Εν τάχει & αραδιαστά

“Οχυρωμένα” σχολειά

Για την οχύρωση των σχολείων που ανοίγουν σήμερα και τα αποτελεσματικά μέτρα έναντι της νέας γρίπης καμαρώνει ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος. Ο της σχολής Αβραμόπουλου υπουργός ξέρει καλά την επικοινωνία για να πλασάρει κάθε φορά την πραμάτεια του. Τι κι αν δεν υπάρχουν υποδομές στα σχολεία; Τι κι αν δεν υπάρχουν καθαρίστριες, και όπου υπάρχουν είναι συνήθως απλήρωτες; Τι κι αν οι εκπαιδευτικοί πρέπει να κάνουν τη διάγνωση και τους τραυματιοφορείς; Όλα θα λειτουργήσουν ρολόι, και οι μαθητές δεν έχουν να φοβούνται τίποτα – εκτός, βέβαια, από την κυβερνητική κοροϊδία.

~*~

Με κουπόνια τρώνε 35 εκατ. Αμερικανοί

Ένας στους εννέα Αμερικανούς επιβιώνει σήμερα με κουπόνια σίτισης. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τον Ιούνιο επιπλέον 700.000 άτομα γράφτηκαν στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας με κουπόνια, ανεβάζοντας συνολικά τους Αμερικανούς που πεινούν σε 35 εκατομμύρια, αριθμός αυξημένος κατά 22% από τον αντίστοιχο μήνα του 2008.

Οι εκτιμήσεις για το άμεσο μέλλον είναι τρομακτικές, αφού με την ανεργία να καλπάζει αναμένεται η ανοδική τάση να συνεχιστεί. Μάλιστα, τα επίπεδα πείνας “τρέχουν” ανεξέλεγκτα όχι μόνο μεταξύ των ανέργων, αλλά και των εργαζομένων – λόγω κυρίως της μείωσης των ωρών απασχόλησης και των συνακόλουθων πενιχρών μισθών. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία αυξήθηκε κατά 40% ο αριθμός των ατόμων που στράφηκαν στα κουπόνια. Κατά τα άλλα, η οικονομική κρίση, σύμφωνα με τους επαΐοντες, οδεύει από το 2010 στο τέλος της…

~*~

Άνεμος ανανέωσης στη Δεξιά

Όχι, δεν είναι παράδοξο. Η ανανέωση δεν είναι μόνο ιδεολογικό ρεύμα της αριστεράς, αλλά ανάγκη επιβίωσης και διαιώνισης κάθε είδους, κάθε οργανισμού, κάθε κόμματος, κάθε χώρου. Ετσι στη ΝΔ πολλοί εμπλεκόμενοι στα σκάνδαλα βλέπουν να “ανανεώνονται” και εθελουσίως διευκολύνουν με δηλώσεις τους ότι δεν θα ξαναείναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές. Εθελουσία ανανέωση…

~*~

Άγρα στελεχών (1)

Μεταγραφικός πυρετός στο ΛΑΟΣ. Ο Καρατζαφέρης έχει βγει στη γύρα για στελέχη ενόψει εκλογών και ψάχνει παντού. Μετά τους πρώην Νεοδημοκράτες βουλευτές και πολιτευτές που κάνουν ουρά για να μπουν στο κόμμα, ο πρόεδρος “χτυπά” και ανθρώπους του αθλητισμού και της show biz. Έτσι μετά τον Ανατολάκη σειρά είχε ο Ψινάκης. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο Καρατζαφέρης ήταν αφοπλιστικός: “Κάθε ένας που έχει μια διαφορετική άποψη απ’ την κατεστημένη είναι ευπρόσδεκτος, τουλάχιστον ως προς τη διατύπωση της πρότασης. Είναι ένας ιδιαίτερα ευφυής άνθρωπος, πέρα από το πώς ο ίδιος έχει επιλέξει να παρουσιάζεται – και έχει και πολύ καλές σπουδές στα οικονομικά”! Φαντάζεστε σε μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ τον Ψινάκη υπουργό Οικονομικών; Για σκεφτείτε το καλύτερα! Να λέει ας πούμε στον Αλμούνια όταν η Κομισιόν θα ζητά περισσότερα μέτρα: “Είσαι με τα σωστά σου καλή μου;”.

~*~

Άγρα στελεχών (2)

Τελευταίο απόκτημα του Καρατζαφέρη είναι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, πρέσβης Ιωάννης Κοραντής, ο οποίος θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ο αρχιΕΥΠ, συγγνώμη… πρέσβης, “έχει γράψει χρυσές σελίδες στο διπλωματικό σώμα και έχει προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στην πατρίδα τα πέντε χρόνια που ήταν στη διοίκηση της ΕΥΠ”. Με δεδομένο ότι η καταστολή εντείνεται, τέτοιοι άνθρωποι είναι πραγματικά πολύτιμοι. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

~*~

Λεγόμενο θέμα

Θυμάστε την ιστορία ενός διευθυντή κοινοβουλευτικής ομάδας (Κ.Ο.) που στις πρόσφατες εκλογές υποστήριζε να ψηψιστεί άλλο κόμμα από αυτό στο οποίο στεγάζεται η πτέρυγά του; Λοιπόν, κατά τη συζήτηση που έγινε στην Κ.Ο. –μετά τις σχετικές επώνυμες καταγγελίες– ο ίδιος το διέψευσε κατηγορηματικά, με το αφοπλιστικό επιχείρημα “μα δεν μπορεί να είμαι τόσο μ… να λέω τέτοια πράγματα”. Ακολούθως χαρακτήρισε το θέμα του ως λεγόμενο θέμα, και όλοι συμφώνησαν ότι είναι εσωκομματικό το ζήτημά του. Κατόπιν τούτων, το θέμα παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση, όπου θα ξαναεξετάζονταν το ζήτημα των σχέσεων και της λειτουργίας της Κ.Ο. με τα επιτελικά όργανα. Μετά προκηρύχθηκαν οι εκλογές, και ησυχάσαμε.

~*~

Διευκρίνιση

Έφτασαν στη στήλη πολλά σχόλια για την κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα πετυχημένα και χιουμοριστικά και άλλα σε άλλο τόνο. Η στήλη αποφάσισε να μην τα δημοσιεύσει, σεβόμενη την κρισιμότητα της στιγμής και τη σοβαρότητα που πρέπει να διακρίνει ακόμα και μια χιουμοριστική στήλη. Εξάλλου πολλά τέτοια γράφονται και δημοσιεύονται σε άλλα έγκυρα έντυπα, blogs, sites κ.λπ. (σκεφτείτε να υπήρχαν και οι θεατρικές επιθεωρήσεις τι θα γινόταν!). Η κατανόηση των φίλων της εφημερίδας για αυτήν την επιλογή θεωρείται δεδομένη…

~*~

Διλήμματα

Μου διηγήθηκαν την περιπέτεια ενός πασόκου, προερχόμενου από τον εξωκοινοβουλευτικό χώρο της αριστεράς. Καλέστηκε ο άνθρωπος σε συγκέντρωση της κυρίας Διαμαντοπούλου σε κεντρικό ξενοδοχείο. Ήταν υποχρεωμένος να παραστεί. Στο ξενοδοχείο που πήγε έψαξε για το χώρο, και διαπίστωσε ότι την ίδια ώρα στον επάνω όροφο είχε την πανελλαδική της σύσκεψη η Ανανεωτική Πτέρυγα. “Δεν άκουσα τίποτα σημαντικό από την Διαμαντοπούλου. Καμιά έστω και υπόσχεση για δημόσια παιδεία και δημόσια υγεία. Τίποτα. Δεν ήξερα τι να πω και τι να κάνω. Να πάω στους από πάνω, στην πτέρυγα; Μα, σκέφτηκα, αυτοί είναι χειρότεροι!”. Τον κατανοώ – ακόμα και πασόκοι έχουν αδιέξοδα που δεν λύνονται από την “ανανέωση”…

~*~

Αρετή

Η σταθερότητα είναι μια μεγάλη αρετή. Καμιά φορά καταντά βλακεία, και οι πιο ξύπνιοι ξεγλιστρούν προσαρμοζόμενοι στις κάθε φορά περιστάσεις. Η έλλειψη σταθερότητας συμβαδίζει με την υπερσυσσώρευση του “εγώ” (όλων των μορφών) και συναντιέται με το γραφικό σε μικροκλίμακες. Ένα διάβασμα πρακτικών συνεδριάσεων επιτελικών (τι ωραία και κούφια λέξη) οργάνων δείχνει αυτήν την αλήθεια. Πίσω από τις λέξεις –και ενώ ερχότανε ο Αλέξης (όπως λέει και το παλιό τραγούδι του Πασχάλη)– υπάρχει μία και μόνη σταθερότητα: σταθερά δορυφορικά. Θέλει αρετή και τόλμη πράγματι…

~*~

Ουδέν κακόν…

Οι δηλώσεις του Περικλή Κοροβέση, για τις μίζες της Siemens προς την οικουμενική κυβέρνηση και την Αριστερά, που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, μπορεί να ήταν άστοχες ή χωρίς πολύ-πολύ μελέτη και σκέψη για τις συνέπειες. Έδωσαν όμως την ευκαιρία στους παλιότερους να θυμηθούν και στους νεότερους να ακούσουν, έστω και με αυτή την αφορμή, για το περίφημο “βρόμικο ’89”. Διαβάστε στις σελίδες 14-17 τον φάκελο για το 1989, τη χρονιά που άλλαξε τον ρου της ιστορίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα του και στην ελληνική Αριστερά, μέχρι και σήμερα.

~*~

Σουφλιάς, υπουργός τσιμεντοποίησης, κοροϊδίας & υποκρισίας

Εξηγεί το πώς όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος: “Το Σύνταγμα, στο άρθρο 117 παράγραφος 3, ορίζει ότι δάση και δασικές εκτάσεις, που καταστρέφονται από πυρκαγιά, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλον προορισμό… Αυτό που πρέπει να γίνει, ασφαλώς, με αυτές τις διατάξεις είναι να εφαρμόζονται με αυστηρότητα από τους αρμόδιους. Οι περιφέρειες, οι νομαρχίες και οι πολεοδομίες έχουν την αποστολή να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τους νόμους”.

~*~

Έβαλε το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα, ο Σαρακατσάνος

Έτσι λοιπόν: αυτοί που ευθύνονται για την οικοδόμηση των δασών, δύο από τους πιο διεφθαρμένους μηχανισμούς του κράτους, οι πολεοδομίες και οι νομαρχίες, θα περιφρουρήσουν τάχα τα δάση…

Μάλλον προανάγγειλε το ότι στα καμένα θα (ξανα)ξεφυτρώσουν βίλες… Έχει να πέσει αποχαρακτηρισμός σύννεφο!

Αλλά και ο Σουφλιάς να επικαλείται το άρθρο 117 του Συντάγματος… Αυτό δηλαδή που ήθελε να αναθεωρήσει μαζί με το άρθρο 24! Σαν πολλή δεν πάει η κοροϊδία;

~*~

Πράσινη ανάπτυξη

Πριν από λίγους μήνες, το ΣτΕ ακύρωσε τις άδειες οικοδομής στην περιοχή Καπιτένια του Αγίου Στεφάνου, διότι παράνομα είχε αποχαρακτηριστεί από δασική. Οι ιδιοκτήτες αντέδρασαν: “Απειλούνται οι περιουσίες μας”. Τους καθησύχασε όμως η βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ, κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου: “Μην ανησυχείτε. Δεν θα γίνει τίποτα. Θα τακτοποιηθεί το θέμα. Υπάρχει, άλλωστε, και το προηγούμενο της Ανθούσας”.

Κατά τ’ άλλα, το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της “πράσινης ανάπτυξης”. Είχε κανείς αμφιβολία ότι η Καπιτένια θα καιγόταν;

~*~

Τεχνόπολη…

Μία ακόμη περιοχή δίπλα στον Άγιο Στέφανο, όπου σχεδιάζεται η οικοδόμηση ενός συμπλέγματος για επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας. Περίπου 500 στρέμματα. Με Προεδρικό Διάταγμα του Σουφλιά, για το οποίο θετική θέση έχει πάρει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Όχι μόνο πράσινη… καταπράσινη ανάπτυξη.

~*~

“Προτεραιότητα στη ζωή και στις περιουσίες των κατοίκων”

Το μόνιμο μοτίβο όλων ανεξαιρέτως των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, όταν αναφέρονται στις προτεραιότητες για το σβήσιμο των πυρκαγιών.

Προφανώς το δάσος απουσιάζει από τις προτεραιότητες.

Λες και δεν αφορά τη ζωή.

Και γιατί φτάνουμε στο σημείο να διαλέγουμε ανάμεσα στη ζωή και τη… ζωή; Ποια ζωή πρέπει να διασωθεί και ποια όχι; Νεοφιλελευθερισμός του 21ου αιώνα.