ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Ο. ΤΗΣ ΚΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, 25/1/2007

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

1. Αποδείχτηκε μέσα στη ζωή και την πράξη η ορθότητα της εκτίμησης ότι μόνο γύρω από το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 ήταν δυνατό να οικοδομηθεί ένα μεγάλο μαζικό κίνημα αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη συνταγματοποίηση. Τόσο το φοιτητικό κίνημα –που απόδειξε ότι διαθέτει μεγάλα αποθέματα και δυναμισμό– όσο και οι καθηγητές των ΑΕΙ, παρόλες τις επιθέσεις και τις συκοφαντίες που επιστρατεύτηκαν, κατόρθωσαν να δώσουν με επιτυχία μια σειρά από μάχες και να διατηρούν ανοικτό το μέτωπο της παιδείας.

2. Η συνέχεια του αγώνα και η κλιμάκωσή του είναι ο μόνος δρόμος για να απαντηθούν τα νεοφιλελεύθερα μέτρα καθώς και όλες οι προεκλογικές κινήσεις και υπολογισμοί της ΝΔ και του Καραμανλή. Όμως αυτή η συνέχεια θα είναι δύσκολη γιατί θα ενεργοποιηθεί ένας μεγάλος απεργοσπαστικός – συκοφαντικός μηχανισμός από ΝΔ, ΜΜΕ, αστυνομία, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και μικρή μερίδα καθηγητών που θα προσπαθήσουν να διχάσουν, να συκοφαντήσουν και να σπάσουν τον αγώνα. Το μαζικό κίνημα οφείλει να απαντήσει σε όλες αυτές τις υπονομεύσεις και χτυπήματα με την ένταση και την κλιμάκωση του αγώνα.

3. Μια σημαντική εξέλιξη είναι η τροποποίηση της στάσης του ΚΚΕ-ΚΝΕ που εμφανίζει μια πιο ενωτική στάση και συμπεριφορά από αυτήν που είχε μέχρι τώρα με τις διαφορετικές συγκεντρώσεις, τα διαφορετικά μπλοκ, τις διαφορετικές πλατφόρμες, τις επιθέσεις σε κάθε ενωτική πρόσκληση. Είναι γεγονός πως αυτή η διαφοροποίηση δημιουργεί άλλους όρους και σε μια σειρά από σχολές η ενωτική στάση όλων των δυνάμεων της αριστεράς είναι απαραίτητος όρος για να κερδηθούν συνελεύσεις και να απαντηθεί ο τεράστιος απεργοσπαστικός μηχανισμός. Και τον Ιούνη του 2006 αλλά και τώρα τα ενωτικά πλαίσια και η συσπείρωση όλων των δυνάμεων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική αποτελούν απαίτηση του κόσμου γιατί δυναμώνει την πάλη, συσπειρώνει ένα τεράστιο δυναμικό, δημιουργεί όρους αποτελεσματικότητας και επιτυχίας. Αν και δεν έχει διαφανεί το βάθος αυτής της διαφοροποίησης του ΚΚΕ, έχει σημασία να προσπαθηθεί να μονιμοποιηθεί και να υποβοηθήσει σε μια ενωτική κοινή δράση σε όλους τους χώρους.

4. Υπάρχουν οι όροι να απαντηθεί η κλιμάκωση της κυβερνητικής επίθεσης. Η προοπτική μιας υποχώρησης ή και μιας ήττας της κυβέρνησης –ακόμα κι αν προχωρήσει στο σενάριο των πρόωρων εκλογών– θα αποτελέσει μια παρακαταθήκη στον αγώνα ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, γιατί η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας θα υποστηρίζεται από ένα μαζικό ζωντανό κίνημα. Γιατί αυτό το μαζικό ζωντανό κίνημα δεν μένει στα στεγανά του παν/μιου, επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία, μπορεί να έχει τη θετική συμπαράσταση της κοινωνίας. Όλη η τακτική της ΝΔ στηρίζονταν στην απομόνωση του φοιτητικού κινήματος από την υπόλοιπη κοινωνία. Η εμπλοκή των πανεπιστημιακών καθηγητών που διαμαρτύρονται και εξεγείρονται ενάντια στον απόλυτο διασυρμό των δημόσιων πανεπιστημίων δημιουργεί όρους σύνδεσης με την κοινωνία (οι καθηγητές δεν μπορούν να κατηγορηθούν για βανδαλισμούς και μαξιμαλισμούς) και να μπορεί να σπάσει το σενάριο της κυβερνητικής ενορχηστρωμένης επίθεσης. Φυσικά αποφασιστικός παράγοντας αυτής της αναμέτρησης είναι το φοιτητικό κίνημα και η ζωτικότητα που αποδεικνύει μέχρι σήμερα.

5. Στις συνθήκες αυτές, στηρίζοντας το μαζικό κίνημα φοιτητών και καθηγητών, συνεχίζουμε την ενίσχυση και το προχώρημα της Πανελλαδικής Πρωτοβουλίας για το άρθρο 16, και ξαναθέτουμε με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα τα ακόλουθα:

α) Να δημιουργηθεί πανεθνική επιτροπή αγώνα για το άρθρο 16 με συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών, κοινωνικών, συνδικαλιστικών κλπ φορέων και δυνάμεων και έτσι να εκφραστεί η μέγιστη δυνατή ενωτική – παλλαϊκή – νικηφόρα συσπείρωση δυνάμεων. Αυτό θα δώσει σημαντική ώθηση σε πανελλαδικό επίπεδο και θα δημιουργήσει νέα δυναμική ιδιαίτερα στη σύνδεση του αγώνα με ολόκληρη την κοινωνία.

β) Να στηριχτεί με όλους τους δυνατούς τρόπους και να έχει μεγάλη επιτυχία η κινητοποίηση της 15 Φλεβάρη. Όλοι και όλες να βρίσκονται στην Αθήνα για να απαιτήσουμε την μη αναθεώρηση του άρθρου 16. Να διασφαλιστούν όλοι οι όροι ώστε να μπορεί να γίνει η μετακίνηση προς την Αθήνα και να στηριχτεί η πρόταση για ένα αγωνιστικό διήμερο των φοιτητών στις 14-15 Φλεβάρη στην Αθήνα.

γ) Να δημιουργηθούν παντού επιτροπές για το άρθρο 16 με συμμετοχή όλων όσων επιθυμούν να πάρουν μέρος, χωρίς κανένα αποκλεισμό. Να πραγματοποιηθούν άμεσα συγκεντρώσεις – συζητήσεις – εξορμήσεις – δράσεις με προβολή του αιτήματος για το άρθρο 16 αλλά και απατώντας σε όλη τη συκοφαντική απεργοσπαστική εκστρατεία.

δ) Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν γενική απεργία για τις 15 Φλεβάρη και οι ΟΛΜΕ – ΔΟΕ να ξεπεράσουν την τυπική – υποτυπώδη συμμετοχή και να συμβάλουν στη δημιουργία ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου.

Όλοι στον αγώνα!