Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, 22/01/2009

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες γίνονται και πάλι κολίγοι. Χιλιάδες αναγκάστηκαν να αφήσουν τα χωράφια τους να μείνουν χωρίς δουλειά, στο περιθώριο. Τα χωριά, η ύπαιθρος ερημώνουν.

Σήμερα οι μικροί και οι μεσαίοι αγρότες, από τη μια ως την άλλη άκρη της χώρας, αναγκάζονται να δώσουν τον αγώνα για την επιβίωση. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων δεν φτάνουν, όχι μόνο για να ζήσουν αξιοπρεπώς, αλλά ούτε για να ξεκινήσουν την καλλιέργεια της επόμενης χρονιάς. Τα εισοδήματά τους είναι τα χαμηλότερα σε όλη την Ευρώπη.

 

Από την άλλη οι εργαζόμενοι στην πόλη τρώνε φαγητό σκουπίδια, σε τιμές υπερβολικά ψηλές. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δράσης των μεσαζόντων, των εμπόρων των πολυεθνικών των τροφίμων και των αγροτικών εφοδίων.

 

Ο ξεσηκωμός των αγροτών είναι δίκαιος.

Πριν μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας υποσχέθηκαν ότι η αγροτιά θα κερδίσει από το άνοιγμα σε μια αγορά 300 εκατομμυρίων ανθρώπων. Τώρα, πάνω από δυο δεκαετίες μετά, βλέπουμε τις τιμές των προϊόντων μας να πέφτουν, τα μέσα της δουλειάς μας να ακριβαίνουν, τα εισοδήματά μας να μικραίνουν, τα δάνεια να μας πνίγουν. Βλέπουμε ότι δουλεύουμε για να κερδίζουν οι τράπεζες και οι μεγαλέμποροι. Βλέπουμε ότι η χώρα έχασε την αυτάρκειά της σε αγροτικά προϊόντα, αναγκάζεται να κάνει εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες της.

 

Αυτό είναι παράλογο. Η μόνη εξήγηση είναι ότι οι κυβερνήσεις και οι Βρυξέλλες θέλουν να διώξουν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες από τα χωράφια τους, ο κλήρος να μαζευτεί σε χέρια λίγων, να κερδίσουν οι εταιρείες και τα μονοπώλια.

Οι αλλαγές της ΚΑΠ αποτελούν την ταφόπλακα των μικρών και μεσαίων αγροτών. Παγώνουν το ύψος των επιδοτήσεων. Θεωρούν δίκαιες τις ξεφτιλιστικές τιμές στο στάρι, το βαμβάκι, το καλαμπόκι, το λάδι, τα πορτοκάλια, τα λαχανικά.

 

Κόβουν την επιδότηση σε όποιον έχει κάτω από 4 στρέμματα γη, σχεδιάζουν να μειώσουν στο μισό τα επόμενα πέντε χρόνια τις επιδοτήσεις.

 

Θέλουν να ξεκληρίσουν τη μικρή και μεσαία αγροτιά.

Γι’ αυτό λέμε ότι ο διάλογος που υπόσχεται ο νέος υπουργός Γεωργίας Χατζηγάκης είναι απάτη. Πρώτα η κυβέρνηση συμφώνησε και υπόγραψε τον αφανισμό μας και τώρα καμώνεται πως θέλει να μιλήσει μαζί μας, να μας δώσει ψίχουλα. Παίζουν με το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας και την ίδια στιγμή υποτιμούν και τη νοημοσύνη μας. Φτάνει πια!

 

Ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος. Για να είναι νικηφόρος πρέπει να είναι και ενωτικός.

Να δοθούν άμεσα ενισχύσεις και να στηριχθούν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Να παγώσουν τα χρέη για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς. Να σταματήσει η τοκογλυφία της Αγροτικής Τράπεζας.

Να καταργηθούν οι νέες ρυθμίσεις της ΚΑΠ. Να σταματήσει το μάζεμα της γης στα χέρια λίγων.

Να σταματήσει το καθεστώς ποσοστώσεων και φόρων συνυπευθυνότητας για τους μικρούς παραγωγούς. Επιδοτήσεις να δίνονται μόνο στις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Να επιδοτηθούν τα γεωργικά εφόδια για να συγκρατηθεί το κόστος παραγωγής.

Φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τους εργαζόμενους της πόλης.

Να σταματήσει η εκμετάλλευση των εργατών γης και των ξένων οικονομικά μεταναστών στην γεωργία. Ασφάλιση δικαιώματα και μεροκάματα για μια ανθρώπινη διαβίωση.

Να οργανωθούν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες σε συνεταιριστικές οργανώσεις-υπερασπιστές των συμφερόντων τους και όχι διαχειριστές για λογαριασμό του κράτους και των πολυεθνικών.