Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του Δ. Χατζησωκράτη

Μετά από συζήτηση και ομόφωνη απόφαση όσων παρευρίσκονταν στην τακτική συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση που στάλθηκε και στον Τύπο:

"Στη σημερινή (31/3/08) εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" της ΝΕΤ, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, εκπροσωπώντας το ΣΥΡΙΖΑ, εντελώς αυθαίρετα υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της στρατιωτικοποίησης της Ε.Ε. και της δημιουργίας ευρωστρατού. Οι απόψεις αυτές όχι μόνο δεν εκφράζουν το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται αποφασιστικά ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της Ε.Ε., τη δημιουργία ευρωστρατού και τη Συνταγματική Συνθήκη. Λέει όχι στην Ευρώπη του πολέμου, του νεοφιλελευθερισμού, του ρατσισμού, όχι στην Ευρώπη-φρούριο.

Δικό μας όραμα είναι η Ευρώπη της δημοκρατίας, της λαϊκής ευημερίας, των δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους. Η Ευρώπη της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της οικολογικά βιώσιμης ανάπτυξης, του φεμινισμού, της ελευθερίας, της προόδου και του σοσιαλισμού."

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ έλειπαν από τη συνεδρίαση.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τις διακηρύξεις του

Στη διακήρυξη του Ιουνίου 2007 υπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο με τίτλο "Όχι στην Ευρώπη του πολέμου, του νεοφιλελευθερισμού, του ρατσισμού, όχι στην Ευρώπη-φρούριο" και εκεί αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

"Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. συγκροτείται ταχύτατα σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλο που διεκδικεί ρόλο και οφέλη από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων στον κόσμο. Έχει ήδη νομιμοποιήσει μια σειρά πολέμους και επεμβάσεις (Βαλκάνια, Κόσοβο, Ιράκ, Παλαιστίνη Λίβανος κ.λπ.), συμμετέχει ως δήθεν ειρηνευτική δύναμη και μετέχει ενεργά στον πόλεμο κατά της "τρομοκρατίας". Με πρόσχημα το ενδιαφέρον για τον αλβανικό πληθυσμό του Κόσοβου, προωθεί και πάλι σχέδια διαμελισμού και επαναχάραξης των συνόρων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, φέρνοντας στην επικαιρότητα τον εφιάλτη του πολέμου στα Βαλκάνια." […]

"Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί: ενάντια στην ΟΝΕ και τις συνέπειες των πολιτικών που τη συνοδεύουν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, στον αγώνα για την ειρήνη, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, την αναδιανομή του πλούτου, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην εργασία, την προστασία του περιβάλλοντος, την αλληλεγγύη στον τρίτο κόσμο. Στον αγώνα κατά του εθνικισμού και του ρατσισμού, για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών και των κοινωνικά αποκλεισμένων. Ενάντια στην "πολιτική ασφάλειας", στις συμφωνίες Σένγκεν και Ευρωπόλ. Ενάντια στην πολιτική της στρατιωτικοποίησης της Ε.Ε., τη δημιουργία Ευρωστρατού και τις σχέσεις Ε.Ε.-ΝΑΤΟ. Στην απόκρουση της απόπειρας επαναφοράς της συνταγματικής θεσμοθέτησης του νεοφιλελευθερισμού."

Η άποψη της ΚΟΕ

Οι απόψεις του Δ. Χατζησωκράτη είναι σε κατάφωρη αντίθεση με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και όταν προβάλλονται σαν θέση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν μεγάλα προβλήματα. Επίσης το ζήτημα της μονοπώλησης της εκφρασης στα ΜΜΕ από συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΝ έρχεται σε αντίθεση με τις ανάγκες και τις προδιαγραφές του ενωτικού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό η ΚΟΕ προέβη σε άμεση διαμαρτυρία προς τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της τα ακόλουθα:

"1. Ποιος εξουσιοδοτεί και πώς κάθε ένα μέλος του ΣΥΝ να μιλά εξ ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ και να λέει τις δικές του απόψεις, που είναι αντίθετες με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ.

2. Η απόφαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης για δημιουργία Γραφείου Τύπου και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εφαρμοστεί εδώ και τώρα, γιατί δεν είναι η μοναδική περίπτωση. [..]

Η πρόταση της ΚΟΕ είναι ότι απαιτείται μέχρι τέλους του 2008 να γίνει πανελλαδική θεματική σύσκεψη με θέμα "Θέσεις για την ΕΕ" ενόψει ευρωεκλογών, όπου να αναλυθούν-συγκεκριμενοποιηθούν και να βαθύνουν οι κατευθύνσεις μας και η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα αυτό."

Αν χρειαστεί, μπορούμε να γίνουμε αναλυτικότεροι.

Ν.Τ.