Εν τάχει & αραδιαστά

Κουκούλες και κουκουλοφόροι 1

Την πάπια κάνουν κυβέρνηση και κράτος για τους κουκουλοφόρους που βγαίνουν από τις κλούβες ή πλάι στους αστυνομικούς και συλλαμβάνουν και δέρνουν διαδηλωτές.

Μεγάλη φασαρία κάνουν για την ενδυματολογική εμφάνιση των διαδηλωτών, που όλοι βαφτίζονται κουκουλοφόροι. Μαντίλια, φούτερ με κουκούλα, μαύρα ρούχα γενικά, μακριά μαλλιά (αλλά και κοντά) και σκουλαρίκια θεωρούνται ιδιαίτερα ύποπτα στοιχεία.

~*~

Κουκούλες και κουκουλοφόροι 2

Ο υποδιοικητής Μάρκος από το μακρινό Μεξικό έγινε γνωστός γιατί πάντα φορά κουκούλα. "Κρύψαμε τα πρόσωπά μας για να γίνουμε γνωστοί, για να μας προσέξουν", έχει πει. Όταν βλέπει κανείς τις φωτογραφίες των Ζαπατίστας που φοράνε μαντίλια ή κουκούλες, δεν αισθάνεται όπως όταν βλέπει άνδρες της αντιτρομοκρατικής και άλλων ειδικών σωμάτων – που επίσης πάντα φοράνε κουκούλες. Όπως και γελοιοποιούνται επιχειρήματα πως όσοι αγωνίζονται το κάνουν πάντα ξεκουκούλωτοι, με φάτσα-κάρτα τα στοιχεία τους προς κάθε αρμόδιο και προς κάθε χρήση. Ο μαζικός αγώνας και το σπάσιμο της τρομοκρατίας γίνεται γενικά με ανοικτό πρόσωπο, και καλό είναι να βγάλουν τις κουκούλες οι αστοί υποκριτές, και (κυρίως!) να αφοπλίσουν την αστυνομία…

~*~

Κουκούλες και νέα γενιά 3

Ποιος δεν θυμάται τη διαφήμιση (τηλεπροκήρυξη) της Greenpeace πριν 1 χρόνο, που έδειχνε ένα νέο παιδί με κουκούλα και προβλήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο; Το παιδί έλεγε τα ακόλουθα:

"Η υπερθέρμανση του πλανήτη οφείλεται σε πράγματα που εσείς κάνατε, ή που αμελήσατε να κάνετε. Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα σύντομα, μέχρι να μεγαλώσω, δεν θα έχει μείνει κανένα ψάρι στη θάλασσα. Τα δάση και ο καθαρός αέρας, θα ανήκουν στο παρελθόν. Οι πάγοι στους πόλους θα λιώσουν. Η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει. Ολόκληρες χώρες θα εξαφανισθούν. Η ζωή θα αλλάξει με τρόπους που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Θα υπάρξουν λιμοί, επιδημίες, η διάρκεια της ζωής θα μικρύνει. Και δεν μιλάμε απλά για το μέλλον. Μιλάμε για ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ μέλλον! Αλλά αυτό δεν πρέπει να σας προκαλεί έκπληξη! Εσείς οι μεγάλοι τα ξέρατε όλα αυτά εδώ και χρόνια. Κι ενώ μπορούσατε να έχετε κάνει κάτι γι’ αυτό, δεν κάνατε ΤΙΠΟΤΑ! Μπορεί να πείτε ότι "δεν είναι δικό μου πρόβλημα". Μπορείτε ακόμη να πείτε ότι "δεν θα ζω σε 50 χρόνια". Από εδώ και πέρα όμως, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ "ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ!". Από σήμερα, τα όρια στενεύουν. Πρέπει να διαλέξετε στρατόπεδο. ‘Η τάσσεστε υπέρ του μέλλοντός μου, ή εναντίον του! Ή ΕΙΣΤΕ ΦΙΛΟΙ, Ή ΕΙΣΤΕ ΕΧΘΡΟΙ! Μπορεί σήμερα να είμαι απλώς ένα παιδί, αύριο όμως αυτό θα αλλάξει. Αυτή είναι η τελευταία φορά που σας μιλάω, ενήλικοι. Είχατε την ευκαιρία να δώσετε λύσεις. Τώρα ήρθε Η ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ! Δεν θα είμαστε πλέον χαριτωμένα παιδάκια. Δεν θα υποταχτούμε σε εσάς! Και, σίγουρα, ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΡΝΗΘΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!"

Μάλλον υποκινούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και η Greenpeace, η γνωστή "τρομοκρατική" οργάνωση…

~*~

Τι προστάτευαν αλήθεια;

Μετά τη δολοφονική απόπειρα ενάντια στους τρεις αστυνομικούς στα Εξάρχεια, δύο διμοιρείες των ΜΑΤ κατασκήνωσαν προκλητικά στο χώρο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Έτσι, σαν να έπαιρναν κάποια ρεβάνς και προκαλώντας το δημοκρατικό αίσθημα, που το έχουν έτσι κι αλλιώς γραμμένο. Φυσικά είχαν οργιάσει και σε άλλους κοντινούς τόπους.

~*~

Τι διαφορά…

Είδατε πόση κινητοποίηση, πόσο ενδιαφέρον, πόσες επισκέψεις και πόσες δηλώσεις πρωθυπουργού, υπουργών κ.λπ. έγιναν για τον βαριά τραυματισμένο αστυφύλακα; Σε αντίθεση με τη στάση που είχαν κρατήσει όλοι αυτοί όταν δολοφονήθηκε ο Αλέξης. Δεν το ξεχνάνε ούτε λεπτό: "Ο Διαμαντής είναι δικός μας, ο Αλέξης των άλλων"… Σα δεν ντρέπονται με το σύστημά τους!

(ΥΓ: Ως κι ο Ιερώνυμος πήγε στο νοσοκομείο, αλλά τον γιουχάισαν οι αστυνομικοί – έφταιγαν οι δηλώσεις του για τον Αλέξη; Μετά βέβαια είπαν ότι αλλού απευθυνόταν η γιούχα!)

~*~

Πέθανε ο Χάντιγκτον

Ποιος; Ο κύριος που θεωρητικοποίησε τις "συγκρούσεις πολιτισμών" σαν βάση ερμηνείας της σύγχρονης πραγματικότητας. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Φουκουγιάμα, που εξήγγειλε το "τέλος της ιστορίας" στα 1989 αφού κυριάρχησε ο καπιταλισμός παντού, ο Χάντιγκτον έδωσε με τις αντιδραστικές ρατσιστικές θεωρίες του μια "ερμηνεία" ειδικά για τις σταυροφορίες της Δύσης ενάντια στους απολίτιστους που ζηλεύουν και φθονούν, μισούν την πρόοδο και την ευημερία της Δύσης και την καταπολεμούν. Τις μέρες που πέθανε ο Χάντιγκτον, ο δυτικός κόσμος συνεργούσε με τη στάση του στο νέο μακέλεμα των απολίτιστων Παλαιστινίων δια χειρός του σιωνιστικού Ισραήλ…

~*~

Ποιος δεν άκουσε τη σιωπή, να βάλει ακουστικά βαρηκοΐας!

Φυσικά αναφερόμαστε στη μεγάλη ή εκκωφαντική σιωπή του Ομπάμα για τη σφαγή των Παλαιστινίων. Ναι, οι ΗΠΑ έχουν έναν πρόεδρο ακόμα, τον μισητό Μπους (παπούτσι από τον τόπο σου και να μάθεις να το αποφεύγεις…) – που ότι μπόρεσε να δει ήταν το "δικαίωμα του Ισραήλ να προστατευτεί από τις ρουκέτες της Χαμάς". Και έρχεται σε λίγες μέρες ο καινούριος που απλά θα "παραλάβει" και θα συνεχίσει τις ανοιγμένες δουλειές. Αλλά η σιωπή του Ομπάμα σχετίζεται και με τις ειδικές σχέσεις που έχει με το ισραηλινό λόμπι και τους άμεσους συνεργάτες του, που από καιρό υποστηρίζουν με φανατισμό τη σιωνιστική διαμεσολάβηση των αμερικανικών σχεδίων στη Μέση Ανατολή.

~*~

Χαμάς – Βατικανό συμπόρευση…

Τόλμησε το Βατικανό να χαρακτηρίσει τη Γάζα σαν ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης και να ζητήσει να σταματήσει η αιματοχυσία. Και βγήκε εκπρόσωπος των ισραηλινών στο Τελ Αβιβ και είπε πως το Βατικανό επηρεάζεται από την προπαγάνδα της Χαμάς! Τόσο απλά…

~*~

Ο μόνος μέχρι στιγμής, αλλά…

Ο Ερντογάν είναι ο μόνος ηγέτης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ (και της "ευρύτερης Ευρώπης", στην οποία ανήκει και το Ισραήλ) που ανοικτά κατήγγειλε το Ισραήλ για την επίθεση στη Γάζα. Όταν μάλιστα εισέπραξε κάποια απάντηση από τους ισραηλινούς, ανταπάντησε: "Να προσέξουν πώς μιλάνε ορισμένοι για την Τουρκία, γιατί είμαστε απόγονοι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και δεν θα επιτρέψουμε να μας φέρονται έτσι". Φημολογείται πάντως πως από τώρα η Τουρκία έχει βάλει υποψηφιότητα να στείλει στρατό στις περιοχές της Γάζας που θα επιβλέπονται από διεθνείς δυνάμεις μετά την εκεχειρία (όποτε έρθει). Οι προειδοποιήσεις αφορούν και άλλους, και η κρίση στο Αιγαίο δεν είναι άσχετη με τις βλέψεις μιας αναβαθμισμένης τουρκικής παρουσίας.

~*~

Το αντίβαρο σε αυτά;
Το ορθόδοξο τόξο

Με μεγάλη χαρά και χαμόγελα υποδέχτηκαν εφημερίδες της δεξιάς αλλά και ακροδεξιοί κύκλοι τη διενέργεια γυμνασίων του ρωσικού (όχι σοβιετικού) ναυτικού στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η αναβάθμιση της ρώσικης παρουσίας σε πολλές περιοχές και τομείς χαιρετίζεται από όσους θέλουν να εξισορροπήσουν τις εξαρτήσεις και τις πιέσεις ή και να παίξουν μέσα στο νέο διεθνές περιβάλλον. Αλλά θα γελαστούν ξανά και ξανά όσοι στηρίζονται ή παίζουν με ξένες πλάτες. Ο κυνισμός των μεγάλων δυνάμεων είναι κυρίαρχος…

~*~

"Θα γίνουμε καντηλανάφτες στο τέλος"

Η έκφραση ανήκει σε μέλος του ΠΑΣΟΚ που βαρέθηκε να βλέπει κάθε τόσο τον Γιώργο Παπανδρέου να ανάβει ένα κεράκι. Αυτή η πρωτότυπη και αναβαθμισμένη μεταμοντέρνα (αλλά και πολύ παραδοσιακή συνάμα) μορφή πάλης και καρτερίας στη λογική του ώριμου (και μάλλον σάπιου) φρούτου, φέρνει αμηχανία ακόμα και σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Η απορία τους είναι πώς, από πού προκύπτει η εικόνα που δείχνουν τόσο μεγάλη διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ στα γκάλοπ – και ανησυχούν αντί να χαίρονται, γιατί καταλαβαίνουν ότι ετοιμάζουν τον Γιωργάκη, κι ώχ, τι μας περιμένει…

~*~

Λιάνα – Άδωνις: Τσιρίδες και ατσίδες!

Στις μέρες που τόσα αφιερώματα γίνανε στον Άδωνι, μάθαμε ότι μικρό στο σχολείο τον αποκαλούσαν "τσιρίδα" και του έμεινε η συνήθεια να τσιρίζει όπου βρεθεί. Για τη Λιάνα πάντα ξέραμε ότι ανήκει στους ατσίδες κάθε είδους – τώρα του… γνήσιου κομμουνιστικού χώρου. Δείτε όμως τι συμβαίνει όταν Τσιρίδας και Ατσίδα αναλαμβάνουν από κοινού και εργολαβικά να κατατροπώσουν το πετυχημένο ημερολόγιο που τόλμησε (άκουσον-άκουσον!) να δημοσιεύσει η εφημερίδα Αυγή. Κατρακύλα, βούρκος, δυσωδία!

~*~

Mea culpa, για όλα, αλλά εγώ μένω και ας μου λείπουν οι κολλητοί…

Ο "έξω καρδιά" πρωθυπουργός μας μετά το mea culpa (δικό μου φταίξιμο) για το Βατοπέδι, έδιωξε όλους που είχαν ανάμιξη στην υπόθεση, αλλά ο ίδιος προτίμησε να παραμείνει. Αυτό θα πει άλλωστε αυτοκριτική. Κατά τα άλλα, ο ανασχηματισμός έσκισε και έφτιαξε την εικόνα της κυβέρνησης.