Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία

Στις Σέρρες ο Πρωθυπουργός δήλωσε απερίφραστα ότι θεωρεί τη γνώση εμπόρευμα και ότι επιδιώκει την "ενίσχυση του ανταγωνισμού" μέσω των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτές οι δηλώσεις, μαζί με τη "διασταλτική ερμηνεία" του Συντάγματος που προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών και τις προκλητικές δηλώσεις Στυλιανίδη-Αλογοσκούφη, επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει συνταγματική εκτροπή. Έτσι θέλει να απαντήσει στη νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος για το άρθρο 16, νίκη που την Τρίτη επισφραγίστηκε και στη Βουλή.

Τούτη τη στιγμή προέχει οι δυνάμεις που πέρυσι, εκφράζοντας την πλειοψηφία της κοινωνίας, έδωσαν τη νικηφόρα μάχη της υπεράσπισης και αναβάθμισης του Δημόσιου Πανεπιστήμιου, να φροντίσουν ώστε να συγκροτηθεί ένα ευρύ, ενωτικό, αυτόνομο και αγωνιστικό κίνημα που θα αποκρούσει αυτό το σχέδιο. Πρώτο απαραίτητο βήμα πρέπει να είναι η υποστήριξη προς το εκπαιδευτικό κίνημα που αγωνίζεται για να ακυρώσει κάθε προσπάθεια εφαρμογής του Νόμου-Πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Νόμου που προεξοφλεί την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, αυτή δηλαδή που απέτυχε. Οι διατάξεις αυτού του Νόμου (τετραετείς συμβάσεις, περικοπές χρηματοδότησης, περικοπή δωρεάν συγγραμμάτων, περιορισμός ασύλου, πειθαρχικά δικαστήρια, δίδακτρα και πολλά άλλα) περιγράφουν το όραμα του νεοφιλελευθερισμού για το Πανεπιστήμιο, αυτό που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει μεταρρύθμιση. Το ΠΑΣΟΚ, που από καιρό έχει αποσύρει την υποστήριξή του σε οτιδήποτε δημόσιο, βοηθά την κυβέρνηση, διασπώντας το εκπαιδευτικό κίνημα κατά του Νόμου-Πλαίσιο και διακηρύσσοντας τη "συναινετική αναθεώρηση" του άρθρου 16.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση, μετά την ψηφοφορία της Τρίτης:

  • Πρώτον, να σταματήσει κάθε προσπάθεια συνταγματικής εκτροπής.
  • Δεύτερον, να κλείσει αμέσως τα "κέντρα ελευθέρων σπουδών" που συνδέονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού.
  • Τρίτον, να αποσύρει το Νόμο-Πλαίσιο.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις πρυτανικές εκλογές ως όχημα για την εφαρμογή του Νόμου-Πλαίσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το εκπαιδευτικό κίνημα και χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις φοιτητών, σπουδαστών και καθηγητών που, ορίζοντας οι ίδιοι μέσα από δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες, προτεραιότητες και μορφές δράσης, υπερασπίζουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και αγωνίζονται να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, να μην υλοποιηθεί, αλλά να αποσυρθεί ο Νόμος-Πλαίσιο.

Αθήνα 28/5/2008
Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ