Εν τάχει & αραδιαστά

Μέρες EURO

Αγώνων δηλαδή, και δη ποδοσφαίρου. Όχι μέρες ευρώ, δηλαδή χρημάτων. Αυτά δεν υπάρχουν. Θαύματα δεν γίνονται. Αποκλειστήκαμε γρήγορα-γρήγορα, με 0 βαθμούς (από την κορυφή στον πάτο), και η τσέπη άδειασε πριν φτάσει 20 του μηνός… Παρηγορηθείτε όμως με άλλη μια πρωτιά: Είμαστε πρώτοι στις ανατιμήσεις στις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Ε, δεν μπορεί, κάπου πρέπει να είμαστε πρωταθλητές!

~*~

Αντώνης Λιάκος, εκσυγχρονιστής καθηγητής με μεγάλη ιστορία, έγραψε:

"Η απόφαση του κ. Παπανδρέου tout court μας γυρίζει στη σταλινική εποχή."

"Στην πολιτική και στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών ελίτ η προοδευτική απάντηση δεν μπορεί να είναι τα εθνικά δημοψηφίσματα" γιατί "περιλαμβάνουν στις δυνατότητές τους και την άρνηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενώ σπανίως συζητούν και αντιμετωπίζουν τους διαφορετικούς τρόπους της επίτευξής της."

"Η συζήτηση πάνω στα διαφορετικά προγράμματα θα ήταν αναμφίβολα η πλέον δημοκρατική και ταυτόχρονα θα ενίσχυε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υποκειμένου, δηλαδή ενός ευρωπαϊκού λαού. Αυτή η δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος σε όλη την Ευρώπη, ταυτόχρονα, και με ενιαία, και όχι κατά χώρες, άθροιση των ψήφων σε πλειοψηφικές και μειοψηφικές λύσεις θα μπορούσε να οδηγήσει στον εκδημοκρατισμό της πορείας ευρωπαϊκής ενοποίησης." (Βήμα 22/6).

Να που οι δεξαμενές σκέψης συνεχίζουν να βγάζουν "απόνερα" σοφίας και ευστροφίας…

~*~

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος

Συμμετέχοντας με ενθουσιασμό ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στο αφιέρωμα του Βήματος "Ώρα για αλλαγή", δεν μπορεί να κρύψει την πίκρα του για το "νοσηρό δημόσιο βίο" και ειδικά για τους "νεοαρχηγισμούς". Μάλιστα αποφαίνεται πως:

"Τα συμπτώματα πολιτικού εκφυλισμού, κοινωνικού μιθριδατισμού, θεσμικής ανεπάρκειας και επικοινωνιακών μεταμφιέσεων είναι έντονα και καθημερινά".

Αλήθεια είχε ή όχι ερωτοτροπήσει με την ιδέα να γίνει πρόεδρος αυτής της δημοκρατίας που τόσο νοσεί; Μάλιστα είχε φτάσει να επισκεφθεί το Άγιο Όρος μαζί με τους πιο στενούς συνεργάτες του, μήπως και προκρίνονταν σαν εκλεκτός του Καραμανλή και του δικομματισμού! Κατά τον Νίκο, για να βγούμε από την κρίση, μία είναι η λύση: να γίνει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ. Αυτή είναι η άποψή του. Νέες πλειοψηφίες με νέες συνεργασίες στο δρόμο της κεντροαριστεράς…

~*~

Άμα σου μπει αργά τη νύχτα μια ιδέα, φίλε Περικλή, δεν μπορείς να ησυχάσεις. Αν μάλιστα έχεις και κάνα κολλητό που παίζει με τα κομπιούτερ και τα προγράμματα, έρχεται το αποτέλεσμα που βλέπεις. Όχι τίποτα σπουδαίο, αλλά (γιατί όχι;) τουλάχιστον κάνουμε τη ζωή μας λίγο πιο ευχάριστη. Άσε που και είναι δημοκρατικό όλοι να εκφράζονται. Έτσι δεν είναι;

~*~

Λαγονήσι και χλίδα…

Η "Σοσιαλιστική Διεθνής", της οποίας ηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου (ο best των best) θα τελέσει το συνέδριό της στο Λαγονήσι, σε πολυτελείς χώρους για να μπορούν να σκέφτονται γόνιμα οι ηγέτες της. Για το σκοπό αυτό, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη βοήθεια της νομαρχίας, γυρεύοντας 1.000.000 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων. Το απύθμενο θράσος των "σοσιαλιστών" συμπληρώθηκε με το άλλο απύθμενο θράσος της νομαρχίας, να του χορηγήσει μόνο 500.000 ευρώ για την τέλεση του συνεδρίου… Είπαμε, άλλος συνεδριάζει και άλλοι πληρώνουν (δηλαδή εμείς…)

~*~

Τι πετυχημένος εκπρόσωπος τύπου!

Λέμε για τον καινούριο του ΠΑΣΟΚ, που βγαίνει στα ΜΜΕ και κάνει διάφορες δηλώσεις. Πετυχημένος όσο και ο προκάτοχός του και νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Τι βγήκε και είπε λοιπόν ο εκπρόσωπος; Ακούστε: "Έχουμε βάλει διαδικασίες μέσα στο κόμμα", είπε στην κρατική τηλεόραση, "οι οποίες διασφαλίζουν ορισμένα θέματα διαφάνειας περισσότερο και από το παρελθόν. Έχουμε μια Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, η οποία είναι ανεξάρτητη και η οποία ελέγχει όλα μας τα οικονομικά. Είναι εσωτερική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου".

Κάτι σαν τις "εσωτερικές υποθέσεις" του FBI; Καλά πάει η αμερικανοποίηση του "κινήματος"…

~*~

Γελοιογραφία του Χατζόπουλου (Τα ΝΕΑ, 25/6)

Είπαμε ότι στην Ελλάδα οι γελοιογράφοι είναι πολύ πιο μπροστά από τους πολιτικούς. Το αποδεικνύουν σχεδόν καθημερινά.

~*~

Όταν ο Γιανναράς αφρίζει

Ο βαθυστόχαστος και ενάρετος κ. Γιανναράς σε άρθρο του ζητά να βγούν εκτός νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ γιατί "είναι φασιστικά κόμματα"! Θυμηθήκαμε μια ιστορία που είχε γίνει πριν πολλά-πολλά χρόνια στην ελληνική Βουλή. Αντιγράφουμε το περιστατικό: Όταν το ΚΚΕ δημοσιοποίησε το σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα, η δεξιά πτέρυγα (Λαϊκό Κόμμα) φρύαξε: "Στη Μόσχα, στη Μόσχα!", φώναζαν στους βουλευτές της αντίπαλης παράταξης. Και ο Θέος (ΚΚΕ) φώναξε: "Στο Λυσσιατρείο, στο Λυσσιατρείο".

"Στο Λυσσιατρείο" λοιπόν, για τους αφρίζοντες φιλοσοφημένους αντικομμουνιστές…

~*~

Δεν την αντέχει…

Δεν την αντέχει την ιδεολογία της τσέπης, όπου βρεθεί και όπου σταθεί την καταγγέλλει. Ο λόγος για τον Χρ. Παπουτσή, που δήλωσε:

"Πιστεύω στην ιδεολογική και πολιτική ενότητα και έχω εργαστεί γι’ αυτήν πολλά χρόνια, από τη στιγμή της ένταξής μου στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θέλω να έχω καμία αίσθηση ενότητας με κανέναν ο οποίος πιστεύει στην ιδεολογία της τσέπης του."

Γιατί δεν μιλά πιο καθαρά; Μήπως και αυτός είναι της λογικής "όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα;" Βολικότατο.

~*~

Δεν καταλαβαίνουμε, ή μάλλον, καταλαβαίνουμε, αλλά…

Γιατί επιμένουν τα ΝΕΑ πως το σκάνδαλο της SIEMENS δεν είναι δικομματικό αλλά διακομματικό; Ποια η διαφορά; "Διακομματικό και διαχρονικό". Τι θέλουν να πουν;

~*~

"Τι καλά, όλα είναι ωραία και με καλή παρέα, τι καλά…"

Θυμάστε το τραγούδι αυτό; Αν όχι, σίγουρα θυμάστε τα παιδιά της φωτογραφίας σε στιγμές ευτυχίας. Σήμερα ο ένας κάνει πως δεν γνωρίζει τον άλλο, και βλέπουμε πώς θα πάνε τα πράγματα παρακάτω…