Ανακοίνωση ΚΟΕ και ΚΕΔΑ για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στην Πετρούπολη, 9/11/2010

ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΛΑΧΟΥ

Υπήρχαν οι όροι να φύγει από τον κιόλας πρώτο γύρο η διοίκηση Βλάχου. Υπήρχαν οι όροι ώστε να μην κινδυνέψει να πρασινίσει και στην Πετρούπολη ο χάρτης των δημοτικών εκλογών.

Πριν τις δημοτικές εκλογές διαχωρίσαμε τη θέση μας από την επιλογή της Ανήσυχης Πόλης και της τοπικής οργάνωσης του Συνασπισμού. Δεν μπορείς κεντρικά να ζητάς αντιμνημονιακή ψήφο και στην Πετρούπολη να στηρίζεις μαζί με το ΠΑΣΟΚ κοινό υποψήφιο.

Τα ψηφοδέλτια Ταλιούρα – Φίντζου διαχώρισαν τη θέση τους από τη διοίκηση Βλάχου, όχι για πολιτικούς λόγους (κεντρικά ή τοπικά), αλλά επειδή δεν πήραν το χρίσμα.

Το ΚΚΕ επέλεξε να συστήσει την πανελλαδική κομματική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης διαλύοντας τη Δημοκρατική Συνεργασία, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και σε φίλους του. Τα άλλα δύο μικρότερα ψηφοδέλτια της αριστεράς κινήθηκαν ομοίως στη ρότα της κομματικής καταγραφής, αγνοώντας τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών της Πετρούπολης.

Χάθηκε η ευκαιρία σε αυτές τις εκλογές, να δημιουργηθεί και να παρέμβει μια πλατιά δημοκρατική αριστερή παράταξη.

Στην Πετρούπολη, η απερχόμενη διοίκηση διαμόρφωσε ένα δήμο πιστό στις επιταγές κεντρικών επιλογών της κυβέρνησης. Αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλους Δήμους. Δεν έκανε περήφανους τους δημότες. Δεν ανακούφισε τους πολίτες. Δεν έδωσε μάχες, έχασε έδαφος, στάθηκε εχθρικά απέναντι σε εργαζόμενους (πχ συμβασιούχοι Δήμου) και λειτούργησε στα πλαίσια των αποφάσεων της κυβέρνησης αυτής και της προηγούμενης. Κινήθηκε με άξονα την επανεκλογή της, τη διαχείριση στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης και όχι με άξονα τη χρησιμότητά της στους πολίτες της Πετρούπολης. Κινήθηκε με βάση τα προσωπικά συμφέροντα των ολίγων. Πρέπει να φύγει

Πιθανή επανεκλογή του κ. Βλάχου θα σημάνει υλοποίηση του «Καλλικράτη» και του μνημονίου στην Πετρούπολη. Ο «Καλλικράτης» μειώνει τα κονδύλια προς την τοπική αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα ο δημότης να πληρώνει το κόστος. Οι εκλογές είναι πολιτικές, το ξεκαθάρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με το εκβιαστικό προεκλογικό δίλημμα. Και επειδή ακριβώς είναι πολιτικές πρέπει να καταψηφιστούν οι υποψήφιοι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Στην εποχή του μνημονίου, οι δήμαρχοι ή θα είναι τοπικοί διαχειριστές του ΔΝΤ ή θα είναι μπροστάρηδες στην αντίσταση του λαού, οργανωτές των κοινωνικών αγώνων. Το παράδειγμα του Χ. Κορτζίδη του Ελληνικού, δείχνει ότι είναι δυνατόν στις αντίξοες σημερινές συνθήκες να αγωνίζεσαι ενάντια στην κεντρική εξουσία και να πετυχαίνεις νίκες, ακόμη κι αν τα συμφέροντα σε σέρνουν στα δικαστήρια.

Με την ελπίδα και την προσδοκία ότι η Πετρούπολη χρειάζεται έναν τέτοιο δήμαρχο, καλούμε τους πολίτες της Πετρούπολης στο Βʼ γύρο των δημοτικών εκλογών να ψηφίσουν τη Λαϊκή Συσπείρωση Πετρούπολης με υποψήφιο δήμαρχο τον Θωμά Κοτσαμπά.

KOE – ΚΕΔΑ
Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ Πετρούπολης