Καρδίτσα: Απλήρωτοι 28 εργαζόμενοι από το Γενάρη, του Νίκου Γκαμαλέτσου

Σε απόγνωση βρίσκονται 28 μόνιμοι εργατοϋπάλληλοι της Βιομηχανίας Αλέξ. Π. Παλαιολόγος ΑΒΕΕ – Εκκοκκιστήρια Βάμβακος-Σπορελεουργεία, όχι μονάχα επειδή παραμένουν απλήρωτοι, αλλά και επειδή βλέπουν ότι η επιχείρηση –στην οποία μερικοί εργάζονται από το 1980– κινδυνεύει να κλείσει. Την απόφαση για το ενδεχόμενο κλεισίματος της εταιρίας ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ο ίδιος της ο ιδιοκτήτης, Παναγιώτης Παλαιολόγος, προβάλλοντας σαν αιτία το δεν μπορεί να εξασφαλίσει κεφάλαια κίνησης. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν στην απόφασή του αυτή, καθώς πιστεύουν ότι πίσω από αυτή τη δικαιολογία κρύβονται άλλοι λόγοι. Αντέδρασαν ακόμα πιο έντονα και για το προσβλητικό επιχείρημα του εργοδότη ότι τάχα οι εργαζόμενοι φταίνε για την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η επιχείρηση. Με δικαιολογίες αυτού του είδους, που δείχνουν και την ποιότητα του επιχειρηματία, θα μείνουν άνεργοι 28 εργαζόμενοι, ενώ οι πιθανότητες για εξεύρεση νέας δουλειάς στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας είναι περιορισμένες. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από το Γενάρη, ενώ ούτε το δώρο του Πάσχα τους έχει καταβληθεί. Για να αντεπεξέλθουν στις άμεσες ανάγκες τους, και οι 28 εργαζόμενοι απαίτησαν τα δεδουλευμένα με εξώδικο που απέστειλαν στον εργοδότη. Στην περίπτωση που ο εργοδότης αρνηθεί να καταβάλει τους μισθούς, θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Εκτός από τους δεδουλευμένους μισθούς η επιχείρηση οφείλει διάφορα ποσά και στους αγρότες παραγωγούς σπόρου βάμβακος.

Τα Εκκοκκιστήρια και Σπορελαιουργεία Παλαιολόγου είναι από τις πιο δυναμικές και σύγχρονες μονάδες στη βιομηχανία επεξεργασίας συσπόρου βάμβακος. Σε κάθε εκκοκκιστική περίοδο απασχολούνται περί τα 120 άτομα μαζί με τους εποχικούς εργαζομένους. Η κατάσταση στην επιχείρηση θα μπορούσε να ξεπεραστεί γιατί η υπάρχουσα δανειακή επιβάρυνση είναι και συνηθισμένη και εξασφαλισμένη.

Οι εργαζόμενοι είχαν προβλέψει από τις αρχές ακόμα του έτους την αρνητική πορεία της εταιρίας, γι’ αυτό και φρόντισαν να πάρουν τα μέτρα τους φτιάχνοντας το δικό τους εργοστασιακό σωματείο. Μέχρι σήμερα που παραμένουν απλήρωτοι, προσπαθούν με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται και συνειδητοποιούν μέρα με τη μέρα πως ο μόνος δρόμος για τη δικαίωση των αιτημάτων τους είναι η ενότητα και ο αγώνας.

Νίκος Γκαμαλέτσος