ΥΠΟΛΟΓΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ AIR-CIA, Δήλωση του Γ.Δραγασάκη

Υπόλογη η Ελλάδα για τις πτήσεις της Air-CIA

Δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη *

Στις 27/6/2007, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε τη δεύτερη έκθεση για την απαγωγή και την παράνομη κράτηση υπόπτων σε μυστικές φυλακές της CIA στην Ευρώπη. Ακόμα καλεί, με ψήφισμά της, τα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις να φωτίσουν και να διασαφηνίσουν πλήρως το ρόλο των χωρών τους σε σχέση με την υλοποίηση του εν λόγω αμερικανικού προγράμματος. Ανάλογη έκκληση απευθύνει και η Διεθνής Αμνηστία με δήλωσή της στις 22/6/07.

Υπόλογη απέναντι στο αίτημα του Συμβουλίου της Ευρώπης και την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας είναι και η ελληνική κυβέρνηση. Άμεσα, διότι, όπως αναφερόταν ήδη στην πρώτη έκθεση (Ιούνιος 2006) του Συμβουλίου της Ευρώπης, ορισμένες από τις ναυλωμένες και συγκαλυμμένες πτήσεις της CIA φέρονται να έγιναν μέσω και του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» των Αθηνών (πτήσεις Ν 829 MG, Αθήνα – Σάντα Μαρία) και Ν 829 MG, Αμάν – Αθήνα) στις 9/10/02. Επισημαίνουμε ότι ανάλογη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας (AI Index: AMR 51/051/2006 – 5 Απρι-λίου 2006) αναφέρει ότι τουλάχιστον 8 πτήσεις της CIA έγιναν μέσω Ελλάδας. Η αρνητική απάντηση των αρμόδιων υπουργών σε ερωτήσεις που υπέβαλα προ έτους (7041/31-1-06 και 9535/4-4-06) κρίνεται ανεπαρκής υπό το φως των νέων δεδομένων. Έμμεσα, διότι ως μέλος του ΝΑΤΟ η χώρα μας καθίσταται συνυπεύθυνη για τις αποφάσεις του τελευταίου, αλλά και υπόλογη στον ελληνικό λαό, στο βαθμό που τέτοιες αποφάσεις έμμειναν κρυφές.

Το γεγονός ότι οι εν λόγω αποφάσεις φαίνεται πως ελήφθησαν σε προγενέστερο χρόνο (Οκτώβρης 2001) δεν απαλλάσσει την παρούσα κυβέρνηση από την ευθύνη της ενημέρωσης της Βουλής και του ελληνικού λαού για τις αποφάσεις αυτές. Η υποχρέωση αυτή καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη από τη στιγμή που οι ίδιες οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ύπαρξη τέτοιων αποφάσεων.

* Βουλευτής Β’ Αθηνών του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς