών και Βοηθητικών Επιτροπών, με θέμα την οργανωτική ανασυγκρότηση.

Υλικό των Συνελεύσεων και Συσκέψεων θα αποτελέσει το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν στο Πανελλαδικό Σώμα και όσες υποβληθούν στη συνέχεια.

2) Στα πλαίσια υλοποίησης των αποφάσεων της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης:

Να λειτουργήσει άμεσα Γραφείο Τύπου, που να κατοχυρώνει την πλουραλιστική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ.

Να εκδοθεί το περιοδικό του ΣΥΡΙΖΑ.

3) Στην πρώτη Συνεδρίασή της, η Γραμματεία να συζητήσει για τη ρύθμιση των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να καλύπτονται ουσιαστικά οι ανάγκες του Ταμείου του ΣΥΡΙΖΑ και των Νομαρχιακών Επιτροπών.

4) Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει άμεσα, με οργανωμένο και συντεταγμένο τρόπο, τις διαδικασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για την Οργανωτική Ανασυγκρότηση. Στη Συνδιάσκεψη του Οκτωβρίου θα συζητηθούν όλες οι προτάσεις και θα παρθούν αποφάσεις σχετικά με την ενιαία πανελλαδική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, όχι ως ενιαίου κόμματος αλλά ως οργανισμού πολιτικής συνεργασίας, με αυτοτελή συγκρότηση και πολιτική λειτουργία, με συμμετοχή όλων των συνιστωσών και όλου του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ, είτε ανήκει σε συνιστώσες είτε είναι ανένταχτος, με ισοτιμία, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς.

Υπήρξε γόνιμος προβληματισμός για την ιδιότητα του “μέλους” του ΣΥΡΙΖΑ με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, που θα αποφασιστούν τελικά στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη του Οκτώβρη.

Αθήνα 19-7-2009, Το Προεδρείο του Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ