Αποσπάσματα σχετικά με τις δημοσκοπήσεις από την διακαναλική συνέντευξη του Α. Τσίπρα, 26/05/2009

Α. ΚΑΒΒΑΔΙΑ («ΝΕΤ»): Κύριε Πρόεδρε σας άκουσα χτες να λέτε, είναι όμως και η λογική των προεκλογικών σας σποτς ότι πίσω από τους αριθμούς και τα συνθήματα κρύβονται οι άνθρωποι. Είναι ωστόσο αυτοί οι άνθρωποι που τουλάχιστον με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν φαίνεται μεταξύ των μικρότερων κομμάτων να επιλέγουν το ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτη επιλογή στις 7 Ιουνίου και θέλω να σας ρωτήσω ευθέως, πιστεύετε ότι κάνετε, όχι εσείς προσωπικά, ως κόμμα, κάτι λάθος και δεν μπορείτε να πείσετε τους ψηφοφόρους; Και τελικά σας προβληματίζει, σας απασχολεί η 8η Ιουνίου σε εσωκομματικό επίπεδο με βάση τα αποτελέσματα; Ευχαριστώ. 

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κα Καββαδία ενδεχομένως να μην έχω την εμπειρία πολλών σε αυτή την αίθουσα σε εκλογικές αναμετρήσεις, σε όσες όμως έχω συμμετάσχει έχω βγάλει ένα συμπέρασμα. Λίγο πριν την κάλπη οι δημοσκοπικές προβλέψεις για το χώρο μας, για τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν είναι πάντα οι καλύτερες που θα μπορούσαμε να περιμένουμε. Το ίδιο συνέβη και όταν εγώ υποψήφιος δήμαρχος για την Αθήνα με το ψηφοδέλτιο της Ανοιχτής Πόλης πριν από τρία σχεδόν χρόνια.

Το ίδιο συνέβη και στις προηγούμενες εκλογές του 2007, στην μεν περίπτωση της Αθήνας 15 μέρες πριν την κάλπη καταγράφαμε ποσοστά που ήταν γύρω στο 6%, το τελικό αποτέλεσμα ήταν 10,8. Το ίδιο συνέβη το 2007, καταγράφαμε ποσοστά στις δημοσκοπήσεις που μας είχαν γύρω στο 3%, μπαίναμε δεν μπαίναμε στη Βουλή. Καταγράψαμε 5,12.

Θέλω να σας πω ότι έχουμε μπροστά μας ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, καταγράφεται αυτό σε όλες τις δημοσκοπήσεις, έχουμε όμως και ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Παρά το γεγονός ότι επιμένετε να συγκρίνετε τα δημοσκοπικά μας μεγέθη όχι με τα εκλογικά μας αποτελέσματα αλλά με τα αντίστοιχα δημοσκοπικά του περασμένου έτους, είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη τουλάχιστον από τα κοινοβουλευτικά κόμματα που ακόμη και στις χειρότερες μετρήσεις αυξάνει τις δυνάμεις της σε σχέση με τα προηγούμενα εκλογικά αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή που έχουμε ένα χαμηλό ποσοστό συσπείρωσης των ψηφοφόρων μας.

Είναι στο χέρι μας να κάνουμε ότι είναι δυνατόν και αυτό κάνουμε, προκειμένου να ενισχύσουμε τη συσπείρωση θέτοντας όλες τις δυνάμεις σε θέση μάχης, προκειμένου να υλοποιήσουμε τους στόχους μας και πιστεύουμε ότι οι στόχοι μας είναι εφικτό να υλοποιηθούν το βράδυ των εκλογών. Είναι εφικτό ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς να είναι τρίτη πολιτική δύναμη και είναι εφικτό να εκλέξουμε τρεις ευρωβουλευτές στην επόμενη σύνθεση του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

κ. ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ («ALPHA TV»): Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν παραδοσιακά το κόμμα που εκπροσωπούσε και είχε στους κόλπους του πολίτες και ψηφοφόρους με πολύ έντονο και ζωηρό το περιβαλλοντικό αίσθημα. Φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι αυτούς τους ψηφοφόρους τους χάνεται και τους κερδίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως κάνατε κάποιο λάθος, δεν χειρίζεστε κάτι σωστά και έχουμε αυτή την άντληση από τη δεξαμενή τη δική σας προς τους Οικολόγους Πράσινους και γιατί έχετε χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης, πού το αποδίδετε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταρχάς πρέπει να σας πω ότι παρά τα όσα ακούγονται, λέγονται και γράφονται εμείς δεν αντιμετωπίζουμε καθόλου ανταγωνιστικά τη δημοσκοπική δυναμική αυτού του πολιτικού σχηματισμού. Αντιθέτως χαιρόμαστε που αναδεικνύεται μια οικολογική πολιτική δύναμη. Μακάρι αυτό να σηματοδοτεί και το ενδιαφέρον των πολιτών για τα οικολογικά περιβαλλοντικά ζητήματα που αναδεικνύουμε με μεγάλη προσπάθεια όλο το προηγούμενο διάστημα και μακάρι αυτό να σηματοδοτήσει το ότι από εδώ και στο εξής δεν θα βρισκόμαστε μόνοι σε μεγάλες μάχες για το περιβάλλον αλλά θα έχουμε μαζί μας και φίλους, συναγωνιστές από την πλευρά του πολιτικού χώρου της οικολογίας.

Θέλω να σας πω ότι δεν μπορεί κανείς να κάνει μια ευθύγραμμη ανάλυση των δημοσκοπικών μεγεθών. Όπως θα ήταν παράλογο να πει κανείς ότι πέρσι στη δημοσκοπική έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ όλοι όσοι δήλωναν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ήταν πεισμένοι για τις θέσεις της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς άλλο τόσο παράλογο είναι σήμερα να θεωρεί κανείς ότι η επιλογή σε αυτό τον σχηματισμό είναι συνειδητή επιλογή οικολόγων, που συνειδητά αντιλαμβάνονται ότι σήμερα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Υπό αυτή την έννοια θεωρούμε ότι το κοινό αυτό, οι πολίτες που μάχονται για το περιβάλλον, βρίσκονται δίπλα μας όχι μονάχα στην κάλπη αλλά και στους μεγάλους αγώνες που έχουμε δώσει για το περιβάλλον. Τις αποτιμήσεις θα τις κάνουμε το βράδυ των εκλογών και μην σπεύδετε να προδικάσετε το αποτέλεσμα διότι εκτιμώ ότι είναι πιθανόν να βρεθούμε σε εκπλήξεις αρνητικές και θετικές.

Σε μεγάλο βαθμό αυτό θα κριθεί και από τη συμμετοχή των πολιτών. Με ρωτήσατε για ποιο λόγο υπάρχει χαμηλή συσπείρωση. Θα σας απαντήσω ευθέως. Υπάρχει χαμηλή συσπείρωση διότι είχε κυριαρχήσει στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στους νέους ανθρώπους η αντίληψη ότι δεν βγαίνει και τίποτε μέσα από την εκλογική διαδικασία, τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα, ας γυρίσουμε την πλάτη συνολικά στο πολιτικό σκηνικό, ας πάμε για μπάνιο το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος, δεν βγαίνει τίποτε.

Είναι μια αντίληψη που τεχνηέντως καλλιεργούν τα δύο μεγάλα κόμματα και βεβαίως μέρος του συστήματος των μέσων μαζικής ενημέρωσης, θα το πω ευθέως. Σε όποιο πρωινάδικο και αν ανοίξετε τηλεόραση, σε όποια εκπομπή θα δείτε να προπαγανδίζετε η αποχή ως μόδα, ως life style και αυτό είναι ένα μήνυμα, το οποίο θέλουμε να στείλουμε σήμερα στους νέους ανθρώπους ότι αν έχουν μια δυνατότητα να μπορέσουν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, είναι την οργή τους και τη δυσαρέσκειά τους να μην την εκφράσουν στις ξαπλώστρες στις 7 του Ιούνη αλλά να την εκφράσουν στην κάλπη, καταδικάζοντας τους πολιτικούς υπεύθυνους για την κατάσταση, την οποία βρίσκεται σήμερα η νέα γενιά και ενισχύοντας το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ως το πιο αποτελεσματικό σχηματισμό,  πολιτικό σχηματισμό που  φέρνει νίκες και μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια μεγάλη αλλαγή στα πολιτικά πράγματα. Να δώσει δηλαδή ελπίδα στο μίζερο και θλιβερό πολιτικό σκηνικό που βιώνουμε όλοι σήμερα.

κα. ΨΙΛΟΠΟΥΛΟΥ («ΑΠΕ TV»): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να επανέλθω στο θέμα των δημοσκοπήσεων και να σας ρωτήσω ποιο είναι τελικά το μήνυμα που παίρνετε από αυτό το μεγάλο ρεύμα, όπως καταγράφεται, στους Οικολόγους Πράσινους. Άσχετα με το αν θα βγει τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ κλπ, γιατί αυτό φαίνεται ότι είναι ένα ρεύμα πραγματικό και μόνιμο και δεν είναι θέμα media. Τι μήνυμα παίρνετε απʼ αυτό;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι έχω αναφερθεί και πιο πριν και λέω ότι πρέπει να δούμε από το αποτέλεσμα το εκλογικό και να δούμε σε ποιο βαθμό υπάρχει, αν υπάρχει, ένα ρεύμα στην κοινωνία ενδιαφέροντος των πολιτών για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Εάν υπάρχει, αυτό είναι κέρδος και είναι κέρδος που αργά ή γρήγορα θα το επωφεληθούμε διότι είμαστε μια δύναμη που σταθερά είναι προσανατολισμένη στη διεκδίκηση δημόσιων χώρων, στη διεκδίκηση άλλης πολιτικής για το περιβάλλον και έχουμε δώσει μάχες και έχουμε συγκρουστεί.

Σήμερα χάσαμε έναν άνθρωπο που ήταν ο πρώτος Έλληνας οικολόγος Ευρωβουλευτής και είναι μεγάλη απώλεια αυτή για μας. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε δεκάδες, εκατοντάδες παρεμβάσεις για τα ζητήματα αυτά του περιβάλλοντος μέσα και έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσα και έξω από τη Βουλή, αλλά και στους δρόμους, στους μεγάλους αγώνες, στις διεκδικήσεις, διότι, ξέρετε, το περιβάλλον και η διεκδίκηση για διαφορετική οικολογική πολιτική δεν είναι εύκολο πράγμα. Κι αν θέλετε εκεί έγκειται και η διαφορά μας, διότι δεν κρύβουμε τις διαφορές μας με τον πολιτικό σχηματισμό αυτό των Οικολόγων Πρασίνων ότι εμείς έχουμε μια πιο βαθιά αν θέλετε ανάλυση για τις αιτίες που προκαλούν τα οικολογικά προβλήματα.

Συμφωνούμε και εμείς και οι Οικολόγοι Πράσινοι ότι δεν πρέπει να καίμε λιθάνθρακα. Σύμφωνοι. Όμως δεν αρκεί να συμφωνείς ότι δεν πρέπει να καίμε λιθάνθρακα, πρέπει να δεις και με ποιο μοντέλο ανάπτυξης δεν θα πηγαίνουμε στο λιθάνθρακα. Διότι όταν υιοθετούμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρο το κέρδος, άρα τη μείωση του κόστους, πώς θα μειώσεις το κόστος; Ο ένας τρόπος είναι το εργασιακό κόστος, ο άλλος περιβαλλοντικό κόστος.

Εν πάση περιπτώσει, θέλω να σας πω για να το ξεκαθαρίσω αυτό το θέμα. Δεν ενοχλούμαστε από τη δημοσκοπική δυναμική των Οικολόγων Πρασίνων. Και θα σας το έλεγα και διαφορετικά. Θα είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα επιδιώξουμε να βρεθούμε σύμμαχοι το επόμενο διάστημα σε αγώνες και διεκδικήσεις και θα χαρούμε να τους έχουμε δίπλα μας σε αγώνες γιατί σε πολλούς απʼ αυτούς τους αγώνες αισθανθήκαμε εξαιρετικά μόνοι το προηγούμενο διάστημα.

κ. ΓΚΑΝΤΙΡΗΣ («TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» & «ΡΑΔΙΟ ΝΑΟΥΣΑ»): Δώσατε χέρι προς τον κ. Τρεμόπουλο μετεκλογικά;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, εμείς δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα, είτε προεκλογικά είτε μετεκλογικά, με όσες δυνάμεις. Και απευθύναμε προτάσεις, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, όχι μονάχα στις δυνάμεις της οικολογίας, της ριζοσπαστικής οικολογίας, σε όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης προτείναμε προτάσεις κοινής δράσης.

Και να σας πω και κάτι; Θα ήταν ευχής έργο, αντί να λέει ο κ. Τρεμόπουλος ότι είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα μας κάτσει, είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τη Νέα Δημοκρατία. Και αναρωτιόμαστε εμείς τι οφέλη μπορεί να έχει το περιβάλλον αν μια οικολογική δύναμη συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, που έχει γεμίσει τσιμέντο όλη αυτή την πενταετία, ή με το ΠΑΣΟΚ, που έχει μια περιβαλλοντική πολιτική η οποία έχει καταστρέψει τη χώρα, το περιβάλλον. Μεγαλύτερο όφελος βεβαίως θα έχουν οι ίδιοι, το περιβάλλον δεν νομίζω να έχει. Άρα λοιπόν θα είναι ευχής έργο να συνεργαστούν μαζί μας.

κ. ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ («ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΣ CITY»): Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα σε μια χθεσινοβραδινή σας παρέμβαση να κάνετε έναν παραλληλισμό ότι αυτή τη στιγμή περίπου οι Οικολόγοι έχουν πέσει στην ίδια δημοσκοπική παγίδα που είχατε πέσει εσείς το προηγούμενο διάστημα. Για παγίδα των δημοσκοπήσεων μιλήσατε και πριν από λίγο. Θέλετε να μας ορίσετε λίγο, να μας διευκρινίσετε, ποια ήταν αυτή η παγίδα στην οποία πέσατε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι βεβαίως, δεν έχω λόγο να μη σας πω. Είναι η παγίδα του να συγκρινόμαστε διαρκώς όχι με τα πραγματικά μεγέθη που καταγράφηκαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά με εικονικά μεγέθη που καταγράφησαν μία στιγμή, αμέσως μετά την εκλογή μου. Και που η σύγκριση είναι μια σύγκριση που μας παγιδεύει, διότι δεν είναι μια σύγκριση ευνοϊκή για μας. Νομίζω ότι ήταν κατανοητό αυτό που είπα.

Παράλληλα όμως, κάθε φορά όταν έχετε ένα ποτήρι μπροστά σας και είναι μισοάδειο-μισογεμάτο έχει σημασία πώς θα το δείτε. Μπορείτε να το χαρακτηρίσετε ως μισογεμάτο ή ως μισοάδειο. Τι θέλω να πω: Για μας τα μεγάλα δημοσκοπικά μεγέθη της προηγούμενης άνοιξης μπορεί να αποτελούν ένα στοιχείο αρνητικής ψυχολογίας όταν γίνεται διαρκώς η σύγκριση με αυτά, μπορούν όμως να αποτελούν και ένα σημείο σύγκρισης για να δούμε τα όρια και τη δυναμική που μπορούμε να αποκτήσουμε.

Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που έχει αυτά τα όρια και αυτή τη δυναμική. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Βεβαίως μπορεί να μην μπορούμε μόνοι μας, χρειαζόμαστε και τους πολίτες που διαμόρφωσαν αυτούς τους συσχετισμούς την περασμένη άνοιξη. Και σε αυτούς απευθυνόμαστε.

Σε αυτούς απευθυνόμαστε λέγοντάς τους ότι αν κάνουν την κρίσιμη επιλογή στις 7 του Ιούνη, την επόμενη μέρα τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά στη χώρα. Την επόμενη μέρα δεν θα είναι δεδομένο ότι έρχονται τα χειρότερα, αλλά θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για αντιστάσεις που θα φέρουν τα καλύτερα, που δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτή την πολιτική και αυτά τα μέτρα.

Με αυτή την έννοια λοιπόν θεωρούμε ότι βεβαίως ήταν μία παγίδα, όμως μας δείχνει και τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε και το λόγο για τον οποίο πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να προσδοκούμε το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εκλογές της 7ης του Ιούνη.