Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τον αγώνα των αγροτών, 22/1/2010

2010_01_22_bloka

Ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος

2010_01_22_blokaΟι αγροτικές κινητοποιήσεις που απλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα είναι δίκαιες. Είναι αποτέλεσμα της δικαιολογημένης οργής των αγροτών μπροστά στις πολιτικές συστηματικής απαξίωσης της αγροτικής παραγωγής που εφάρμοσαν κοινά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Κοντά τρεις δεκαετίες μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση χιλιάδες μικροί και μεσαίοι παραγωγοί οδηγούνται στον αφανισμό.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχουμε σημαντική συρρίκνωση των εισοδημάτων, ραγδαία μείωση της απασχόλησης στον γεωργικό τομέα, εκτίναξη των τιμών των αγροτικών εφοδίων με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής, συρρίκνωση του όγκου και της αξία της παραγωγής, τεράστιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων που αυξάνουν τα ελλείμματα και τα χρέος της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στα ράφια των super market. Μικροί και μεσαίοι αγρότες, οι εργαζόμενοι της πόλης πληρώνουν βαρύ τίμημα για τις επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, της ΕΕ, για την αύξηση των κερδών ιδιωτικών εταιρειών και μεσαζόντων που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα ΜΜΕ, ο ΣΕΒ, επιμελητήρια και εργοδοτικοί φορείς προσπαθούν να στρέψουν τους πολίτες ενάντια στους αγρότες. Προσπαθούν να διχάσουν τους εργαζόμενους. Καλλιεργούν κοινωνικούς αυτοματισμούς για να αποδυναμώσουν τους αγώνες που θα δυναμώνουν μέσα στη γενικευμένη οικονομική και κοινωνική κρίση.

Κατηγορούν τους αγρότες για αυθαίρετη και βίαιη συμπεριφορά.

Βίαιη και αυθαίρετη είναι η δική τους πολιτική. Όλοι αυτοί μαζί είναι συνυπεύθυνοι για τα σημερινά αδιέξοδα στην ελληνική γεωργία αλλά και σε ολόκληρη την οικονομία. Είναι οι δικές τους επιλογές, τα δικά τους σχέδια που συρρίκνωσαν κάθε παραγωγική ικμάδα της ελληνικής οικονομίας που παρέδωσαν την χώρα αποδυναμωμένη στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιες ευθύνες. Στην δική της διακυβέρνηση μπήκαν οι βάσεις για τη διάλυση της αγροτικής πολιτικής. Και σήμερα η υπουργός γεωργίας Κ. Μπατζελή πρωτοστατεί στην επίδειξη πυγμής σε βάρος των αγροτών. Είναι υποκριτική η συμπόνια του ο πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για τους αγρότες. Ούτε ο διάλογος-φάρσα ούτε η ενίσχυση της «μεσογειακής διατροφής» αποτελεί λύση στα σημερινά αδιέξοδα. Είναι ψέμα ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα. Η κυβέρνηση των Βρυξελλών δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε τη θέληση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Δίνει χρήματα μόνο σε τράπεζες και επιχειρήσεις. Κατηγορεί τους αγρότες που «κλείνουν τους δρόμους» και ανέχεται τους μεγαλοεργολάβους που κλείνουν τα Τέμπη για τρεις μήνες. Σκύβει το κεφάλι στις πιέσεις των ευρωπαίων επιτηρητών που απειλούν την Ελλάδα με πρόστιμα λόγω του αποκλεισμού των δρόμων. Νομίζει ότι θα κερδίσει χρόνο, ότι θα κοροϊδέψει αγρότες και εργαζόμενους με αμερικάνικου τύπου διαβουλεύσεις, με κοινωνικούς διάλογους και με σχέδια χωρίς περιεχόμενο.

Αναπόφευκτα θα θερίσει τις θύελλες που γεννά η λαϊκή δυσαρέσκεια, η αβεβαιότητα, η απόγνωση, η υποθήκευση των ελπίδων και του μέλλοντος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.

Ο αγώνας των αγροτών για να είναι αποτελεσματικός οφείλει να διδαχθεί από τα λάθη των κινητοποιήσεων των προηγούμενων χρόνων, να απομονώσει τις συμβιβασμένες ηγεσίες των αγροτοπατέρων, να καταγγείλει το διάλογο-απάτη στον οποίο καλεί η κυβέρνηση.

Ο αγώνας των αγροτών για να είναι νικηφόρος πρέπει να συντονισθεί και να ενωθεί με τους αγώνες των εργαζόμενων της πόλης. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι η συνέχιση των αγώνων των λιμενεργατών, των ανέργων του Περάματος, των απολυμένων εργατών από τα εργοστάσια που βάζουν λουκέτο, των εργαζόμενων στα stage.

Είναι αναγκαίο οι αγώνες αυτοί να συντονιστούν. Να συναντηθούν με το ποτάμι του ενός εκατομμυρίου ανέργων, των άλλων τόσων μερικά και ελαστικά απασχολούμενων σε ένα ξεσηκωμό ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας, στην επιτήρηση των Βρυξελλών και την κυβερνητική πολιτική.

Είναι αναγκαίο και δυνατό η απελπισία και τα αδιέξοδα να μετατραπούν σε δύναμη αλλαγής των συσχετισμών, σε μια πορεία ενότητας, αλληλεγγύης και οργάνωσης του λαού.

Η ΚΟΕ στέκεται στο πλευρό των μικρών και μεσαίων αγροτών και διεκδικεί την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των αγωνιζόμενων αγροτών.

  • Να θεσμοθετηθούν άμεσα κατώτερες εγγυημένες τιμές των αγροτικών προϊόντων που να διασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Οι επιδοτήσεις να αφορούν αποκλειστικά την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας παραγωγής.
  • Να παγώσουν τα χρέη των μικρών και μεσαίων παραγωγών και να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες της Αγροτικής Τράπεζας. Να μπει πλήρες και οριστικό τέλος στους τόκους υπερημερίας (πανωτόκια).
  • Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και οι φόροι συνυπευθυνότητας.
  • Να ανατραπούν οι οδηγίες της ΕΕ και της ΚΑΠ που στρέφονται ενάντια στη μικρή και μεσαία αγροτική παραγωγή.
  • Να καταργηθούν όλα τα διοικητικά μέτρα (Μητρώο αγροτών – Τράπεζα γης – νόμος για αγροτικές συντάξεις – νόμοι για αγροτική ασφάλιση) που στοχεύουν στο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
  • Ενιαίο μέτωπο και συντονισμός των αγώνων αγροτών, εργαζόμενων, ανέργων, νέων ενάντια στην ευρωθηλιά του Συμφώνου Σταθερότητας και τους καταναγκασμούς της ΚΑΠ.