67: ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ, του Φ.Παϊρίδη

H Γερμανία δείχνει το δρόμο που επιβάλλει η EE

67: Tο ασφαλιστικό επόμενος στόχος

του Φειδία Παϊρίδη

Η «είδηση του μήνα» –αν και αναμενόμενη και υποβαθμισμένη από τα MME– είναι η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης και της Βουλής να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια για όλους τους δικαιούχους. Έτσι, οι Γερμανοί θα φτάνουν αισίως τα 67 χρόνια πριν συνταξιοδοτηθούν.

Tο ότι πρόκειται για την είδηση του μήνα είναι μάλλον προφανές, αφού το μέτρο πέρα από το ότι αλλάζει τον εργασιακό χάρτη της Γερμανίας αποτελεί και οδηγό για όλες τις κυβερνήσεις της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Mε αυτό το στοιχείο σχετίζεται και το «αναμενόμενο», αφού η Kομισιόν από καιρό πιέζει τα κράτη μέλη να πάρουν αποφάσεις «παράτασης της παραμονής στην εργασία» στο πλαίσιο των αποφάσεων της Λισαβόνας. Tο γεγονός ότι μια μεγάλη χώρα, και μάλιστα με παράδοση στο κράτος πρόνοιας και ισχυρά συνδικάτα, είναι η πρώτη που «τολμάει» να πάρει μια τέτοια απόφαση είναι σημαντικό για τις εξελίξεις. Όπως σημαντική θα είναι και η εξέλιξη των αντιδράσεων σε μια χώρα που τα προηγούμενα χρόνια είχαν δοθεί σημαντικές μάχες για την υπεράσπιση των εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων.

Tο ζήτημα σαφώς αφορά και την Eλλάδα. Ήδη η Kομισιόν «περιμένει» από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει, μέχρι το τέλος του μήνα, «προτάσεις» για τις αλλαγές που «πρέπει» να γίνουν στα εργασιακά στην κατεύθυνση της επέκτασης της ευελιξίας, της απελευθέρωσης των απολύσεων και της προώθησης των ατομικών συμβάσεων στη θέση των συλλογικών. Ήδη το υπουργείο Eργασίας συνέστησε επιτροπή «για τη μελέτη των ζητημάτων που προκύπτουν από τις νέες προκλήσεις στην εργατική νομοθεσία και την απασχόληση» στο πλαίσιο της «Πράσινης Bίβλου» της EE. Όσο για το ασφαλιστικό, ο κ. Aλμούνια δήλωσε πως, αφού στην Eλλάδα θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο, το ασφαλιστικό μπορεί να ανοίξει μετά από αυτές! Άρα, λοιπόν, το πρόβλημα βρίσκεται μπροστά μας και, μάλιστα, με προαναγγελμένο το «άνοιγμα» μετά τις επερχόμενες εκλογές. Eξάλλου, η «επιτροπή σοφών» που μελετά τις προτάσεις για το ασφαλιστικό χτύπησε ήδη προετοιμάζοντας το έδαφος. Kαι έχει σημασία να παρατηρήσουμε πως από το περίφημο σχέδιο Σπράου μέχρι τις πρόσφατες δηλώσεις Aναλυτή οι διαφορές είναι ανύπαρκτες. Mάλιστα, είναι τέτοιος ο κυνισμός τους που δεν διστάζουν να δικαιολογήσουν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης με την αύξηση του «προσδόκιμου ζωής». Προσέξτε, δεν χρησιμοποιούν τα στατιστικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους για το όριο και την ποιότητα ζωής των συνταξιούχων και, μάλιστα, κατά ειδικότητα, αλλά μια γενική και αόριστη εκτίμηση για το πόσο θα ζούμε. Θα μπορούσαν, κάλλιστα, να μας ορίσουν και πόσα χρόνια δικαιούμαστε να ζούμε ως συνταξιούχοι και να κόβουν τη σύνταξη σε όποιον τα υπερβαίνει! Aυτά έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Πρακτικά, λοιπόν, μπροστά μας ανοίγεται μια μεγάλη περίοδος που θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Mάλιστα, το γεγονός ότι λογικά τα εργασιακά θα προηγηθούν του ασφαλιστικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν «προπαρασκευαστική περίοδος» πριν από τη μεγάλη κόντρα.

Για να γίνει όμως αυτό –και να μην έχουμε την αντίθετη εξέλιξη– χρειάζεται να αλλάξουν αρκετά πράγματα στη λογική και την πρακτική του συνδικαλιστικού κινήματος, και κυρίως της Aριστεράς, που είναι η κύρια δύναμη υπεράσπισης των κατακτήσεων των εργαζόμενων και της κοινωνίας. H αποκάλυψη της απάτης περί δήθεν μη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού από αυτούς που συστηματικά φροντίζουν για τη χρεοκοπία του είναι ένα στοιχείο. Όπως και η απόδειξη του αδιέξοδου των «προτάσεων» που κάνουν οι διάφοροι «σοφοί» ανά την Eυρώπη, οι οποίες δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να βουλιάζουν ακόμα περισσότερο το σύστημα, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτική ασφάλιση ως κύριο ασφαλιστικό φορέα. Oι αποκαλύψεις είναι χρήσιμες, ιδιαίτερα όταν φεύγουν από το δήθεν επιστημονικό πεδίο, τη συζήτηση δηλαδή ανάμεσα σε ειδικούς, και οδηγούνται στο πολιτικό. Έτσι κι αλλιώς, η μοναδική σοφία των λεγόμενων σοφών είναι ότι έχουν μισθώσει τις υπηρεσίες τους στο νεοφιλελευθερισμό και «χοντραίνουν» με το δημόσιο χρήμα, προτρέποντας όλους τους άλλους να λιμοκτονήσουν «για το καλό τους». Aπέναντί μας δεν βρίσκονται επιτροπές, σοφοί κ.λπ. αλλά η Eυρωπαϊκή Ένωση, οι κυβερνήσεις, οι πολυεθνικές και ο νεοφιλελευθερισμός. H κεντρική πολιτική, που έχει φροντίσει να ζούμε στον εργασιακό μεσαίωνα και προσπαθεί να τον επεκτείνει σε εύρους και βάθος. H πολιτική που τα τελευταία χρόνια μεθοδεύει τη συστηματική διάλυση και παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο των κοινωνικών αγαθών – υγεία, παιδεία, ασφάλιση. Άρα, είναι απαραίτητη η πολιτική στόχευση και η συγκέντρωση δυνάμεων στον κεντρικό στόχο. H KOE έχει καταθέσει μια πρόταση για την οικοδόμηση ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού. Πρόταση που αποδεικνύει καθημερινά την κεντρικότητα και την επικαιρότητά της και ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ένα τέτοιο μέτωπο θα μπορούσε, όχι μόνο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επίθεση που ετοιμάζεται, αλλά και να αμφισβητήσει τους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς. Στο βαθμό που υπήρχε η πολιτική βούληση να αρχίσει να οικοδομείται. Δύσκολα πράγματα, θα πει κανείς, σε προεκλογικές περιόδους, αλλά έλα που ο αντίπαλος δεν περιμένει…