Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις πολιτικές εξελίξεις

alt

alt8/11/2011

1. Κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα και ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες αντικατοχικές διαδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, δρομολογήθηκαν ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, σε ένα φόντο απίστευτων πιέσεων, εκβιασμών, παζαρεμάτων, διεργασιών και ίντριγκας. Ούτε δημοψήφισμα έγινε, ούτε εκλογές. Αντίθετα, επιβλήθηκε ένα εσωτερικό πραξικόπημα υπό την μπαγκέτα των Μέρκελ – Σαρκοζί. Με το πραξικόπημα αυτό, επιβάλλεται μια κυβέρνηση που δεν έχει καμιά απολύτως νομιμοποίηση, για να προωθηθεί η νέα δανειακή σύμβαση και οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου που μετατρέπουν την χώρα σε μια μεταμοντέρνα αποικία μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο. Είναι πρωτοφανής η επέμβαση της τρόικας και ειδικά της ηγεσίας της ευρωζώνης για γραπτές δηλώσεις αποδοχής της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου από τους πολιτικούς αρχηγούς. Ούτε στην εποχή του αμερικανοκρατούμενου εμφυλιακού κράτους δεν λύνονταν τα θέματα με γραπτές δηλώσεις. Ο λαός θα πολεμήσει και αυτή την κυβέρνηση-εκπρόσωπο της νέας κατοχής που έχει επιβληθεί και θα απαιτήσει το διώξιμό της μαζί με το διώξιμο της τρόικας. Ο αντικατοχικός αγώνας συνεχίζεται πιο αποφασιστικά!

2. Κάτω από το εκβιαστικό δίλημμα «ευρώ ή καταστροφή» επιβάλλονται οι δόσεις της χρεοκοπίας και διάλυσης της χώρας προς όφελος των δανειστών και των εκφραστών τους, των εσωτερικών κατοχικών δυνάμεων. Η ευθυγράμμιση όλων των αστικών δυνάμεων στην υποστήριξη της επαίσχυντης «δανειακής σύμβασης» γίνεται με δικαιολογία την αποφυγή εξόδου της χώρας από το ευρώ που για τους ίδιους ισοδυναμεί με καταστροφή. Το ίδιο το διευθυντήριο της ΕΕ έδειξε με όλους τους τρόπους ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μέσα από τους μηχανισμούς και τις συμφωνίες της ΕΕ να υπάρξει μια πορεία ανεξαρτησίας, δημοκρατίας, παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ο λαός δεν πρέπει να υποκύπτει σε τέτοια διλήμματα. Μέλλον για το λαό και τη χώρα θα προκύψει μέσα από σύγκρουση και ρήξεις με όλους τους μηχανισμούς και όλες τις πολιτικές της ΕΕ, για μια άλλη Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη, χωρίς ΕΕ. Η ευρωδουλεία δεν είναι όραμα, ούτε καταφύγιο. Είναι σύγχρονη μορφή ραγιαδισμού, στην οποία συναντιούνται όλες οι αστικές δυνάμεις εναντίον του λαού. Η ευρωδουλεία είναι συνώνυμο της σύγχρονης εκμετάλλευσης των εργαζομένων, της απομύζησης των λαών και της διάλυσης των χωρών του ευρωπαϊκού νότου όπως η Ελλάδα.

3. Το μεγάλο «Όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να είναι το βασικό περιεχόμενο της άμεσης πολλαπλής δράσης των λαϊκών δυνάμεων που συνενώνονται στον πολιτικό αγώνα για την απαλλαγή από το νέο κατοχικό καθεστώς, για την πτώση του καθεστώτος αυτού που είναι βασική προϋπόθεση για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική διέξοδο της χώρας. Ο αγώνας για την επιβίωση (ενάντια στα χαράτσια, την ανεργία, τη διάλυση της υγείας κλπ), η αλληλεγγύη και η οργάνωση του λαού από τα κάτω και σε όλους τους χώρους, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου σωτηρίας της χώρας, αποτελούν απαραίτητα βήματα για την ανάπτυξη και έκφραση του μαζικού λαϊκού κινήματος.

4. Το μαζικό λαϊκό κίνημα, βγαλμένο μέσα από την ριζοσπαστικοποίηση και τις διεργασίες μετατόπισης της συνείδησης σε ευρύτατα λαϊκά στρώματα, πρέπει να ξεπεράσει τα τρομοκρατικά ή εκβιαστικά διλήμματα που θέτει η αστική τάξη, να θέσει συνολικούς εναλλακτικούς στόχους, να μην αφυδατωθεί μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες και την εκλογολογία, να βαθύνει τους στόχους και τα περιεχόμενα της πάλης του. Από την άποψη αυτή, η πρώτη μεγάλη παρουσία του μαζικού λαϊκού κινήματος θα γίνει στις 17 Νοέμβρη στην επέτειο του Πολυτεχνείου, σε όλες τις πόλεις της χώρας, με διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις. Εκεί θα πρέπει να εκφραστούν η καταδίκη του κατοχικού καθεστώτος και της νέας κυβέρνησης που το υπηρετεί, η απαίτηση για δημοκρατία και ανεξαρτησία, η καταγγελία του στραγγαλισμού που επιβάλλεται από ΕΕ και ευρώ, το «Όχι» στη δανειακή σύμβαση. Πρέπει να εκφραστεί το εξεγερσιακό μήνυμα, το μήνυμα του παλλαϊκού ξεσηκωμού για μια βαθιά, ουσιαστική, πραγματική αλλαγή στον τόπο, μια μεταπολίτευση του λαού!

Για να τελειώνουμε με τη χούντα της τρόικας, των Μνημονίων, της δανειακής σύμβασης, των ανδρείκελων!

Η αριστερά να μην αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση και το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, αναστέλλοντας για όσο χρειαστεί τη συμμετοχή της στη Βουλή.

Λαϊκός συναγερμός για να πέσει, όσο πιο γρήγορα γίνεται, και η νέα κατοχική κυβέρνηση!