Πρόταση 5 μελών της Γραμματείας του Συριζα για το Σύμφωνο Σταθερότητας, 23/2/2010

2010_02_24_afisa_syriza_pantou_min

2010_02_24_afisa_syriza_pantou_minΠρος τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
Προς τις Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Οι συνθήκες που δημιουργούνται από τη καταιγίδα των κυβερνητικών μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας υποδεικνύουν άμεσα και επείγοντα καθήκοντα για την Αριστερά. Για να αντιμετωπιστεί μιας τέτοιας κλίμακας επίθεση δεν επαρκούν οι υφιστάμενες αποφάσεις για κινητοποιήσεις σε επίπεδο συνδικαλιστικής ηγεσίας στην ΓΣΕΕ και τη ΑΔΕΔΥ. Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα πολιτικό και οργανωτικό σχέδιο που θα εμπνεύσει έναν ολόκληρο κόσμο να συμμετάσχει μαζικά σ’ ένα πλατύ εργατικό και λαϊκό μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης με διάρκεια. Καταθέτουμε τις παρακάτω τέσσερις αλληλένδετες προτάσεις:

1. Χρειάζεται ένα πολιτικό σύνθημα – εργαλείο που να συμπυκνώνει τα αιτήματα και να οργανώνει ταυτόχρονα την δράση και τις αντιστάσεις. Αυτό είναι το αίτημα για Δημοψήφισμα ενάντια στο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και το κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, παρά το γεγονός, βέβαια ότι η Ελλάδα πέρασε στην άμεση επιβολή των αποφάσεων του ECOFIN, χωρίς καν τη μεσολάβηση του κυβερνητικού προγράμματος. Το Σύμφωνο Σταθερότητας υπαγορεύει τις σκληρές επιθέσεις στα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα που περιλαμβάνει το κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας.

2.Ταυτόχρονα είναι αναγκαίο ένα οργανωτικό σχέδιο που θα ενθαρρύνει την πλατύτερη δυνατή ενότητα και συμμετοχή. Σ’ αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία για την συγκρότηση Ανοιχτών Επιτροπών αγώνα ενάντια στο Σύμφωνο και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και την οργάνωση της δράσης, σε κάθε πόλη, γειτονιά, χώρο δουλειάς και συλλογικότητας. Υπόδειγμα αναφοράς οι επιτροπές που συγκροτήθηκαν για την υποστήριξη του αγώνα ενάντια στο άρθρο 16. Οι επιτροπές αυτές θα ξεκινήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν μπορεί να περιοριστούν σε «επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ», θα είναι μετωπικές επιτροπές καθώς η επιδίωξη είναι να δημιουργηθούν απ’ τα κάτω όροι συσπείρωση και κοινής δράσης.

3. Την ίδια στιγμή είναι αναγκαίο να υπάρξει προσέγγιση σε πλατειά κλίμακα των πολιτών, με ατομική επαφή και συζήτηση προκειμένου να αποδομηθεί η κυβερνητική προπαγάνδα και να προωθηθεί η ενεργή συμμετοχή. Γι’ αυτό θεωρούμε αναγκαίο να αρχίσει η Συλλογή Υπογραφών είτε για το Δημοψήφισμα είτε ως εναντίωση στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

4. Σε συνδυασμό με την καμπάνια ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας, και ειδικότερα τη συλλογή υπογραφών, θεωρούμε επίσης χρήσιμο και αναγκαίο να προωθηθεί μια μεγάλη Εκστρατεία Εγγραφής Νέων Μελών στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έτσι περιεχόμενο, στόχους, δυναμισμό, έμπνευση στις οργανώσεις μας.

Θεωρούμε τη δράση αυτή εξαιρετικά επείγουσα.

Τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής»: Γαλάνης Νίκος, Θεωνάς Γιάννης, Νταβανέλος Αντώνης, Σαπουνάς Γιώργος, Τσακνιάς Δήμος