Επικίνδυνος πόλεμος στον Καύκασο
ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ – ΙΤΑΛΙΑ *
Κρύβει εξαιρετικά μεγάλους κινδύνους ο πόλεμος που ξέσπασε ξανά στον Καύκασο ανάμεσα στη Ρωσσία (που υποστηρίζει τις αυτονομιστικές βλέψεις της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας), και τη Γεωργία, που στηρίζεται στις πλάτες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξαπολύσει τον στρατιωτικό της τυχοδιωκτισμό.
Αυτός ο πόλεμος εγκυμονεί κινδύνους για πολλούς λόγους που συσσωρεύτηκαν σιγά-σιγά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και έδειξαν καθαρά πως μπήκαμε πια για τα καλά στην εποχή του παγκόσμιου ανταγωνισμού –ειδικά στο στρατιωτικό επίπεδο– ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις.
1. Στο δραματικό πόλεμο που ξέσπασε ξανά στον Καύκασο (μια που ουσιαστικά συνεχίζεται αδιάκοπα από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα), αυτά που διακυβεύονται δεν είναι πια μόνο οι αγωγοί πετρελαίου και οι ενεργειακές ανταλλαγές ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη. Αυτά ήταν οι αρχικές αιτίες του πολέμου, όμως στην πορεία, σε αυτές τις αντιπαραθέσεις προστέθηκαν νέες, σαν συνέπεια των ανακατατάξεων και των νέων ισορροπιών σε διεθνές επίπεδο. Με αυτή την έννοια, ο πολυπολισμός που προβάλλεται σαν επίλυση αυτών των ανακατατάξεων, αποδεικνύεται πιο επικίνδυνος από τον διπολισμό ΗΠΑ-Ρωσίας αρχικά και τον μονοπολισμό ΗΠΑ αργότερα.
2. Τις τελευταίες μέρες πολλοί αναρωτιούνται για ποιο λόγο ο καυκάσιος σατράπης και σημερινός πρόεδρος της Γεωργίας διανοήθηκε να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση ενάντια στη μικρή Νότια Οσετία που ανήκει στη Ρωσία και όπου εδρεύει ειρηνευτική δύναμη από εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες, στη βάση διεθνών συμφωνιών. Σε αυτά τα ερωτήματα καλό είναι να προσθέσουμε και ένα ακόμη: πώς δηλαδή η εξαπόλυση της γελοίας στρατιωτικής επίθεσης συνέπεσε με το άνοιγμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.
Η Γεωργία είναι ολόπλευρα εξαρτημένη από τις ΗΠΑ, οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά. Άρα οι ΗΠΑ δεν ήταν δυνατό να αγνοούσαν τις προθέσεις του Σαακασβίλι. Έτσι, για ποιο λόγο δεν σταμάτησαν τον τυχοδιωκτισμό του σημερινού υποτελούς τους σατράπη μια τέτοια μέρα, που όλος ο κόσμος γιόρταζε ένα γεγονός σαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Η τελετή έναρξης στο Πεκίνο –χλιδάτη και λαμπερή, που παρέπεμπε στην παρωχημένη εποχή των αυτοκρατόρων και δεν θύμιζε καθόλου την περίοδο του σοσιαλισμού– έδειξε σε όλο τον κόσμο την κατάσταση μιας νέας παγκόσμιας υπερδύναμης, όπως είναι η Κίνα σήμερα. Μετά από άπειρες πολεμικές και αντικινέζικες επιθέσεις που προηγήθηκαν, στην τελετή της 8ης Αυγούστου οι διεθνείς παρατηρητές διαπίστωσαν ότι σήμερα η Κίνα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη, που μπορεί να γίνει επικίνδυνη, που πρέπει να μελετηθεί και να μην υποτιμάται, μια δύναμη ικανή να πάρει τη ρεβάνς στο παγκόσμιο σκηνικό, ακόμη και σε ένα περιβάλλον ψυχροπολεμικό σαν αυτό που ζούμε εδώ και μήνες. Η εξαπόλυση της νέας φάσης του πολέμου στον Καύκασο είχε σαν αποτέλεσμα να αμαυρώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες από πολιτική άποψη και να τους περιορίσει στην καθαρά αθλητική τους διάσταση.
3. Ο σττρατιωτικός τυχοδιωκτισμός του Σαακασβίλι, που υποκινήθηκε και ενισχύθηκε από τις ΗΠΑ (αλλά και ένα κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης) εγκαινίασε τη νέα φάση αντιπαράθεσης σε διεθνές επίπεδο, των ΗΠΑ από τη μια, και της Ρωσίας και Κίνας από την άλλη. Και ήταν πολλοί αυτοί που τα τελευταία χρόνια υποστήριζαν ότι το πεδίο αυτής της αντιπαράθεσης δεν μπορούσε παρά να είναι η στρατηγική περιοχή ανάμεσα στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Από το 1997 οι ΗΠΑ με το "Silk Road Strategy Act" (Στρατηγικό Σχέδιο για το Δρόμο του Μεταξιού) δρομολόγησαν στην πράξη αυτή την επίθεση, μέσα από οικονομικές συμφωνίες που προσπαθούσαν να αποκλείσουν τη Ρωσία και το Ιράν από το σύστημα των αγωγών οι οποίοι μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη, αλλά και με στρατιωτικές συμφωνίες σαν την GUUAM (από τα αρχικά των χωρών Γεωργία, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία) ή με στρατιωτικές επιθέσεις όπως αυτή κατά του Αφγανιστάν, που είχαν καθαρά αντιρωσικό και αντικινεζικό χαρακτήρα.
Στις 13 Ιουλίου του 2006 εγκαινιάστηκε επίσης ο πετρελαιαγωγός BTC, που επισημοποίησε τον αποκλεισμό της Ρωσίας και του Ιράν από το νέο Δρόμο του Μεταξιού (δηλαδή εκείνο των υγρών καυσίμων), μεταφέροντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το Μπακού απευθείας στο τούρκικο μεσογειακό λιμάνι Τσεϊχάν.
Μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας GUUAM [που απέμεινε GUAM εξαιτίας της αποσκίρτησης του Ουζμπεκιστάν] και της ρώσικης αντεπίθεσης στην περιοχή, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ανοιχτά το χαρτί της εισόδου στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας και της Γεωργίας (δες την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου), αλλά χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν την απόρριψη και την αντίθεση ευρωπαϊκών δυνάμεων που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ.
Στην περίπτωση αυτή, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποδείχτηκαν πιο διορατικές από το Λευκό Οίκο, γιατί αν έμπαινε η Γεωργία στο ΝΑΤΟ σήμερα τα στρατεύματα και τα αεροπλάνα της συμμαχίας θα είχαν ταχθεί στο πλευρό ενός τυχοδιώκτη προέδρου στον πιο επικίνδυνο πόλεμο αυτής της φάσης της ιστορίας του 21ου αιώνα.
Πολύ λιγότερο οξυδερκείς αποδείχτηκαν οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών όταν έγιναν συνένοχοι στον άγριο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και την πρόσφατη ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Σε μια διεθνή συγκυρία που οξύνεται όλο και περισσότερο, δεν πρέπει να υποτιμούμε την ερώτηση που διατύπωσε σήμερα μια οικονομική εφημερίδα: "Μήπως αυτή θα ήταν η καλύτερη στιγμή, για την εξαπόλυση της επίθεσης κατά του Ιράν;"
4. Με την εξέλιξη των πολεμικών εχθροπραξιών στα άγρια βουνά του Καυκάσου, μπήκαμε ολοκληρωτικά στη φάση της αστάθειας και του ανταγωνισμού. Καλό θα είναι να μη συνεχίσει κανείς στη Αριστερά να υποτιμάει αυτά που συμβαίνουν, και να σταθεί στο ύψος της στάσης που πάντα κρατούσαν οι κομμουνιστές όταν ξεσπούν πόλεμοι ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις: να μην επιτρέψουν οιαδήποτε πολιτική, διπλωματική, στρατιωτική, οικονομική ανάμειξη της χώρας τους στα γεωπολιτικά σχέδια του ιμπεριαλισμού, και να καταγγέλλουν τις καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες του ανταγωνισμού ανάμεσα σε όλες τις μεγάλες δυνάμεις, χωρίς καμία εξαίρεση.
* Ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 11/8/2008 (www.contropiano.org)
Ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας *
Ο πόλεμος στη Γεωργία, με τη στρατιωτική εμπλοκή πια και των ρωσικών δυνάμεων, ανοίγει νέο κύκλο αίματος στην περιοχή του Καυκάσου, με θύματα τους λαούς της περιοχής. Αυτός ο πόλεμος είναι άμεσο αποτέλεσμα του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, της διαμάχης για τον έλεγχο των ενεργειακών οδών και της συνεχιζόμενης επιχείρησης για τη ΝΑΤΟϊκή περικύκλωση της Ρωσίας.
Ο Γεωργιανός πρόεδρος, δρώντας σαν κοινός προβοκάτορας, μετά την αποτυχία ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, προσφέρει καλές υπηρεσίες στους αμερικανικούς σχεδιασμούς με την προσχεδιασμένη επίθεση στη Νότια Οσετία. Όσο κι αν η "διεθνής κοινότητα" των υποκριτών της ΕΕ και των ΗΠΑ παρουσιάζουν τον επιτιθέμενο σαν αμυνόμενο, είναι αδιαμφισβήτητο ότι φωτιά στην πυριτιδαποθήκη του Καυκάσου έβαλαν οι ΝΑΤΟϊκές βλέψεις και οι αμερικανικές υποσχέσεις.
Η προσπάθεια ένταξης στο ΝΑΤΟ της Γεωργίας και της Ουκρανίας, η αντιπυραυλική ασπίδα, οι εντεινόμενοι ενεργειακοί ανταγωνισμοί, ο εξοπλισμός του γεωργιανού στρατού από τους αμερικανούς και, βέβαια, η εισβολή στη Νότια Οσετία προκάλεσαν τη ρωσική αντίδραση.
Το ρωσικό καθεστώς, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γεωργία, δίνει σαφές μήνυμα ότι δεν θα ανεχτεί την αμερικανική περικύκλωση.
Στα χνάρια της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, με την υποκίνηση μειονοτικών ζητημάτων, την προτεκτορατοποίηση κρατών και κρατιδίων, τη μονομερή απόσχιση πέρα από κάθε έννοια του ήδη κατακουρελιασμένου "διεθνούς δικαίου", τα τελευταία γεγονότα αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνοι είναι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί κι ο αμερικανικός επεκτατισμός.
* Δελτίο Τύπου της ΚΟΕ που εκδόθηκε στις 11/8/2008.
Ανακοίνωση του Ενωμένου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας *
Η Γεωργία βυθίστηκε σε διαρκές αιματηρό χάος. Ο αδελφοκτόνος πόλεμος σε γεωργιανό έδαφος ξέσπασε με μεγαλύτερη ορμή. Οι προβλέψεις του Ενωμένου Κ.Κ. Γεωργίας και προοδευτικών προσωπικοτήτων της χώρας σχετικά με τους κινδύνους της στρατιωτικοποίησης και της φιλοφασιστικής πολιτικής των αρχών δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Οι αρχές της Γεωργίας οργάνωσαν μια αιματηρή σφαγή, νιώθοντας ότι έχουν την υποστήριξη ορισμένων δυτικών κρατών και περιφερειακών και διεθνών οργανισμών. Η ατίμωση με την οποία οι σημερινές αρχές της Γεωργίας βάρυναν το λαό μας θα χρειαστεί δεκαετίες για να ξεπλυθεί.
Ο γεωργιανός στρατός, εξοπλισμένος και εκπαιδευμένος από Αμερικανούς συμβούλους και χρησιμοποιώντας όπλα προέλευσης ΗΠΑ, κατέστρεψε με βαρβαρότητα το Τσχινβάλι. Αθώοι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς, αθώοι Οσέτιοι, τα αδέλφια μας: παιδιά, γυναίκες και γέροι άνθρωποι. Στο Τσχινβάλι και τα περίχωρά του άφησαν την τελευταία τους πνοή πάνω από 2.000 κάτοικοι. Κι ακόμη, εκατοντάδες αθώοι άμαχοι Γεωργιανοί έχασαν τη ζωή τους στην εμπόλεμη ζώνη και σ’ ολόκληρη τη Γεωργία. Η Κεντρική Επιτροπή του Ενωμένου Κ.Κ. Γεωργίας εκφράζει τα πιο βαθιά συλλυπητήριά της στους συγγενείς και τους φίλους των νεκρών.
Την πλήρη ευθύνη για το σημερινό αδελφοκτόνο πόλεμο, για τις χιλιάδες των νεκρών κατοίκων της Νότιας Οσετίας και της Γεωργίας, τη φέρει ο πρόεδρος, το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση της Γεωργίας. Η ανευθυνότητα και ο τυχοδιωκτισμός του καθεστώτος Σαακασβίλι δεν γνωρίζουν σύνορα. Ο πρόεδρος και η διοίκηση της Γεωργίας είναι εγκληματίες και πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους. Εμείς, οι Γεωργιανοί κομμουνιστές κι όλοι οι προοδευτικά σκεπτόμενοι πολίτες, θα αγωνιστούμε ώστε οι οργανωτές αυτής της τερατώδους γενοκτονίας να τιμωρηθούν αυστηρά με βάση το νόμο!
Το Ενωμένο Κ.Κ. Γεωργίας διακηρύττει ότι το σημερινό γεωργιανό καθεστώς δεν ταυτίζεται με το λαό και το έθνος της Γεωργίας, και ζητά από τη διεθνή κοινή γνώμη να μην κάνει τέτοιες ταυτίσεις. Καλούμε την προοδευτική ανθρωπότητα να σταθεί αλληλέγγυα με το γεωργιανό λαό στον αγώνα του εναντίον του εγκληματικού καθεστώτος του Σαακασβίλι. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τις πρωτοβουλίες πολιτών και το λαό της Γεωργίας να ενωθούν στον κοινό στόχο: την απαλλαγή της Γεωργίας από το αντεθνικό, ρωσοφοβικό, φιλοφασιστικό καθεστώς του Σαακασβίλι!
* Αποσπάσματα απόφασης της Κ.Ε. του Ενωμένου Κ.Κ. Γεωργίας
που κυκλοφόρησε στις 11/8/2008 στην Τιφλίδα.