Εν τάχει & αραδιαστά

Έδωσαν τα ρέστα τους

Μιλάμε για την πρόσφατη ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ. Όλοι ήταν εκεί. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, επιχειρηματικός κόσμος και, μετά από πολλά χρόνια, και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κύριος Παναγόπουλος. Τα έδωσαν όλα για το καλό της οικονομίας, της πατρίδας, της ανταγωνιστικότητας, της νέας πολιτικής που χρειαζόμαστε. Στη συνέχεια παρουσιάζουμε λίγα "στιγμιότυπα" από τη σεμνή τελετή.

~*~

Το όραμα του Καραμανλή

"Ανάπτυξη στρατηγικών συμμαχιών για τη μετεξέλιξη της χώρας σε εγχώριο διαμετακομιστικό, εμπορικό και οικονομικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή μας". Ενώ είναι καθαρή η άποψη, δεν καταλάβαμε τη λέξη "εγχώριο" στη φράση-όραμα. Τι θα είναι "εγχώριο"; Παραγωγή καλά-καλά δεν θα υπάρχει, θα έχουν πωληθεί σχεδόν όλα στους ξένους, η διαχείριση των επιχειρήσεων θα περάσει σε μεγάλες πολυεθνικές. Αλήθεια, τι θα είναι "εγχώριο"; Η ταυτότητα του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου του εκσυγχρονισμένου μεταπρατισμού, με συμμετοχές σε οφ-σορ εταιρίες και λογαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες; Ή μήπως οι λίστες με τις μίζες που θα υποδηλώνουν –όταν αποκαλυφθούν– την ταυτότητα των εγχώριων μεταπρατών;

~*~

Το ανέκδοτο του Καραμανλή

Κάθε τόσο πετάει ένα ανέκδοτο. Συνήθως είναι σύντομο, αλλά κανείς δεν πολυγελάει εκτός από τον ίδιο. Να τι είπε στη συνέλευση του ΣΕΒ: "Να αποδείξουμε στην πράξη ότι ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά". Αναστενάζει το καλάθι της νοικοκυράς, ο μισθός τελειώνει πριν περάσει ο μισός μήνας, τα διόδια διπλασιάστηκαν, οι λογαριασμοί στα ύψη, ανατιμήσεις σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, και ο εγχώριος πρωθυπουργός πετά καμιά μαλακία πότε-πότε για να περνά η ώρα…

~*~

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν είναι αγνώμων…

Τα καλύτερα λόγια βρήκε να πει ο απερχόμενος και επανεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος για τη συμφωνία ΣΕΒ-ΓΣΕΕ. Τι, βλάκας είναι να μην διαφημίσει το "προϊόν" του; "Η πρόσφατη υπογραφή της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, υπόδειγμα δημιουργικού συμβιβασμού στη βάση του κοινού και ευρύτερου συμφέροντος, αποτύπωσε την ωριμότητα και υπευθυνότητα των κοινωνικών εταίρων απέναντι στις προκλήσεις των καιρών".

~*~

Αλλά και ο Γιώργος έβαλε τα δυνατά του

Παρά τους πόνους από το πρόσφατο πέσιμο με το ποδήλατο, βρήκε το σθένος να παραβρεθεί στη συνέλευση του ΣΕΒ, να εκθειάσει την ταλαιπωρημένη "ανταγωνιστικότητα" και να εγγυηθεί και αυτός –όσο μπορεί– πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βελτιωθεί η κατάστασή της. Αφού αναγνώρισε πως όλοι έχουμε προβλήματα και ανασφάλειες ("η αβεβαιότητα και ανασφάλεια οξύνονται, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, … αλλά και για σας, τους επιχειρηματίες") έριξε μερικές ιδέες για τους "βασικούς άξονες μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής", που θα αντιμετωπίσουν "την κρίση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας". Η χώρα –τόνισε– χρειάζεται "μία άλλη οικονομική και κοινωνική πολιτική, στηριγμένη σε θαρραλέες παρεμβάσεις, για την ενίσχυση του ανταγωνισμού".

~*~

Δεν ξέχασε και αυτός τη συμφωνία…

Να μην ευλογήσει τα γένια της συνδικαλιστικής του παράταξης, που βάζει θεμέλια μαζί τη ΔΑΚΕ για τη συμφωνία με τον ΣΕΒ, που υλοποιεί τους στόχους του υγιούς ανταγωνισμού; Εξήρε λοιπόν το εποικοδομητικό πνεύμα της ΓΣΕΕ: "συμφωνίες μέσα από διαβούλευση και συναίνεση, και όχι μέσα από συγκρούσεις και πολώσεις".

~*~

Και βέβαια, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στις καλύτερες στιγμές του: Απολαύστε τον!

(Απαγορεύεται η ρίψις αντικειμένων, όπως κουλούρια, το πτύειν, και άλλες χειρονομίες που δεν προάγουν τον εργασιακό-εργατοπατερικό πολιτισμό)

"Κυρίες και κύριοι, Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τη Διοίκηση του ΣΕΒ για την πρόσκληση να απευθύνουμε χαιρετισμό στην Ανοικτή Συνεδρίαση της Ετήσιας Συνέλευσης των μελών του ΣΕΒ (…)

Δράττομαι της ευκαιρίας της παρουσίας του Προέδρου της Κυβέρνησης και ελπίζω να μη θεωρηθεί κατάχρηση της φιλοξενίας σας για να αναφερθώ σ’ ένα ζήτημα εργασιακό που στον πυρήνα του είναι πρόβλημα δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών.

Αναφέρομαι στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Χρόνια τώρα, αλλά και πρόσφατα, η ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ με τη σύναψη ΕΓΣΣΕ δίνουν περιεχόμενο και στη διαπραγμάτευση και στην κοινωνική συνεννόηση.

Επίλεκτα μέλη του Συνδέσμου σας, όμως, όπως είναι οι Τράπεζες, αρνούνται να δώσουν εξουσιοδοτήσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων για Συλλογική Σύμβαση με την ΟΤΟΕ.

Αμφισβητούν δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο των ελεύθερων διαπραγματεύσεων, ανοίγοντας συνολικά ένα επικίνδυνο για τους θεσμούς αλλά και για την ευρωπαϊκή πρακτική, ζήτημα.

Η στάση των Τραπεζών δεν γίνεται αποδεκτή, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η άρνηση προέρχεται από το κρίσιμο μέγεθος που δίνει το ποσοστό διαπραγματευτικής ικανότητας που προβλέπει ο Νόμος. Και το κρίσιμο αυτό μέγεθος συμπυκνώνεται σε Τράπεζες που η πολιτεία επέλεξε τη διοίκησή τους.

Κύριε Πρόεδρε, Παρακαλώ να επιληφθείτε και προσωπικά αυτού του θέματος.

Καλή επιτυχία στις εργασίες της ετήσιας Συνέλευσής σας.

Ευχαριστώ πολύ".

Μόνο το "δούλος σας" έλειπε από την ομιλία…

~*~

Αγωγοί, και νέες προοπτικές εργασίας για πρωθυπουργούς

Μετά τη συμφωνία με τους Ρώσους για τον αγωγό, ο Κ. Καραμανλής κάνει μια επένδυση για το μέλλον του, αφού είναι νεότατος. Ίσως μελλοντικά προσληφθεί και αυτός σε κάποια ανώτατη θέση της Γκαζπρόμ ή όπως αλλιώς θα ονομάζεται το ρωσικό ενεργειακό κονσόρτσιουμ. Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, και πρέπει να δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα. Δηλαδή ο Σρέντερ, που προσλήφθηκε στην ίδια εταιρεία, είναι μήπως νεότερος ή δεν διετέλεσε πρωθυπουργός; Η πρόταση που έκανε πρόσφατα η Γκαζπρόμ στον απογοητευμένο Πρόντι (πρώην πρωθυπουργό Ιταλίας) δείχνει σταθερότητα στις επιλογές του ρωσικού κονσόρτσιουμ. Αλλά η κατάθλιψη του Ρομάνο είναι βαριάς μορφής, και δεν μπορεί προς το παρόν να δεχτεί τέτοιες προτάσεις. Ο δικός μας όμως είναι παιδί χαρά γεμάτο. Ίσως να μαθαίνει και ρώσικα, γιατί πιθανά να του ζητηθούν, όπως εμείς βάλαμε τον απίθανο όρο να ξέρει ο Γερμανός "άπταιστα" ελληνικά.

~*~

Άπταιστα ελληνικά

Αυτόν τον προσβλητικό και ατιμωτικό όρο υποχρεώθηκαν να δεχθούν οι γερμανοί για να πατήσουν το πόδι τους στον ελληνικότατο ΟΤΕ! Ο μάνατζερ, ο διευθύνων σύμβουλος, αυτός που θα παίρνει καθημερινά αποφάσεις για όλα τα ζητήματα, πρέπει να έχει γερμανική υπηκοότητα και να γνωρίζει φαρσί τα ελληνικά. Ποιος θα εξετάζει τις επιδόσεις του στα ελληνικά; Ποιος θα γνωρίζει από τους κυβερνώντες τόσο καλά ελληνικά ώστε να εξετάσει ένα γερμανικό σαΐνι στα ελληνικά; Είμεθα όμως σκληροί διαπραγματευτές. Πουλάμε όσο-όσο, αλλά βάζουμε κάτι όρους να…

~*~

Επίτιμοι

Μην ξεχάσουμε τον Γκαργκάνα. Τώρα που φεύγει, φρόντισε, ο αχώνευτος, να απονείμει τον τίτλο του "Επίτιμου Προέδρου της Τραπέζης της Ελλάδος". Σε ποιον; Μα, στον εαυτό του φυσικά! Ο τίτλος συνοδεύεται από οικονομική αποζημίωση, γραφείο, οδηγό. Είχε φροντίσει πριν δύο χρόνια να διπλασιάσει και το μισθό του. Απηνής διώκτης των εργαζομένων, γνήσιο τέκνο του νεοφιλελεύθερου ΠΑΣΟΚ. Να τον χαίρονται…

Ποιος άραγε είναι ο πιο αχώνευτος Επίτιμος: Γκαργκάνας ή Μητσοτάκης;

~*~

Πριν λαλήσει τρις ο πετεινός, και άλλη ντόπα…

Ντοπαρισμένος με την ίδια ουσία που είχε ντοπαριστεί η εθνική ομάδα άρσης βαρών βρέθηκε πρωταθλητής μας στην κολύμβηση. Έτσι κατέρρευσε η κοροϊδία περί λάθους των Κινέζων στο "πακέτο" που έστειλαν στον Ιακώβου. Όμως ο αθλητής είχε ελεγχθεί, και το δείγμα είχε βρεθεί αρνητικό. Με νέους ελέγχους, βρέθηκε θετικό. Τι συμβαίνει λοιπόν; Είναι τόσα τα κόλπα, που όλα μπορούν να γίνουν. Η πραγματικότητα όμως είναι μία: Η ντόπα είναι ευρείας χρήσεως, και δεν υπάρχει αθλητής με διεθνείς διακρίσεις που να μην περνά από χημική κατεργασία. Αλλά και όλος ο δικομματικός πολιτικός κόσμος είναι συνένοχος σε αυτό το θέαμα-έγκλημα. Γιατί όλοι γνωρίζουν καλά το τι γίνεται, αλλά καλύπτονται πίσω από το δόγμα: ντοπαρισμένος είναι μόνο όποιος πιάνεται. Όπως με τα σκάνδαλα: όποιος έχει στοιχεία ας πάει στον εισαγγελέα…

~*~

SIEMENS

Όλο και νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια, που εμπλέκουν αξεδιάλυτα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Φυσικά μιλάμε για τη SIEMENS, για την οποία ουδέν ΜΜΕ ενδιαφέρεται. Μπορεί να συνεχίζει ανενόχλητη το μιζάρεστο έργο της. Προπαντός, μη θίξουμε τις… ξένες επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα!

Τελικά οι Γερμανοί έκριναν πως οι μίζες που πλήρωναν για τις προμήθειες του ΟΤΕ, σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ενδιάμεσους τύπου Κόκαλη, είναι περισσότερες από το να πάνε να αγοράσουν τον ΟΤΕ. Κι αυτό έκαναν. Βάζουν στο χέρι και τα κέρδη του ΟΤΕ, βάζουν στο χέρι και τις αγορές των Βαλκανίων.

Κάτι μου λέει ότι σε 10 χρόνια, κάποιος εισαγγελέας θα ψάχνει τα μαύρα ταμεία της MARFIN για να βρει τι μίζες παίχτηκαν και ο Βγενόπουλος αγόρασε από τον Αλογοσκούφη τις μετοχές του ΟΤΕ στα 19 ευρώ και τις πούλησε στους Γερμανούς 26 ευρώ.

Θυμίζω ότι η MARFIN αντιπροσωπεύει εμιρατικά κεφάλαια, που ήρθαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, μετά από τα ταξίδια του Προέδρου κ. Κ. Παπούλια.

Και αγόρασαν μέσα σε ένα εξάμηνο τη μισή Ελλάδα, ανάμεσα τους και τον Πρόεδρο του ΣΕΒ (ΔΕΛΤΑ).