Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τα νέα εργατικά ατυχήματα, 4/8/2009

Νέα εγκλήματα της εργοδοσίας: 2 νεκροί εργάτες σε ΛΑΡΚΟ και Ασπρόπυργο

Στη ΛΑΡΚΟ, ο εργάτης Χρήστος Δόσκορης σκοτώθηκε την Κυριακή το πρωί, όταν το πυρακτωμένο μετάλλευμα έφυγε από την τροχιά που μεταφερόταν και τον πλάκωσε ενώ 3 συνάδελφοι του τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να τον σώσουν. Ο νεκρός εργάτης, ο οποίος εργαζόταν με καθεστώς εργολαβίας, ήταν το 147ο θύμα του κεφάλαιου από τις αρχές του 2009. Για να τηρούνται οι… παραδόσεις η δικαιοσύνη θα διερευνήσει τα αίτια και τις συνθήκες του «ατυχήματος» και θα αποφανθεί. Όπως αποφάνθηκε και για το θάνατο των εργατών στο Πέραμα πριν ένα χρόνο και για τους υπόλοιπους νεκρούς και σακατεμένους εργάτες ότι φταίνε οι νεκροί που πέθαναν. Προς το παρόν οι έξι , νομικά, υπεύθυνοι έδωσαν κατάθεση και… αφέθηκαν ελεύθεροι.

Την ίδια μέρα, στο εργοστάσιο «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ» στον Ασπρόπυργο βρέθηκε νεκρός ο 46χρονος εργάτης Gulaf Miah από το Μπαγκλαντές, καταπλακωμένος από τόνους πεπιεσμένου υλικού. Ο συγκεκριμένος εργάτης είχε το πιθανότερο σκοτωθεί στο σημείο αυτό την Παρασκευή, αλλά κανείς εκτός από την οικογένεια του δεν τον είχε αναζητήσει μέχρι την Κυριακή.

Ο κατάλογος των εγκλημάτων συνεχώς μεγαλώνει. Οι πραγματικοί ένοχοι όμως δεν πρόκειται να περάσουν την πόρτα του ανακριτή. Οι εργοδότες οι οποίοι καθημερινά παίζουν με τη ζωή των εργαζομένων προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους. Οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί που έχουν διαλύσει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό και καλύπτουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Οι επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μέσα σε συνθήκες κρίσης επιτάσσουν περισσότερο νεοφιλελευθερισμό και λιγότερες δαπάνες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων. Όλοι αυτοί θα χύσουν κροκοδείλια δάκρυα (αν το θυμηθούν και αν κάνει καλό στο προφίλ τους) και θα συνεχίσουν να εγκληματούν σε βάρος των εργαζόμενων.

Μέχρι να μπει φραγμός στον οδοστρωτήρα του νεοφιλελευθερισμού που σαρώνει εργατικά δικαιώματα και ζωές. Μέχρι να σταματήσουν οι ανούσιες ανακοινώσεις και καταγγελίες από τα Εργατικά Κέντρα και τη ΓΣΕΕ και να οργανωθούν πραγματικοί αγώνες ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τον ευτελισμό της ανθρώπινης ζωής στους χώρους εργασίας. Μέχρι που ο συνδικαλισμός να γίνει καθημερινή αγωνιστική πραγματικότητα και όχι κοινωνικός εταίρος με τα αφεντικά.

Να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι για το έγκλημα και όλοι οι συνεργοί τους

Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας και υγιεινής της εργασίας σε κάθε εργασιακό χώρο

Να λειτουργήσουν παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας με αποφασιστικές αρμοδιότητες και κυρίαρχη συμμετοχή των εργαζομένων

Να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου και να τεθούν κάτω από εργατικό έλεγχο

Να μην καταργηθεί ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών για κανένα κλάδο και να ενταχθούν σ’ αυτόν όλοι οι νέοι κλάδοι που έχουν κάνει αίτηση

Να καταργηθούν όλες οι μορφές πρόσκαιρης και μερικής εργασίας και να αντικατασταθούν από πλήρη και σταθερή εργασία