ΕΝ ΤΑΧΕΙ & ΑΡΑΔΙΑΣΤΑ

εν τάχει & αραδιαστά

Νουβέλ Ντεμοκρασί προφόντ

Γράφτηκε και είναι πετυχημένο: Σημαίνει "βαθιά Νέα Δημοκρατία" (στα γαλλικά και όχι στα "γαλλικά") κάτι σαν το "βαθύ κράτος" της Τουρκίας κ.λπ. Παλιά λέγαμε την έκφραση "στο βάθος, κήπος". Τώρα ψάχνουν πολλοί το "βάθος". Τι μπορεί να σημαίνει μια εποχή μετά τον Καραμανλή; Το ερώτημα έχει τεθεί σε οικονομικούς παράγοντες, πρεσβείες, ΜΜΕ, κομματικά επιτελεία κ.λπ.

Στις αναμπουμπούλες πλακώνουν οι πρόεδροι

Αφού μπήκαμε σε πολιτική κρίση, δεν μπορούσε ο Ν. Κωνσταντόπουλος να σιωπήσει. Έκανε δύο βαρυσήμαντες διαπιστώσεις. Πρώτον, χρειάζεται να δημιουργηθεί νέο κόμμα: "Μοναδική λύση ένα νέο κόμμα" που "θα αναφέρεται στο χώρο που αρχίζει από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και θα φτάνει στα κοινωνικά κινήματα και στις ενώσεις πολιτών…" ("Ελευθεροτυπία" 20/1). Δεύτερον, έχει έρθει η ώρα "να αναδιαταχθεί το πολιτικό σκηνικό με βάση την κουλτούρα των προεκλογικών συνεργασιών και των κυβερνητικών συμπράξεων…"  (ραδιοφωνικός σταθμός Σκάι). "Ο προβληματισμός αφορά το χώρο που αρχίζει από την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ και φτάνει μέχρι τους ανένταχτους, περνώντας από το ΣΥΝ, από τα νέα κοινωνικά κινήματα και τις οικολογικές συσπειρώσεις", σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ.

Ένας Δούκας ξεκαθαρίζει

"Μπορεί ακόμη να μιλάει πια περί "σεμνότητας και ταπεινότητας"; Ναι. Γιατί ο Κ. Καραμανλής δίνει πρώτος το παράδειγμα. Δεν έχει υποκύψει σε κανένα θέλγητρο της εξουσίας". Έτσι απάντησε ο Πέτρος Δούκας, υφυπουργός Εξωτερικών (αφού πήρε άρον άρον μετάθεση από το Οικονομίας, όπου ήταν μπλεγμένος με τα δομημένα ομόλογα).

Δίνει, λοιπόν, πρώτος το παράδειγμα…

Μήπως πρωταγωνιστεί στην πολιτική κρίση; Μήπως είναι στο επίκεντρο; Ο Ζαχόπουλος είναι κολλητός του και οικογενειακός φίλος του ζεύγους. Τώρα βγαίνει ότι πρόσφερε υπηρεσίες στην επιστημονική ιατρική κατάρτιση της Νατάσσας. Ο Ανδριανός και ο Αγγέλου πάνε κι έρχονται στον ανακριτή και ίσως συναλλάσσονται με τους εκβιαστές-δημοσιογράφους. Ποιοι απομένουν από το στενό περίγυρο; Ο Θοδωρής Ρουσσόπουλος, που φοβάται μην κληθεί από τον ανακριτή και μεθοδεύει ανεπιτυχώς τη "φίμωση" του Τύπου, και ο ειδικός σύμβουλος Κεφαλογιάννης, που το μόνο που κάνει είναι να επιτίθεται στο μητσοτακέικο. Α, ξεχάσαμε τον άλλο φίλο του Καραμανλή, τον κύριο Κλαδά, υπεύθυνο του αναμορφωμένου ΣΔΟΕ, που πρωταγωνιστεί σε απόπειρα συναλλαγής με τους εκδότες του "Πρώτου Θέματος" και χρησιμοποιεί σαν κομιστή το νεοδημοκράτη βουλευτή Κουκοδήμο, που έχει διατελέσει γ.γ. Αθλητισμού, δηλαδή στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο είχε αναλάβει ο Καραμανλής και διεύθυνε ο φίλος του Ζαχόπουλος.

Για όλα αυτά δεν ξέρει τίποτα ο Κώστας;

Ζώντας στην παραμυθένια πολιτεία, ο πρίγκιπας δεν μπορούσε να ξέρει τίποτε απ’ όλα αυτά. Κάθε τόσο που μάθαινε κάτι, διέταζε: "Στη δικαιοσύνη αμέσως". Αμέσως έβαζε την κασέτα να παίζει: "Κάποιοι θέλουν να μας αλλάξουν την αντζέντα και να μην προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Θα πατάξω κάθε ίχνος διαφθοράς και κακοδιαχείρισης κ.λπ. κ.λπ.". Έτσι, ένα νέο ήθος διαπότιζε ολόκληρο το βασίλειο…

Το ανέκδοτο

Τότε κυκλοφόρησε και το ανέκδοτο: "Η κυβέρνηση στέλνει τα σκάνδαλα στη δικαιοσύνη κι εκείνη τα βάζει στο αρχείο".

Η πραγματικότητα

Η υπόθεση των υποκλοπών μπήκε στο αρχείο. Αφού δεν μπορούμε να βρούμε ποιος έκανε τις υποκλοπές (για φαντάσου!), κλείνει η υπόθεση. Τι ωραία όλα όσα συμβαίνουν στις μέρες μας να ήταν ένα όνειρο, ένας κακός εφιάλτης, άντε λίγο πραγματικά, που σύντομα να έμπαιναν στο αρχείο… Καλώς ή κακώς, δεν είναι εύκολο ούτε στο Μαξίμου ούτε αλλού να ξαναπούν "στα αρχεία μας"… Το τηγάνισμα θα συνεχιστεί, αφού δεν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους και τις "δουλειές" τους…

Παιδοτρίβης

Παράξενη λέξη. Παράξενη στιγμή. Τι ’ναι είναι άραγε και γιατί ο δημοσιογράφος να γράψει το κομμάτι αυτό; Διαβάστε το στο σχετικό άρθρο

Η κατάσταση έχει λίγο ξεφύγει

Θα παρατηρήσατε πως το λεξιλόγιο δημοσιογράφων και πολιτικών έχει λίγο ξεφύγει από τις ευγένειες και τις αβρότητες. Η γλώσσα του μακαρίτη Ευάγγελου Γιαννόπουλου, όταν έλεγε πως "δεν θα χάσουμε την εξουσία για ένα κωλόσπιτο" (που έχτιζε τότε ο Ανδρέας για να στεγάσει το αμόρε του), αντικαταστάθηκε πλέον από δηλώσεις του τύπου "δεν κινδυνεύει η κυβέρνησή μας από μια πεολειχία" (Θ. Γιαννόπουλος της ΝΔ και πρώην υφυπουργός). Εκφράσεις όπως "την πήδηξε", "τον έπαιζε" κ.λπ. έχουν μπει στο κοινό λεξιλόγιο της πολιτικής ζωής μαζί με το "σκατά", "σκατό" κ.λπ. Μέχρι ο πολύ μετρημένος Χαλβατζής του ΚΚΕ, σε τηλεοπτικό πάνελ, έχασε την ψυχραιμία του και φώναξε: "Μην τη γαμάς τη συζήτηση". Καλά πάμε. Μόνο να βγουν όλα στο φως και να πάψουν να το παίζουν κυριλέ και δήθεν οι ταγοί του έθνους, γιατί είναι σάπιοι μέχρι το μεδούλι, και αυτοί και το σύστημα που υπηρετούν.

Αυτοσυγκράτηση

Η ΚΟΕ προσπαθεί να συγκρατηθεί και να μην επηρεαστεί από το γενικό κλίμα. Μόνο ένας τίτλος προκήρυξης ξέφυγε λίγο, αλλά έτσι που έγινε η κατάσταση μοιάζει του κατηχητικού. Ο τίτλος είναι "ΟΣΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΚΑΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΛΟΥΚΟΥΜΙ" και μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη στο site www.koel.gr.

"Είσαι σεμνότυφος…"

Μου λέει ένας φίλος. Βάλτε τίτλο την παροιμία "πούστηδες και παλληκάρια γίναμε μαλλιά κουβάρια". Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα… Άλλωστε, και αυτή η παροιμία είναι πιο πίσω από την πραγματική κατάσταση.

Τα δίδυμα

Όχι του Καραμανλή, αλλά των δημοσιογράφων. Μετά το δίδυμο Θέμου – Μάκη έχουμε το δίδυμο Χίος – Καμπουράκης. Το δεύτερο δίδυμο –σε όσα μεταδόθηκαν μέχρι στιγμής– καρφώνει την κυρία Τρέμη (που έχει δηλώσει-καταθέσει ότι δεν είδε το περίφημο DVD) και ανακατεύει το όνομα του Χατζηνικολάου μαζί με αυτό του Μάκη. Κυκλοφόρησε και δεύτερο ανέκδοτο: "Ο Καμπουράκης προσπαθεί να αλλάξει το όνομά του σε Καλαμπουράκης…" Ας πρόσεχε κι ας μην κάλυπτε τόσο το κανάλι του…

Τώρα πέφτουν "συγγνώμες"

Εντάξει, οι συγγνώμες του Καμπουράκη προς το κανάλι του και του καναλιού του προς τον Χατζηνικολάου και τον Μάκη είναι ένα τίποτα μπροστά στις συγγνώμες-γλείψιμο-σκύψιμο που κάνει ο τρομερός Ζούγκλας προς τους πάντες. Συγγνώμη ζήτησε από την κ. Τρέμη, τον κ. Ρουσσόπουλο, τον κ. Καραμανλή και από τόσους άλλους.

Πέφτουν "συγγνώμες" και ετοιμάζονται άλλα έντυπα…

Κυκλοφορεί ευρέως ότι ο Μάκης ετοιμάζει νέα εφημερίδα. Κοντά του θα είναι διάφοροι συντελεστές του ραδιοσταθμού Real FΜ, δηλαδή ο Ν. Χατζηνικολάου. Ακούστηκε ότι ίσως είναι στο σχήμα και η κυρία Μάρα Ζαχαρέα, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα. Πού ξέρεις, ίσως ξαναδημοσιογραφήσει και ο Ρουσσόπουλος, αν μείνει από δουλειά. Ξέρεις τι ανεργία μπορεί να πέσει; Ο Μάκης πάντως ποτέ δεν πεθαίνει κι όλο βρίσκει δουλειά…

Όμως δεν τελειώνουν τα βάσανα…

Ίσως είμαστε στην αρχή των αποκαλύψεων και έρθουν πιο μεγάλες τις επόμενες μέρες. Μόλις μάθαμε τον κομιστή του DVD, βγήκε στην επιφάνεια ότι ένα παλικάρι, ονόματι Κουκοδήμος, φίλος του Μάκη καρδιακός, πήγε να κάνει μια συναλλαγή μαζί του στο σπίτι του στην Εκάλη (σε ποια άλλη φτωχική γειτονιά ο Μάκης να μείνει;). Βέβαια, ο ίδιος δεν μαρτύρησε το όνομα, γιατί είναι φίλος (και παλικάρι, όχι π…), και έβγαλε στον αέρα το ρόλο του φίλου του Καραμανλή κ. Κλαδά. Επειδή όμως το θέμα παίρνει διαστάσεις, βλέπουμε ότι υπήρχαν και δύο μάρτυρες που μπορούν να επιβεβαιώσουν την επαφή των δύο παλικαριών (Μάκη και Κουκοδήμου). Έτσι έχουμε ένα ακόμα δίδυμο Χατζηνικολάου – Κουίκ. Πράγματι, μαλλιά κουβάρια γίναμε…

Βίτσιο συνδικαλιστικό

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ  (κ. Παναγόπουλος της ΠΑΣΚΕ) δεν έχει πειστεί ακόμα για το βρώμικο ρόλο του κ. Νικολιτσόπουλο, νομικού εργατολόγου που δούλευε στη ΓΣΕΕ και πήγαινε μαζί με την Τσέκου στα διάφορα κανάλια μήπως και βρει η κοπέλα το δίκιο της… Θεωρεί πως ισχύει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο. Μάλιστα. Ας χαίρεται τέτοιους συνεργάτες ο πρόεδρος.

Βίτσιο συνδικαλιστικό και υπηρεσία

Διαδίδεται ότι άλλος συνδικαλιστής της ΓΣΕΕ, προσκείμενος στην ΠΑΣΚΕ ,παρέλαβε το ακριβές DVD –αυτό χωρίς περικοπές και μπιμπ– και ο άνθρωπος το πήγε κατευθείαν στη Χαριλάου Τρικούπη. Σιγά σιγά μαθαίνουμε πως υπάρχουν πολλά DVD-CD, τα έχουν όλοι δει (άσχετα τι δηλώνουν) και δεν τα εμφανίζουν. Για διάφορους λόγους, δεοντολογικούς, νομικούς, επιχειρηματικούς κ.λπ. και κυρίως γιατί, αν τα δείξουν, θα πέσει η κυβέρνηση. Και λοιπόν; Αυτό φοβούνται ή δεν έχουν βρει κάποια άλλη λύση και βολεύονται όλοι για λίγο ακόμα με τον Καραμανλή.