Δελτίο Τύπου για τη φονική έκρηξη στο Υπουργείο Χρυσοχοΐδη, 25/6/2010

Είναι εξοργιστική η σύμπτωση: Η δολοφονική έκρηξη στο Υπουργείο Χρυσοχοΐδη συμπίπτει με την απόπειρα υπερψήφισης, από μια κλυδωνιζόμενη κυβερνητική πλειοψηφία, ενός νομοσχεδίου που κατεδαφίζει εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η συχνότητα των δολοφονικών ενεργειών κορυφώνεται εντυπωσιακά και αιματηρά τις μέρες που η κυβέρνηση ζητά έκτακτα μέτρα και περιορισμό των λαϊκών αντιδράσεων. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να βγει από μια πολύ δύσκολη θέση εκμεταλλευόμενη προπαγανδιστικά τα «πλήγματα» κατά της «δημοκρατίας» και της «ευνομούμενης πολιτείας».

Σήμερα η λαϊκή δράση δέχεται τεράστια συκοφάντηση από τα ΜΜΕ των εργολάβων και των εφοπλιστών. Στο στόχαστρο είναι όχι απλά η αριστερά και το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά ο ίδιος ο λαός και η δυνατότητά του να σηκώνει το κεφάλι. Για αυτό και η συμμαχία των «προθύμων του ΔΝΤ» καλεί για αυστηρότερο κράτος και λιγότερη δημοκρατία.

Στην Ευρώπη της κρίσης οι αντιδημοκρατικές εκτροπές γίνονται καθεστώς. Η πρόσφατη ανατριχιαστική είδηση για παρακολουθήσεις των στελεχών του αριστερού κόμματος Die Linke στη Γερμανία, συμπληρώνει ένα νομοθετικό μπαράζ καταστολής και φακελωμάτων. Πλήττεται με αυτό τον τρόπο ο μαζικός λαϊκός ριζοσπαστισμός που βλέπει τις πολιτικές εξελίξεις να πολώνονται γύρω από ένα παιχνίδι ανάμεσα στην αστυνομοκρατία και την τρομοκρατία.

Στην Ελλάδα του μνημονίου ΔΝΤ – ΕΕ, πέρα από τον εργαζόμενο κόσμο, εξοντώνεται και η δημοκρατία. Όχι μόνο επειδή καταργείται η λαϊκή κυριαρχία και απαξιώνεται και αυτό ακόμα το κοινοβούλιο. Αλλά γιατί μπροστά στο φόβο της κοινωνικής έκρηξης, μπορεί να προκύψουν πρωτόγνωρες αλλά και ξεχασμένες μορφές σιδερόφραχτων καθεστώτων.