ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΜΠΡΕΚΑΣΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ Β’ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α., 31/08/2007

Σε εμφάνισή της στην τηλεόραση της ΝΕΤ, την Παρασκευή 31/08/2007, στις 23:30, η Μαριάννα Μπρεκάση, υποψήφια Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και στέλεχος της ΚΟΕ δήλωσε:

 

Μαριάννα Μπρεκάση

Μαριάννα Μπρεκάση

Οι πυρκαγιές ήταν σχέδιο με την έννοια και των συνειδητών εμπρησμών από συμφέροντα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να πάμε σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Το πραγματικό ερώτημα είναι το ποιοι έχουν την πολιτική ευθύνη. Ακούστηκε η λέξη θεομηνία. Να θυμίσω μια άλλη θεομηνία, που μάλιστα συνέβη στην ισχυρότερη χώρα του κόσμου, τις ΗΠΑ, τον τυφώνα Κατρίνα. Εκεί, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήξερε για την επερχόμενη καταστροφή, άφησε τον κόσμο, τον φτωχό λαό στη μοίρα του.

Αυτή είναι η πολιτική του λιγότερου κράτους, του να μην δίνουν λεφτά για το κοινωνικό κράτος, για τις κοινωνικές ανάγκες.

Να θυμίσω επίσης ότι την προηγούμενη περίοδο 2-3 μέρες πριν τις φωτιές στην Ηλεία, είχαν καταπλεύσει στην περιοχή αυτή ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι, καθώς θεωρείται όλη η Δυτική Πελοπόννησος τουριστικό φιλέτο.

Σημασία έχει ότι μπήκαμε σε τουριστική περίοδο τη μέρα που καιγόταν η Πεντέλη. Τη μέρα αυτή, προκηρύχθηκαν εκλογές. Να θυμίσω ότι είχε ήδη καεί η Πάρνηθα. Ότι το φαινόμενο των φωτιών είχε ξεκινήσει από τον Μάη. Ότι έχουμε ανατροπές στις κλιματολογικές συνθήκες, που κάνουν την κατάσταση πιο δύσκολη. Αντί για προετοιμασία για αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ο κ.Καραμανλής κήρυξε εκλογές, επειδή έτσι του είπαν οι επικοινωνιολόγοι του, επειδή έτσι του είπαν ότι θα κερδίσει πιο εύκολα.

Κάτι ακόμα: Αυτό που η κυβέρνηση Καραμανλή έθεσε σαν δικαιολογία για τις πρόωρες εκλογές ήταν η ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Μέσα στις μεταρρυθμίσεις είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, και ειδικά των άρθρων 24 και 117.

Να σας διαβάσω τι λέει το άρθρο 117 στην τρίτη παράγραφο: «Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό». Τι πρόβλημα έχει η ΝΔ με αυτή την απαγόρευση;

Αν θέλει η κυβέρνηση να αναθεωρήσει αυτήν την απαγόρευση, δεν σημαίνει ότι δίνει το πράσινο φως, έχοντας μάλιστα αδυνατίσει όλη την προηγούμενη περίοδο τον κρατικό μηχανισμό πυρόσβεσης.

Όλα αυτά στοιχειοθετούν αυτό που έλεγα στην αρχή: Πρόκειται για πολιτικό έγκλημα και αυτό το έγκλημα πρέπει να τιμωρηθεί.

 

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν μέσα στα κινήματα, δεν επένδυσε σε αυτά με την κακή έννοια. Και αυτό γιατί για εμάς δεν νοείται αριστερά που να μην νοιάζεται για τον αγώνα του κόσμου, να μην νοιάζεται για τα δίκαια του λαού.

Ας πάμε στην ουσία των δημοσκοπήσεων: Πού συμφωνούν οι δημοσκοπήσεις;

Πρώτον ότι ο δικομματισμός έχει φθορά. Το ζήτημα για το λαό είναι να βγουν λαβωμένοι και οι δύο την επόμενη μέρα. Αν ο δικομματισμός βγει ανίσχυρος, είναι πιθανόν να μην ξαναδούμε τις πολιτικές που οδήγησαν σε τέτοια εγκλήματα.

Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει κόσμος που σκέφτεται, που προβληματίζεται, που ψάχνει την επόμενη μέρα. Αυτός ο κόσμος πρέπει να καταδικάσει την αλαζονεία, την επιθετική πολιτική ενάντια στον εργαζόμενο κόσμο.

Το ΠΑΣΟΚ τα τριάμισι χρόνια που ήταν αντιπολίτευση, δεν άσκησε αντιπολίτευση. Δεν άρθρωσε αντιπολιτευτικό λόγο. Ανέβασε τους τόνους – φραστικά και όχι ουσιαστικά- κατά την προεκλογική περίοδο. Αναγκάστηκε ο κ.Παπανδρέου να αποφύγει κάτω από την πίεση και την κατακραυγή του κινήματος για το άρθρο 16 την Συνταγματική Αναθεώρηση. Το ΠΑΣΟΚ έφερε τους δασοκτόνους νόμους. Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε τα μεγάλα κενά στην παιδεία και στην υγεία.


Για να κλείσω. Έχουμε ένα κεντρικό σύνθημα: Να νικήσει η ζωή – Αλλάζουμε το τοπίο. Την επόμενη μέρα, τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Ο δικομματισμός να είναι ανίσχυρος, αδύνατος, να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του.

Έχουμε κι ένα άλλο σύνθημα: Ενωτικά και αριστερά. Με αυτή την πολιτική βρεθήκαμε πρωταγωνιστικά σε όλους τους μεγάλους αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας, στο κίνημα για το άρθρο 16, στον αγώνα των δασκάλων, των ναυτεργατών. Στους αγώνες αυτούς, αλλά και στις εκλογές, έχει σημασία το μέτωπο ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό που μας κάνει τη ζωή χειρότερη. Έχει σημασία η ενότητα της αριστεράς, σαν το πολιτικό μέτωπο που έχει ανάγκη ο λαός. Και σημασία τέλος έχει να βρεθούμε μαζί την επόμενη μέρα, για να οργανώσουμε τους αγώνες μας και τις αντιστάσεις μας.