ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΟΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ, 22/10/2007

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός επιταχύνει τον διαμελισμό και την προτεκτορατοποίηση των Βαλκανίων. Αυτές τις μέρες, στα Φόρα της Διεθνούς Κοινότητας περισσεύει ο κυνισμός: ο Ρ.Χόλμπρουκ δηλώνει ότι θα ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του Κοσόβου αρχές Δεκέμβρη.

Αυτές τις μέρες στην Ελλάδα περίσσεψε η υποκρισία και η διπλότητα. Η σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ που είναι η νέα γραμμή άμυνας της ελληνικής πλευράς, επί χρόνια αποτελούσε εθνική μειοδοσία. Σήμερα ζητείται να αποτελέσει ομόψυχο πανεθνικό στόχο.

Η αναμενόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζεται με λεονταρισμούς από την ελληνική πλευρά με το ενδεχόμενο βέτο. Τέτοιους λεονταρισμούς δεν είδαμε βέβαια σε θέματα πολύ πιο κρίσιμα. Να θυμίσουμε τη διαχρονική συναίνεση των ελληνικών κυβερνήσεων στην επιχείρηση διαμελισμού των Βαλκανίων και επαναχάραξης συνόρων;

Ο σημερινός «πατριωτισμός» είναι ανέξοδη αλλά και επικίνδυνη πατριδοκαπηλεία. Το πρόβλημα δεν είναι η ονομασία, αλλά οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και οι μεθοδεύσεις των ίδιων των βαλκανικών κυβερνήσεων που οδηγούν σε επικίνδυνους δρόμους. Η δεξιά κυβέρνηση Καραμανλή και τα ακροδεξιά στηρίγματά της θα πρέπει να σταματήσουν την ατέλειωτη συναίνεση στα αμερικανικά σχέδια συνολικά.

Αντί να απαγορεύσει η Ελλάδα την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και να αγωνιστούμε για να διαλυθεί η ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή.

Αντί να συζητάμε «εθνική λύση» για την ονομασία, να διαχωριστούμε από κάθε ατλαντική πολιτική. Να αντιπαλέψουμε τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και κάθε αλυτρωτική πολιτική. Να βάλουμε βέτο σε ενδεχόμενη αλλαγή συνόρων. Να φύγουν οι αμερικάνοι από την βαλκανική.