Η τοποθέτηση της ΚΟΕ στην κοινή συνεδρίαση Γραμματείας – Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, 3/5/2010

Δημοσιεύουμε επιγραμματικά τα σημεία της τοποθέτησης της ΚΟΕ στην κοινή συνεδρίαση κοινοβουλευτικής ομάδας και γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Δευτέρα 3 Μαΐου στη Βουλή:

Βρισκόμαστε στην στιγμή μιας μεγάλης ιστορικής τομής. Η τομή αυτή μπορεί να συγκριθεί με εκείνη των αρχών της δεκαετίας του 40. Αυτά που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα θα γραφτούν στην ιστορία της και θα είναι σημαντικά για πολλές δεκαετίες. Από αυτήν την άποψη είναι τεράστιας σημασίας η ευθύνη του καθένα, η πολιτική του στάση και πρωτοβουλία. Έχει σημασία το μήνυμα που θα στείλει και αυτό που θα εκπέμπει ο καθένας προς τους εργαζόμενους και το λαό. Είναι αναγκαία σήμερα και μια μεγάλη τομή και υπέρβαση του ρόλου και της ταυτότητάς του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαχωριστεί από το στημένο σημερινό πολιτικό παιχνίδι, να βρεθεί έξω από το πολιτικό πλαίσιο που σήμερα διαμορφώνεται και είναι ασφυκτικό και αποκρουστικό για το λαό. Να αναδειχτεί η Αριστερά ως αντίπαλός τους.

  1. Έχουμε σήμερα κατοχή. Έχουμε σήμερα μια κατοχική κυβέρνηση αντίστοιχη με εκείνη του Τσολάκογλου (που ανέλαβε την «κυβέρνηση» της κατεχόμενης Ελλάδας). Η στάση μας δεν μπορεί να μην καθορίζεται από αυτή την πραγματικότητα, την ανάγκη αντίστασης στην κηδεμονία, την επιτήρηση, την κατοχή των Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε.
  2. Καθαρά θα πρέπει να διατυμπανίζουμε: Δεν χρωστάει τίποτα και σε κανέναν ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι. Και για αυτό δεν πρέπει να πληρώσει τίποτα και σε κανέναν.
  3. Για να ανακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία είναι ανάγκη να υπάρξει αυτοκριτική. Ειδικά γύρω από το ζήτημα του Μάαστριχτ και μιας συνολικότερης τοποθέτησης απέναντι στην Ε.Ε. και την πορεία της χώρας που οδήγησε σήμερα εδώ. Είναι ζητούμενο να ανοίξει η συζήτηση τουλάχιστον για το ευρώ γιατί είναι το αποτελεσματικό όπλο πίεσης και εκβιασμού του λαού.
  4. Άμεσα θα πρέπει να προβληθεί ο στόχος της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομία (εθνικοποιήσεις, φορολόγηση μεγάλου κεφαλαίου, στρατιωτικοί εξοπλισμοί, εκκλησιαστική περιουσία κλπ).
  5. Κάλεσμα του λαού σε αντίσταση. Ενθάρρυνση του σε αυτές της δύσκολες συνθήκες. Υποστήριξη της ανυπακοής του απέναντι στην κατοχή.
  6. Ο ΣΥΡΙΖΑ να αναστείλει άμεσα την παρουσία του στο – χωρίς καμιά εξουσία και πλήρως απονομιμοποιημένο από τους ίδιους τους κυβερνώντες – κοινοβούλιο. Να ξεχωρίσει έτσι τη θέση του από όσα διαδραματίζονται σήμερα, να δείξει έναν διαφορετικό δρόμο, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Οι σημερινοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβουν έναν άλλο ρόλο, αυτόν της εμψύχωσης και οργάνωσης του λαού, της ενημέρωσης, της απόδειξης της χρεοκοπίας του σημερινού συστήματος, της αναγκαίας εναλλακτικής διεξόδου.

Στα πλαίσια αυτά η ΚΟΕ εξέφρασε και την διαφωνία της και με την συνάντηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο της δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, από την στιγμή που και εκείνος δεν έχει διαχωρίσει με κανένα τρόπο («θεσμικά», πολιτικά, συνειδησιακά) την θέση του από την μεγάλη εκτροπή που εκτυλίσσεται, την απροκάλυπτη νόθευση της λαϊκής θέλησης και τις διαταγές των Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε. που εμφανίζονται με τον μανδύα του κυβερνητικού νομοσχεδίου.