Αφιέρωμα: Στο στόχαστρο η Κυπριακή Δημοκρατία

Αφιέρωμα: Στο στόχαστρο η Κυπριακή Δημοκρατία

Αφιέρωμα: Στο στόχαστρο η Κυπριακή Δημοκρατία

Με αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Δρόμος της Αριστεράς δημοσίευσε, στις 7/1/2017, ένα αφιέρωμα για το ζήτημα το οποίο αναδημοσιεύουμε εδώ ολόκληρο.

Την επόμενη βδομάδα θα γίνει η διεθνής συνάντηση για το Κυπριακό στη Γενεύη και μέχρι στιγμής, ενώ όλοι αναφέρονται σε μια 5μερή διάσκεψη, δεν είναι σίγουρο ακριβώς ποιοι θα παρευρεθούν τελικά. Χωρίς αμφιβολία έχουν πρωταγωνιστήσει οι ΗΠΑ και Αγγλία, ορισμένες δυνάμεις της ΕΕ και φυσικά η Τουρκία. Ο πρόεδρος της Κύπρου Αναστασιάδης αυτοδιαφημίζεται ως ο άνθρωπος που θα πάρει μέρος με τις 2 ιδιότητες σε 1 πρόσωπο (και σαν πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκπρόσωπος της Ε/Κ κοινότητας) . Νομίζει ότι έτσι θα κοροϊδέψει όσους βλέπουν τον αυτοϋποβιβασμό του σε μια θέση ισόβαθμη σαν του Τ/Κ εκπροσώπου.

 

Στόχος είναι πάντα η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας σαν όρος για την προώθηση των σχεδίων ΗΠΑ – Αγγλίας – Τουρκίας. Η ελληνική πλευρά διακηρύσσει ότι πραγματοποιεί «παράλληλη διαπραγμάτευση» για αξιολόγηση και Kυπριακό, αλλά όλοι την έχουν «κοστολογήσει» και δεν λογίζεται ούτε ως κομπάρσος.

Η εκρηκτικότητα της κατάστασης ιδιαίτερα στην Τουρκία και οι εξελίξεις στο Συριακό, καθώς και η αναμονή ανάληψης καθηκόντων από τον Τραμπ, ίσως αποτελέσουν λόγους να ναυαγήσουν οι διαδικασίες στη Γενεύη και γι’ αυτό τώρα την παρουσιάζουν σαν μια διεθνή διάσκεψη που θα έχει συνέχεια τους επόμενους μήνες.

Το αφιέρωμα που ακολουθεί προσπαθεί να συμβάλλει στην αναγκαία αφύπνιση γύρω από το κυπριακό πρόβλημα γιατί συνδέεται άρρηκτα με όσα γίνονται στην ευρύτερη περιοχή και μας αφορά πρωτίστως. Επιμέλεια αφιερώματος: Γιώργος Παπαϊωάννου

Ορισμένα απαραίτητα ιστορικά στοιχεία

Αναγκαία η επαναδελφοποίηση του λαού σε Ελλάδα και Κύπρο, του Ρούντι Ρινάλντι

Οικοδομώντας τον ολοκληρωτισμό στην Ευρώπη – Το τελευταίο πραξικόπημα της Βικτόρια Νούλαντ, του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας για θαλάσσια επέκταση στην Ανατολική Μεσόγειο, του Μαρίνου Σιζόπουλου *

Η στάση του ΑΚΕΛ και η ιστορική διαδρομή του, του Σπύρου Σακελλαρόπουλου

Η υψηλή στρατηγική της Τουρκίας στο Κυπριακό από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα, του Χρήστου Ιακώβου 

Δύο κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή το Σχέδιο Ανάν το 2004

Ο Ζακ Λακαριέρ για την Κύπρο και την ελληνικότητα της

* Ομιλία του Μαρίνου Σιζόπουλου, προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, σε ημερίδα στελεχών των 5 κυπριακών κομμάτων που αντιτίθενται στις μεθοδεύσεις Αναστασιάδη για την επίλυση του Κυπριακού. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στις 20 Δεκεμβρίου 2016.
Δείτε τις υπόλοιπες τοποθετήσεις :
Ελένη Θεοχάρους, Πρόεδρος της Αλληλεγγύης
Γιώργος Λιλλήκας. Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών
Νίκος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ
Γιώργος Περδίκης Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών