Νέα από Παλαιστίνη, Β.Κορέα, Βενεζουέλα, Περού, Κούβα – 22/09/2008

 

Αυστηρή τιμωρία…

Με 15 μέρες κράτηση τιμωρήθηκε Ισραηλινός στρατιωτικός που αρνήθηκε σε ετοιμόγεννη Παλαιστίνια να περάσει ένα τσεκπόιντ κοντά στη Ναμπλούς προκειμένου να φτάσει στο μαιευτήριο. Το αποτέλεσμα ήταν να γεννήσει αβοήθητη στο τσεκπόιντ και το μωρό να πεθάνει. Ο ισραηλινός στρατός παρουσίασε την… αυστηρή τιμωρία του υπεύθυνου ως απόδειξη της ευαισθησίας του Ισραήλ σε ανθρωπιστικά ζητήματα, «παρόλο που η ετοιμόγεννη δεν είχε άδεια για να πάει στη Ναμπλούς»! Τα τελευταία πέντε χρόνια δεκάδες γυναίκες έχουν γεννήσει μπλοκαρισμένες στα τσεκπόιντς (υπάρχουν 600 στη Δυτική Όχθη), με τους σαδιστές Ισραηλινούς να τις περιγελούν. Από αυτές, 35 γέννησαν νεκρά βρέφη, και 5 νεογέννητα πέθαναν επιτόπου εξαιτίας της έλλειψης ιατρικής φροντίδας. Μια ακόμη πτυχή της καθημερινότητας την οποία βιώνουν οι έγκλειστοι του τεράστιου στρατοπέδου συγκέντρωσης που αποκαλείται Ισραήλ…

Η Βόρεια Κορέα είδε κι απόειδε…

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα ξαναφτιάξει και θα θέσει σε λειτουργία τον πυρηνικό αντιδραστήρα που αποσυναρμολογούσε μετά από τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί πέρυσι με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Η συμφωνία προέβλεπε τη διάλυση της πυρηνικής εγκατάστασης στη Γιονγκμπιόν με αντάλλαγμα την παροχή ενέργειας στη Βόρεια Κορέα και τη διαγραφή της χώρας από τη λίστα των «κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία». Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Βόρεια Κορέα είχε ήδη αποσυναρμολογήσει το 90% της πυρηνικής εγκατάστασης, αλλά οι ΗΠΑ αθέτησαν τη συμφωνία να μην αντιμετωπίζουν πλέον τη χώρα ως «σπόνσορα της τρομοκρατίας». Σε ανακοίνωση του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ τονίζεται: «Αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο των ΗΠΑ. Δεν μας ενδιαφέρει πλέον η διαγραφή από τη τρομολίστα τους. Θα επαναφέρουμε την εγκατάσταση του Γιονγκμπιόν σε πλήρη λειτουργία». Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας είναι δυσαρεστημένη από τη στάση των ΗΠΑ και καλεί σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Πολύ ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Το Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) ανακοίνωσε ότι η κατάσταση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα χειροτέρευσε από τότε που ανήλθε στην εξουσία ο Τσάβες. Προφανώς πριν, που οι δυτικές πολυεθνικές ξεζούμιζαν ανενόχλητες τη χώρα και ο λαός παρέμενε φτωχός και εξαθλιωμένος, τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα. Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση προπαγανδιστικού μπαράζ από τις «ανεξάρτητες» ΜΚΟ της Δύσης, που σε διεθνές επίπεδο παρουσιάζουν πολύ επιλεκτική ευαισθησία. Στην περίπτωση της Βενεζουέλας, το Human Rights Watch διαπίστωσε «παραβίαση των δικαιωμάτων των αντιπάλων της κυβέρνησης» – δηλαδή αυτών που πραγματοποίησαν και χαιρέτισαν το αμερικανόπνευστο (και τελικά αποτυχημένο) πραξικόπημα εναντίον του Τσάβες το 2002, και που συνεχίζουν να καλούν στη βίαιη ανατροπή του. Η απάντηση της Βενεζουέλας ήταν, για πρώτη φορά, άμεση: Έπιασαν τον επικεφαλής του Human Rights Watch (ένα Χιλιανό που ζούσε στη Βενεζουέλα με… τουριστική βίζα) και τον βοηθό του (επαγγελματία «ανθρωπιστή» και υπήκοο των ΗΠΑ), τους οδήγησαν στο αεροδρόμιο και τους έστειλαν σπίτια τους.

Περού: Δεν καταθέτουμε τα όπλα

Ο επικεφαλής των ανταρτών του Κ.Κ. Περού στην επαρχία της Χουαλάγκα απέρριψε τελεσίγραφο του επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων, να παραδοθούν άνευ όρων ή να αντιμετωπίσουν πλήρη εξολόθρευση: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε τα όπλα και να επιτρέψουμε στο στρατό να μας πετσοκόψει. Εάν θέλουν πολιτική λύση, ας προχωρήσουν σε γενική αμνηστία και εθνική συμφιλίωση. Δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε ειρήνη νεκροταφείου». Τα τελευταία χρόνια το μαοϊκό αντάρτικο, που υπέστη αποφασιστικό πλήγμα μετά τη σύλληψη του ηγέτη του Αμπιμαέλ Γκουζμάν το 1992 και την επακόλουθη άγρια καταστολή και δολοφονία χιλιάδων κομμουνιστών και «συμπαθούντων», δείχνει έντονη αναδιοργάνωση και επαναδραστηριοποίηση σε αρκετές επαρχίες του Περού. Πολλαπλασιάζονται οι αντάρτικες επιθέσεις σε αστυνομικούς σταθμούς και στρατόπεδα, οι ενέδρες σε στρατιωτικά κονβόι, οι προσωρινές καταλήψεις χωριών και μικρών πόλεων. Ο διοικητής των ανταρτών στη Χουαλάγκα, που ήταν παραδοσιακά προπύργιο των μαοϊκών, εμφανίστηκε σε βίντεο περιστοιχισμένος από 170 πάνοπλους αντάρτες.

Δραματική κατάσταση στην Κούβα

Οι τυφώνες Άικ και Γκούσταβ, που έπληξαν σφοδρά την Κούβα, προκάλεσαν τεράστιες υλικές καταστροφές, και 4 νεκρούς. Οι καταρχήν εκτιμήσεις μιλούν για καταστροφές ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι πρωτοφανούς έντασης τυφώνες διέλυσαν δεκάδες χιλιάδες σπίτια, έργα υποδομής, καλλιέργειες, εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Ο περιορισμός των ανθρώπινων απωλειών σε μόλις 4 νεκρούς επιτεύχθηκε με τη μαζική εκκένωση των περιοχών που θα πλήττονταν: οι κουβανικές υπηρεσίες και δεκάδες χιλιάδες εθελοντές μετέφεραν σε ασφαλή καταφύγια 2.600.000 κατοίκους. Η κυβέρνηση της Κούβας αρνήθηκε να δεχτεί τη… γενναιόδωρη προσφορά 100.000 δολαρίων (!) από τις ΗΠΑ, πόσο μάλλον που συνοδευόταν από τη θρασεία απαίτηση της Ουάσιγκτον να ελέγξει πού και πώς θα διοχετευθεί το υπέρογκο αυτό ποσό! Η Κούβα απαιτεί από τις ΗΠΑ να σταματήσουν το δολοφονικό εμπάργκο εναντίον της, που συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια παρά την επανειλημμένη καταδίκη του από τον ΟΗΕ.