Εν τάχει & αραδιαστά

“Γνωριμία ναι, ιδιαίτερη σχέση όχι”

Ο αντιπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας Saic, που προμήθευσε στη χώρα μας το C4Ι, ο 53χρονος Γ. Τρεπεκλής, καταθέτοντας στον εισαγγελέα Αθανασίου έδωσε εξηγήσεις για το πώς απέσπασαε αμοιβή 6,6 εκατ. ευρώ για ένα έργο που δεν έχει καν ολοκληρωθεί. Στο ερώτημα “τι είδους σχέση έχετε με τον Γ. Παπανδρέου;”, ο κ. Τρεπεκλής απάντησε:

“Υπήρχε μια οικογενειακή φιλία του πατέρα μου με τον αείμνηστο πρόεδρο Ανδρέα Παπανδρέου. Εγώ έχω διατελέσει σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Γνωρίζω και τον Γεώργιο Παπανδρέου, χωρίς να έχω κάποια ιδιαίτερη σχέση μαζί του…”

~*~

Και “διάβημα” ΗΠΑ

Παρέμβαση έγινε και από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην κυβέρνηση, γιατί το ελληνικό κράτος “μετατρέπει μια αστική εμπορική διαφορά μεταξύ Saic και ελληνικού Δημοσίου σε ποινική δίωξη”. Σιγά μην αφήσει η εξωτερική πολιτική Ομπάμα τις αμερικανικές εταιρείες να “τραβιούνται” με δικαστήρια και μπλεξίματα. Άλλωστε ο δρόμος είναι γνωστός εδώ και πάρα πολλά χρόνια: Θέλουν να πουλήσουν όπλα; Παρεμβαίνει ως πλασιέ ο Πρέσβης. Θέλουν να πιέσουν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση; Κοιτούν επιδεικτικά προς πΓΔΜ ή Τουρκία… Τα μέσα για το χειρισμό των υποτελών τους τα έχουν, και τα ξέρουν.

~*~

Γίνονται εμφύλιοι στην ΕΕ;

Και όμως, φαίνεται πως γίνονται. “Ευρω-εμφύλιο” χαρακτηρίζουν τις διενέξεις και τις προστριβές για το πώς θα γίνει η επιτήρηση των τραπεζών:

Η σοβαρότητα της χρηματοπιστωτικής κρίσης δεν στάθηκε ικανή να κάμψει τις εθνικές στρατηγικές χωρών-μελών όπως η Βρετανία, που ήδη έθεσε βέτο στην πρόταση Λαροζιέρ για τη δημιουργία εποπτικού σώματος ελέγχου των τραπεζών. Ο λόγος; Η Βρετανία αποστρέφεται την ιδέα να ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που, σύμφωνα με την πρόταση, θα τεθεί επικεφαλής της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Έτσι, ο Γκόρντον Μπράουν βρίσκει συμμάχους στο βέτο χώρες που βρίσκονται εκτός της ευρωζώνης, όπως η Τσεχία και η Πολωνία, χώρες που πάντα στηρίζουν τον αμερικανοβρετανικό άξονα, όταν η ΕΕ καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις. Ήδη αξιωματούχοι των δύο χωρών χαρακτήρισαν τις προτάσεις Λαροζιέρ “ελαττωματικές” επειδή “θεωρούν ότι στερούν την εθνική ελεγκτική εξουσία επί των ξένων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στις χώρες τους και επομένως την ικανότητα να προλάβουν συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε πτωχεύσεις τραπεζών”.

Οι δικοί μας τι λένε; Ξέρουν το ζήτημα, μιλάνε, τι γλώσσα μιλάνε; Κι αν μιλάνε ευρωπαϊκά, έστω, τι γνώμη έχουν; Μα, εμείς έχουμε ολόκληρη την οικονομία υπό νεοαποικιοκρατική επιτήρηση, τι λόγο θα είχαμε επί τέτοιων θεμάτων…

~*~

Αυτός είναι ηγέτης…

Πολλοί στάθηκαν στις ικανότητες του Γ. Καρατζαφέρη ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές. Δεν είναι λίγοι όσοι γνωρίζουν και άλλες ικανότητές του. Δημοσιεύτηκε ότι έχει κουμπαριάσει σε 67 γάμους και 73 βαφτίσια. Μεγάλη φαμίλια, στα βήματα του Μητσοτάκη, που έχει το ρεκόρ…

~*~

Ακόμα ένα χτύπημα

Ξεκινά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η έρευνα για το περιβόητο καρτέλ στην ακτοπλοΐα, και από το υπουργείο Ανάπτυξης το ανακοίνωσαν με παράτες. Για μια ακόμα φορά “το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο”, οι στρεβλώσεις της αγοράς θα διορθωθούν και οι πολίτες θα χαρούν φτηνές και ποιοτικές ακτοπλοϊκές υπηρεσίες. Όπως έχουν πλέον φτηνά καύσιμα και φτηνά είδη στα σούπερ μάρκετ. Γιατί και με τα δύο αυτά καρτέλ ασχολήθηκε η εν λόγω επιτροπή στο πρόσφατο παρελθόν. Οπότε μπορείτε να ησυχάσετε, να ετοιμάσετε τις βαλίτσες σας και να τους ευχηθείτε… καλό ταξίδι.

~*~

Σημειολογία…

Με επιστολή ενημέρωσε τον Καραμανλή ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Λίγες μέρες μετά έστειλε επιστολή και στους εν δυνάμει ψηφοφόρους του στο υπόλοιπο Αττικής, τονίζοντας ότι δεν δέχεται “να παίζονται στο πρόσωπό μου παιχνίδια εις βάρος της μεγάλης μας παράταξης”, σημειώνοντας ότι “δεν είμαι από εκείνους που εγκαταλείπουν τον πόλεμο, ούτε τους φοβίζουν ανόητοι και μικρονοϊκοί επικριτές”. “Η αλήθεια μπορεί προς στιγμήν να κλυδωνίζεται, αλλά δεν καταρρέει”, καταλήγει στη δεύτερη (μαζική) επιστολή του. Δεν θα μπούμε στην ουσία, αλλά θα ήταν άδικο να μην πούμε ότι ο Ρουσόπουλος μέχρι το τέλος τίμησε τα ΕΛΤΑ, αποδεικνύοντας και στην πράξη ότι ποτέ δεν ξέχασε την… καταγωγή του.

~*~

Τι πίνεις;

Ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Γιάννης Μανώλης έγινε γνωστός στο πανελλήνιο τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας την τακτική του “σκύλου που γαβγίζει, αλλά ποτέ δεν δαγκώνει”. Μετά τις κατά καιρούς απειλές του για μη ψήφιση διάφορων αντιλαϊκών νομοσχεδίων (πάντα όμως επέστρεφε στο μαντρί και στο τέλος ψήφιζε), ξαναχτύπησε μετά τις ευρωεκλογές, ζητώντας από τον Καραμανλή να διαλύσει και να ξαναϊδρύσει τη ΝΔ, ενώ κορυφώθηκε και το “φλερτ” του με τον Καρατζαφέρη. Αφού τα πρωτοπαλίκαρα της ΝΔ του έσουραν τα μύρια όσα, δεσμεύτηκε ότι αρχές Σεπτέμβρη θα παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα και τη ΝΔ, και δεν θα γίνει… αποστάτης. Το κορυφαίο, όμως (που αναδεικνύει και την τρικυμία εν…) είναι η τελευταία δήλωσή του: “Καταλαβαίνω ότι ψάχνουν ένα θύμα να του φορτώσουν την ήττα ή αποστασία. Εγώ τα έχω ξεκαθαρίσει αυτά εδώ και χρόνια, ότι δεν πρόκειται ποτέ να δημιουργήσω πρόβλημα στην κυβέρνηση”. Αλίμονο, ποιος είπε καλέ τέτοιο πράγμα…

~*~

Καβγάδες για τη διαχείριση της πολυκατοικίας

Στην πολυκατοικία της δεξιάς οι καβγάδες ακούγονται όλο και πιο πολύ στη γειτονιά. Ο παραδοσιακός “διαχειριστής” χάνει τον έλεγχο, και εις εκ των ενοίκων απειλεί να του πάρει τη διαχείριση. Όπως και να ’χει το πράγμα, όποια και να ‘ναι η κατάληξη, το σίγουρο είναι ότι τα κοινόχρηστα θα συνεχίσουν να αποστέλλονται στους γείτονες και όχι στους κατοικούντες…