Αλέκος Φλαμπουράρης: Βασικός στόχος η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

Η «Αριστερά!» ενόψει της 2ης Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνθηκε στις συνιστώσες και σε πολλούς ανένταχτους του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας σε όλους τέσσερα ερωτήματα. Σε αυτές τις σελίδες δημοσιεύονται οι απαντήσεις όσων ανταποκρίθηκαν. Να σημειωθεί ότι οι ερωτήσεις τέθηκαν σε όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στον βουλευτή Φώτη Κουβέλη. Οι ερωτήσεις είναι οι εξής:

  1. Ποια θεωρείτε ότι ήταν τα θετικά και ποια τα αρνητικά στοιχεία-βήματα του ΣΥΡΙΖΑ στον έναν χρόνο από την πρώτη Πανελλαδική Σύσκεψη;
  2. Τι πρέπει να αλλάξει στο ΣΥΡΙΖΑ από δω και πέρα, προς ποια κατεύθυνση και με ποια εργαλεία;
  3. Μπροστά στις ευρωεκλογές ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι, τα προτάγματα και εν τέλει το διακύβευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ;
  4. Στο περιβάλλον που διαμορφώνει η κρίση πώς οριζόμαστε ως ΣΥΡΙΖΑ και σε τι καλούμε τον κόσμο να δράσει και να κινητοποιηθεί;

1. Η πρώτη πανελλαδική σύσκεψη ήταν μια έκπληξη για όλους μας, γιατί υπερέβη κάθε προσδοκία με τη μαζικότατη συμμετοχή αλλά και το υψηλό επίπεδο του προβληματισμού που αναπτύχθηκε το τριήμερο.

Οι ανένταχτοι και οι ανένταχτες, τα μέλη και στελέχη των συνιστωσών, με τις τοποθετήσεις τους ενισχύουν την πεποίθηση ότι η συνεργασία των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της οικολογίας είναι ικανή να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα συμφέροντα των αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων, να επεξεργάζεται εναλλακτικές προγραμματικές προτάσεις στις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να είναι, τέλος, σε θέση να ενσαρκώνει ιδεολογικά, πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά ελπίδες και οράματα εκατομμυρίων ανθρώπων.

2. Ο βασικός στόχος για το επόμενο διάστημα είναι η άρση της αδυναμίας υλοποίησης κατευθύνσεων και επιλογών που θα κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πιο δημοκρατικό, πιο ανοικτό, πιο ελκτικό, πιο αποτελεσματικό.

Μέχρι σήμερα δεν έγινε κατορθωτό να συγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (πλην ορισμένων περιπτώσεων) πανελλαδικά με επιτροπές σε νομούς, σε πόλεις, σε χωριά, αλλά και σε κάθε χώρο και κλάδο εργασίας – με παρεμβάσεις καθημερινές στα οξυμμένα προβλήματα που υπάρχουν, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οργάνωση μικρών και μεγάλων αγώνων, επιδιώκοντας την όσο το δυνατό μεγαλύτερη προσέλκυση πολιτών, ενταγμένων και ανένταχτων. Με αυτό το τρόπο και μόνο θα καταχτηθεί η ουσιαστική συμμετοχή, η δημοκρατική λειτουργία, ο πλουραλισμός, αλλά και ο αναγκαίος σεβασμός της ιδεολογικής και οργανωτικής αυτονομίας κάθε συνιστώσας και ανένταχτου/ης, που είναι απαραίτητος όρος για την ύπαρξή μας.

Σ’ αυτό που θα πρέπει να καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια, είναι η απαιτούμενη προγραμματική συναίνεση, ώστε η πολιτική συμφωνία να δίνει τη δυνατότητα συνεχών παρεμβάσεων στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο. Αυτή είναι βασικά η ιδέα συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό πρέπει να το καταφέρουμε.

3. Οι Ευρωεκλογές διεξάγονται σε μια περίοδο που κυριαρχείται από την κρίση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που εφαρμόστηκε όλα τα τελευταία χρόνια της «καπιταλιστικής ολοκλήρωσης».

Ένα μοντέλο που θεσμοθέτησε τη συνθήκη του Maastricht και άλλες συνθήκες, οι οποίες αποθέωναν την αγορά και το κέρδος, οδηγούσαν εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και την εξαθλίωση, την ανεργία, σε επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, και στην καταστροφική διαχείριση του περιβάλλοντος, καθώς και αυτό τέθηκε στην υπηρεσία της αγοράς.

Η Αριστερά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα πρέπει να έχει σαν πρωταρχικό στόχο την ανατροπή αυτού του τοπίου.

Αυτή η ανατροπή μπορεί να προέλθει μόνο από τη μαζική συμμετοχή του κόσμου στους καθημερινούς αγώνες μέσα από τα ήδη υπάρχοντα αλλά και τα νέα κοινωνικά κινήματα που καθημερινά αναπτύσσονται και δίνουν τη δυναμική για τη μετατροπή του ρεύματος αγανάκτησης και διαμαρτυρίας σε αντίσταση και διεκδίκηση μιας Ευρώπης της ειρήνης, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, κοινωνικής και πολιτικής ισότητας, πραγματικής δημοκρατίας και ελευθερίας με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές οφείλει να συμμετέχει και να ενισχύει τέτοια κινήματα στη χώρα μας, τα οποία υπερασπίζονται την κοινωνική ασφάλιση, τη Δημόσια και δωρεάν Παιδεία, τη δυνατότητα πρόσβασης όλων σε ένα αναβαθμισμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, την προάσπιση ελεύθερων δημόσιων χώρων, την αύξηση του εισοδήματος για μια αξιοπρεπή ζωή.

Έτσι θα φτάσουμε στις εκλογές ζητώντας από τον κόσμο, με την ψήφο του στο ΣΥΡΙΖΑ, να επιβεβαιώσει αυτές τις επιλογές, αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα τα δύο μεγάλα κόμματα που, ακολουθώντας πιστά τις νεοφιλελεύθερες επιταγές, έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. 

4. Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται και στη χώρα μας, η θέση μας για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης είναι σαφής. Οφείλουμε να ουσιαστικοποίησουμε την κριτική μας εναντίον των επιλογών του κεφαλαίου, στο δε πολιτικό πεδίο να στραφούμε σαφώς εναντίον των πολιτικών δυνάμεων που εφαρμόζουν ή συναινούν με αυτές τις πολιτικές.

Η συντηρητική παράταξη, αλλά σε μεγάλο βαθμό και η σοσιαλδημοκρατία, είτε σε κυβερνητική σύμπραξη είτε σε παράλληλη πορεία, εμπνεύστηκαν από το μονόδρομο του νεοφιλελευθερισμού, που έγινε πιο έντονος και πήρε καθολικό χαρακτήρα μετά την κατάρρευση των καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

Η κρίση –για την οποία γνωρίζουμε όλοι μας τις αιτίες αλλά και αυτούς που την προκάλεσαν– επηρεάζει πια την πραγματική οικονομία στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας .

Τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει να τις μεταφέρει στους οικονομικά αδύνατους – με αποτέλεσμα οι τραπεζίτες και οι ισχυροί να μη θίγονται καθόλου, πότε στο όνομα «της στήριξης» της οικονομίας και πότε «της διατήρησης» των θέσεων εργασίας.

Καθήκον όλης της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς, καθώς και της ριζοσπαστικής οικολογίας, είναι η αποκάλυψη αυτών των επιδιώξεων και η συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων στο στόχο:

Δεν θα πληρώσουμε εμείς τη κρίση τους, αλλά όλοι αυτοί που την προκάλεσαν, οι οποίοι επιδιώκουν ακόμα και σήμερα να τη διαχειριστούν προς όφελός τους.

Αλέκος Φλαμπουράρης,
μέλος ΠΓ του ΣΥΝ, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ