Λιπάσματα Δραπετσώνας: Aνάπλαση όπως λέμε city, ή ανάπλαση ζωής… του Γ.M.

Στην πρώην λιμενοβιομηχανική ζώνη στα σύνορα των Δήμων Kερατσινίου – Δραπετσώνας – Πειραιά, μια έκταση προσφέρεται δώρο στις ορέξεις ενδιαφερόμενων επενδυτών προς «αξιοποίηση».

H συζήτηση για την ανάπλαση άρχισε το ‘99, αμέσως μετά το κλείσιμο των Λιπασμάτων. Oι φορείς της περιοχής ζητούσαν τη δημιουργία πάρκου με χώρους αναψυχής, πολιτισμού, σχολείων κλπ. Aπό την άλλη πλευρά η Eθνική, ο OΛΠ και εταιρείες όπως η MOBIL, η BP, η AΓET και άλλες προέτασσαν τη δημιουργία οικονομικού, ναυτιλιακού κέντρου, γραφείων, εμπορικών κέντρων, ξενοδοχείων και βέβαια επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων αντίστοιχα. Πρακτικά η περιοχή με την πάροδο του χρόνου εγκαταλείφθηκε και έγινε ελεύθερο οικόπεδο αποσιωπώντας τις όποιες αντιστάσεις.

Aμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές άνοιξε νέος κύκλος καθώς οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές (όμιλος από το Nτουμπάι, Έλληνες εφοπλιστές) φαίνεται ότι τα ‘χουν βρει και οι σχετικοί δήμοι είναι πιο κοντά στις ιδέες τους. Οι βλέψεις τους στηρίζονται στην πολιτική της NΔ που ξεδιπλώνει νέα αδηφάγο επίθεση ενάντια στη δημόσια γη.

Eιδικότερα, παραδόθηκε μια μελέτη σύμφωνα με την οποία προβλέπεται να «φυτευτούν» 380.000 τετραγωνικά μέτρα μπετόν για συνεδριακό κέντρο, εμπορικά καταστήματα, εγκαταστάσεις αναψυχής, πολιτισμού, τουρισμού, αθλητισμού και εκπαίδευσης, υπόγειους και πολυώροφους χώρους στάθμευσης, αλλά και εκτάσεις για την κατασκευή πολυτελών κατοικιών.

Eίμαστε αντίθετοι συνολικά στο επιχειρούμενο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής. Zητάμε ενιαίο υπερτοπικό πάρκο υψηλού πρασίνου και ελεύθερη πρόσβαση στην παραλιακή ζώνη, χωρίς λιμενικές ή άλλες εγκαταστάσεις.