Ο Νάνος Βαλαωρίτης στηρίζει το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, 4/6/2009

Τη στήριξή του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει σε μεγάλη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αριστερά!» (κυκλοφορεί αύριο -Παρασκευή 5 Ιουνίου) ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης.

Ο κ. Βαλαωρίτης, που σημειωτέον στις εθνικές εκλογές του 2007 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων αφήνει σαφείς αιχμές για την πορεία και στόχευση του συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού, που τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στο επίκεντρο της (δημοσκοπικής) επικαιρότητας και περιγράφει αναλυτικά το δικό του όραμα για την οικολογία, η οποία θα απαντά με ουσιαστικούς όρους στις πιεστικές ανάγκες του σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για τη δική του εμπλοκή με τους Οικολόγους Πράσινους, εκφράζει την πικρία του για τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν, υπογραμμίζοντας ότι χρησιμοποίησαν το όνομά του για να μαζέψουν ψήφους και μετά μεθόδευσαν τον παραγκωνισμό του και τονίζει χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα προσωπικά -αυτά θα γίνονταν σε οποιοδήποτε κόμμα. Το ζήτημα είναι αν τελικά ένα τέτοιο κόμμα θα ωφελούσε την υπόθεση. Αν οι Οικολόγοι Πράσινοι θα γίνονταν -σε περίπτωση που έπαιρναν περισσότερες ψήφους- ένα παίγνιο των μεγάλων κομμάτων, όπως έγινε παλιότερα και διαλύθηκαν, όταν η τότε βουλευτίνα προσχώρησε αμέσως σε ένα μεγάλο κόμμα».

Σε άλλο σημείο και αναφερόμενος στο γεγονός ότι η οικολογία έχει αρχίσει να απασχολεί με ουσιαστικούς όρους όλο και περισσότερο κόσμο, σημειώνει ότι «αυτό πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, αλλά δεν βλέπω τη σκοπιμότητα δημιουργίας ενός κόμματος υποχείριου άλλων κομμάτων. Αυτό έγινε και στη Γερμανία, όπως ξέρουμε, όπου οι Πράσινοι με τους Σοσιαλδημοκράτες συμψήφισαν τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και έκαναν φοβερά πράγματα».

Απαντώντας στην ερώτηση πόσο οικολογικό είναι ένα κόμμα εάν δεν βάζει συνολικά το ζήτημα του μοντέλου ανάπτυξης λέει ότι «δεν γίνεται διαφορετικά. Αυτά είναι αξεχώριστα. Γι’ αυτό άλλωστε αρχίζουν και τα μεγάλα κόμματα να το συνειδητοποιούν» και σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι «πιστεύω πως όλα τα κόμματα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με αυτή την υπόθεση, η οποία δεν μπορεί να αφεθεί σε μία ομάδα ανθρώπων, που κατά τη γνώμη μου δεν είναι κατάλληλοι».

Τέλος, η συνέντευξη του Νάνου Βαλαωρίτη κλείνει με τον εξής χαρακτηριστικό διάλογο:

Με δεδομένους, λοιπόν, τους αγώνες που έχει δώσει για το περιβάλλον, το οποίο βρίσκεται στις βασικές του προτεραιότητες, ο ΣΥΡΙΖΑ σας πείθει να τον στηρίξετε;

«Βεβαίως με πείθει, όπως θα στήριζα και άλλους αν με έπειθαν ότι δίνουν πραγματικά μια μάχη…»