Εν τάχει & αραδιαστά

«Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η μη κυβερνητική οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» θα έστελνε 340 τόνους κοτόπουλο για βοήθεια στην Αφρική, για να βοηθήσει φτωχούς και πεινασμένους συνανθρώπους μας. Μετά από έλεγχο της Νομαρχίας Πειραιά διαπιστώθηκε ότι οι 340 τόνοι ήταν από αλλοιωμένα κατεψυγμένα κοτόπουλα, τα οποία και δεσμεύτηκαν. Ληγμένα φάρμακα και σάπια κρέατα στέλνονται από αμαρτωλές «μη κυβερνητικές οργανώσεις» που επιδοτούνται αδρά από κράτος και διεθνείς οργανισμούς και έχουν τεράστια δικά τους έσοδα. Αμαρτωλό το θεσμικό παπαδαριό, ακόμα και στην «ελεημοσύνη» με την οποία θέλει να καλύψει το ρόλο του. Μη νομίζετε ότι θα βρεθούν οι φταίχτες αυτής της υπόθεσης. Μήπως ψάχτηκε σε βάθος πού πήγαν τα λεφτά που μαζεύτηκαν από τέτοιες «εταιρείες» για τα θύματα του τσουνάμι πριν 2 χρόνια; Μεγάλες οι αρπαχτές. Ματαιώθηκε η χλιδάτη κρουαζιέρα των επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά η στεναχώρια θα ξεπεραστεί. Θα βρουν κάποιο τρόπο οι αρχιερείς μας να ξεσκάσουν και να εκτονωθούν στο μάταιο τούτο κόσμο. Τόσο άγχος, κούραση και στρες από την πολλή δουλειά και το πολύ δούλεμα, χρειάζεται λίγη αλλαγή παραστάσεων…

Το τραπέζι του Κώστα Καραμανλή

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο «Economist» πραγματοποίησε σε κεντρικό ξενοδοχείο το συνέδριό του, παρουσία οικονομικών και πολιτικών παραγόντων. Παρών και ο πρωθυπουργός, που δεν αντάλλαξε καμιά χειραψία με το φίλο του (Τσιτουρίδη). Στο τραπέζι του Καραμανλή κάθισαν οι κ.κ. Γ. Αλογοσκούφης, Δ. Σιούφας, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Κυριάκος Μητσοτάκης και –προσέξτε, έχει σημασία- ο πρεσβευτής των ΗΠΑ κ. Τσαρλς Ρις. Στο τραπέζι του Τσιτουρίδη κάθησαν οι Ευ. Μπασιάκος, Γ. Καλατζής και Γερ. Γιακουμάτος.

Δύσκολοι καιροί για τους «κολλητούς» αυτού του τύπου (Τσιτουρίδης – Καραμανλής). Το «κράτα με να σε κρατώ γιατί σε κρατώ» θα δώσει τη θέση του σε κάποια καρατόμηση, όπως και στο παρελθόν.

Τώρα θα αρκεστούμε να είμαστε για καιρό κολλητοί με τον κ. Ρις…

Ο αδέσμευτος σύμβουλος κ. Λούλης

«Όπως γνωρίζετε, δεν υπήρξα ποτέ ούτε προτίθεμαι να γίνω μέλος οποιουδήποτε κόμματος. Είμαι ένας αδέσμευτος πολιτικός αναλυτής και τεχνοκράτης στο χώρο της επικοινωνίας. Λέω ελεύθερα, και ελπίζω νηφάλια, τις απόψεις μου. Ακριβώς για αυτό μένω σε απόσταση μέγιστης ασφάλειας από τους εσωκομματικούς μικρόκοσμους» (Το Βήμα 22/4/07). Με πάσα ειλικρίνεια ο κ. Λούλης δεν έχει και πολύ σχέση με την ΝΔ. Απλά παρέχει εκεί τις υπηρεσίες του. Ελεύθερη αγορά έχουμε, όποιος πληρώσει το αντίτιμο μπορεί να έχει όποιο προϊόν θέλει…

Η βασική ανάλυση του κ. Λούλη

«Αναμφίβολα η υπόθεση των ομολόγων έχει τραυματίσει την κυβέρνηση. Η φθορά καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Πρόκειται όμως για περιορισμένη φθορά. Και τούτο διότι δεν έχει "στρατηγικό χαρακτήρα".» … «Ακόμη και στο πεδίο της διαφθοράς, όπου όντως έχει πληγεί η κυβέρνηση, η εικόνα του κύριου αντιπάλου της είναι ακόμη χειρότερη. Όταν μια κυβέρνηση είναι ευάλωτη σε ένα πεδίο και ο κύριος αντίπαλός της είναι ακόμη πιο ευάλωτος, τότε η κυβέρνηση μπορεί να φθείρεται, αλλά δεν επωφελείται ο αντίπαλός της.». Τι γίνεται όμως όταν χαθεί το φύλο συκής που έχει η ΝΔ και γκρεμιστεί η εικόνα του αδιάφθορου πρωθυπουργού; Ε, δεν πληρώνεται για να απαντάει σε τέτοια ερωτήματα…

Ο φόβος του κ. Λούλη

«Είχα από πολύ νωρίς υποστηρίξει πως τα σενάρια για πρόωρες εκλογές την άνοιξη δεν ήταν ρεαλιστικά. Ήταν επίσης άστοχη η προτροπή για εκλογές με μέτωπο τις αλλαγές στα ΑΕΙ. Αυτά εστερούντο στρατηγικής προοπτικής. Σκεφθείτε να προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές με λάβαρο τις αλλαγές στα ΑΕΙ και να ερχόταν στην επιφάνεια, την προεκλογική περίοδο, το θέμα των ομολόγων…». Δηλαδή τότε θα είχε «στρατηγικό» χαρακτήρα η φθορά; Αλλά ο κύριος Λούλης δεν ανησυχεί μήπως μέχρι το φθινόπωρο σκάσουν και άλλες τέτοιες ή παρεμφερείς περιπέτειες;

Οι μικροκομματικοί μικρόκοσμοι…

Ο Πολύδωρας αντιμετωπίζει πολλούς εσωκομματικούς αντιπάλους στη Β’ Αθηνών. Η Κ. Παπακώστα ζήτησε να καταργηθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο Π. Καμμένος το χαρακτήρισε τριτοκοσμικό υπουργείο. Ο Βύρωνας όμως απαντά: «Αυτοί είχαν καπαρώσει από καιρό το υπουργείο, σχεδόν είχαν αρραβωνιαστεί μαζί του, και νόμιζαν ότι ο Καραμανλής θα με έκανε είτε Παιδείας είτε Δημόσιας Διοίκησης. Μόλις τους κάθισα όμως στο Δημόσιας Τάξης, άρχισαν τα σχόλια». «Ο Θεός είναι μεγάλος, κάποιες ψήφους θα δώσει και σ’ εμένα τον ταπεινό, όταν έρθει η ώρα των εκλογών. «Ασ’ τους να διαμαρτύρονται, το ομαδικό γιουχάισμα μου δίνει δύναμη».

Ο «αρχιCIAεδάς» αποφάνθηκε: καλός ο Πολύδωρας…

Ο Πολύδωρας δεν θα κριθεί μόνο από το έργο του. Ποιο έργο; Βασικά προσλήψεις: Ως τώρα προσέλαβε 1.900 αστυνομικούς, 1.300 πυροσβέστες, προσλαμβάνει 1.000 αγροφύλακες, μετέτρεψε τις συμβάσεις 5.500 πυροσβεστών σε μακροχρόνιες, κάπου 500 πήρε και στην ΕΥΠ. Όμως επειδή αυτό δεν φτάνει, δηλώνει αφοπλιστικά: «Με τον αρχιCIAεδά της αμερικανικής πρεσβείας, καθώς και με τον πρέσβη κ. Ρις, έχουμε τις καλύτερες των σχέσεων και συνεχή συνεργασία, και πολλές φορές γελώ όταν γράφουν πως δεν με θέλουν οι Αμερικανοί».

Γέλτσιν τέλος…

Δύσκολο να πιστέψουμε πως υπήρξαν πολλοί που στενοχωρήθηκαν με την είδηση του θανάτου του Μπορίς Γέλτσιν. Στην κηδεία του πρώτες θέσεις είχαν –μεταξύ άλλων- ο Τζορτζ Μπους πατήρ, ο Μπιλ Κλίντον και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Όλοι αναγνώρισαν τις υπηρεσίες του Γέλτσιν για να μπουν γερά θεμέλια του μαφιόζικου καπιταλισμού στη Ρωσία.

Θα τον θυμόμαστε να υπερασπίζεται το «λευκό οίκο» σε στημένα οπερετικά πραξικοπήματα, θα τον θυμόμαστε για το λουτρό αίματος που σκόρπισε στους δρόμους της Μόσχας ενάντια σε διαδηλωτές, θα τον θυμόμαστε τέλος να τρεκλίζει και να σαχλαμαρίζει σχεδόν πάντα τύφλα στο μεθύσι σε πολλές δημόσιες και διεθνείς εμφανίσεις του… Ευτυχώς σε λίγα χρόνια κανείς δεν θα θυμάται αυτή την απίστευτη φιγούρα. Και όμως, υπάρχουν και τέτοιοι, και είναι το σύστημα που τους γεννά, τους ξεπλένει, τους ανακυκλώνει, τους κλαίει και τους ξεχνά…

Μίλησε ο ΣΕΒ: για πρόωρες

«Το γρήγορο ξεκαθάρισμα δίνει ώθηση στην οικονομία και το έχουμε ανάγκη. Η ταχύτητα που χρειαζόμαστε δεν ευνοείται από μεγάλες προεκλογικές περιόδους». Θέλουμε ταχύτητα…

Μίλησε ο ΣΕΒ: για τα ταμεία

«Κάποιοι έπαιξαν με τα χρήματά μας, τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων και τα αποθεματικά μας. Υπάρχουν διαχειριστικές και ποινικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν. Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν, όμως δεν τις αναζητούμε στα πρόσωπα, αλλά στη λήψη μέτρων για την απαλλαγή των ταμείων από κομματικά καπελώματα». Δεν φταίνε τα πρόσωπα αλλά τα κομματικά καπέλα… Μήπως πρέπει να αποζημιωθούν οι βιομήχανοι ή να τύχουν και άλλων φοροαπαλλαγών;

Μίλησε ο ΣΕΒ: ολίγη μπουρδολογία

«Η κοινωνική σιγουριά και η συλλογική ελπίδα δεν προσφέρονται πια σε κομματικές συσκευασίες», «μπορούν να δημιουργηθούν μόνο μέσα από την αυτοδέσμευση της κοινωνίας, των κοινωνικών εταίρων και φορέων, των δυνάμεων εργασίας, σε μία κοινή στρατηγική αλλαγής, σε μία ουσιαστική και ριζοσπαστική κοινωνική συναίνεση που θα δίδει έμφαση στη συνεργασία, στην αλλαγή, στην πρόοδο». Σχολιάστε το μόνοι σας…

Τα βάψαμε μαύρα…

Ο Ρομάνο Πρόντι δήλωσε στο συνέδριο της «Μαργαρίτας» πως η Ιταλία χρειάζεται νέους ηγέτες (και στην Ιταλία ανανέωση…) και πως σκέφτεται να μην ξαναδιεκδικήσει την πρωθυπουργία όταν λήξει η θητεία του. Δηλαδή –αν όλα πάνε καλά– το έτος 2011 που λήγει η θητεία του θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι ο Πρόντι δεν θα θελήσει να είναι ξανά πρωθυπουργός. Ανοίγει λοιπόν ο δρόμος στη νέα γενιά «γάτων» που εκκολάπτεται στη γειτονική Ιταλία… Αυτά τα πολύ σοβαρά αναγγέλθηκαν σε μια περίοδο που δημιουργείται ένα νέο κόμμα, το «Δημοκρατικό Κόμμα». Η «Μαργαρίτα» και το κόμμα των Δημοκρατών της Αριστεράς θα είναι ο βασικός κορμός του νέου σχηματισμού. Στην Ιταλία ίσως έχουν την ταχύτητα που θα ήθελε ο πρόεδρος του ΣΕΒ…

Είναι τόσο απλό…

«Το κόστος για να επιπλεύσει ξανά ένα βυθισμένο πλοίο είναι πολύ μεγάλο, η προς πώληση μάζα του σε σίδερο είναι κατά πολύ φθηνότερη από τα έξοδα που απαιτούνται για να βγει στην επιφάνεια. Για παράδειγμα, για ένα πλοίο μήκους 150 μέτρων που θα πάει για κόψιμο, το βάρος του σε λαμαρίνες αξίζει από 150.000 έως 400.000 δολάρια, ανάλογα με την ηλικία και τη φθορά του». Τάδε έφη ο κ. Κώστας Λυμπουσάκης, πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών Πλοίων. Στον πάτο λοιπόν, και θα δούμε πώς θα τα «συμψηφίσουμε» με ασφαλιστική εταιρεία και κρατικές αρχές. Υπάρχουν πάντα τρόποι…