Πρόταση της ΚΟΕ για ένα και μόνο ψηφοδέλτιο της φοιτητικής Αριστεράς, 21/03/2008

ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Είναι ώρα μεγάλων αναταράξεων και αλλαγών. Το πολιτικό ρεύμα αλλαγής υπέρ της αριστεράς, πρέπει να εκφραστεί και μέσα στις σχολές. Η φοιτητική αριστερά οφείλει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και προσδοκίες.

Η ΚΟΕ προτείνει τη συγκρότηση ενωτικών αριστερών ψηφοδελτίων σε κάθε σχολή, που θα δώσουν τη μάχη ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου.

Η ορμητική άνοδος της αριστεράς στο μετεκλογικό τοπίο, ορίζει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες για την αριστερά, και ειδικά για την επαναστατική αριστερά: Για την αριστερά που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και όχι να διαχειριστεί την υπάρχουσα κατάσταση σε ψήφους και ποσοστά.

Η συγκρότηση ενός και μόνο ψηφοδελτίου της αριστεράς στις φοιτητικές εκλογές, αντικειμενικά μετατρέπει την εκλογική μάχη σε πολιτική καταγγελία της κυβέρνησης και του δικομματισμού. Αυτή η εκλογική μάχη, αντικειμενικά μετατρέπεται σε πολιτικό αγώνα που θα γκρεμίσει τα κυβερνητικά φερέφωνα της ΔΑΠ από την πρώτη θέση.

Όλοι οι αριστεροί και προοδευτικοί φοιτητές βλέπουν ότι υπάρχει στην κοινωνία ένα ρεύμα αλλαγής. Υπάρχει ακόμα ένα ρεύμα αναταραχής, οργής και αγανάκτησης από τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, της ακρίβειας, της ανεργίας, του πετσοκόμματος των δικαιωμάτων μας, που και τα δύο κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) υλοποίησαν και εξακολουθούν να υλοποιούν.

Αυτή η κοινωνική αναταραχή πρέπει να πάρει πολιτικό πρόσημο για να μετατραπεί σε αποτελεσματικό και νικηφόρο κίνημα. Σε αυτή την κοινωνική αναταραχή οι δυνάμεις της αριστεράς πρέπει να είναι όχι απλά παρούσες, αλλά πρωταγωνιστικές.

Ειδικά οι δυνάμεις της επαναστατικής αριστεράς πρέπει να χρωματίσουν με το δικό τους τρόπο τη μαζική στροφή προς τα αριστερά που μπορεί να φέρει την αρχή του τέλους του συστήματος διακυβέρνησης που γνωρίσαμε στη μεταπολίτευση και να ανοίξει το δρόμο για συνολικότερες αλλαγές και ανατροπές.

Αλλά πρέπει να αρχίσει η αριστερά να συγκροτείται ως ο οργανωτής και ο πυροδότης, η καρδιά και το μυαλό των επόμενων μεγάλων κοινωνικών και νεολαιίστικων συγκρούσεων. Χρήσιμη, αλλά όχι αρκετή μια αριστερά που υιοθετεί αιτήματα και φέρνει τα κινήματα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Απαραίτητη και πραγματικά επικίνδυνη για το σύστημα, μια αριστερά που οργανώνει, προετοιμάζει, πυροδοτεί τους αγώνες.

Η επόμενη περίοδος είναι γεμάτη από δυνατότητες και ευκαιρίες. Όχι για την οργανωτική και κομματική οικοδόμηση του καθένα, όπως επιδίδονται μανιωδώς ορισμένοι. Αλλά για την εμπέδωση, την κατοχύρωση, τη μονιμοποίηση της αριστερής προοπτικής, σε μια αντικυβερνητική, αντιμπεριαλιστική και αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

Δεν θεωρούμε τις φοιτητικές εκλογές σαν απόδειξη ύπαρξης του καθενός. Δεν θεωρούμε ότι οι εκλογές είναι το πεδίο όπου κρίνονται τα πάντα. Η χρόνια εκλογική εξαργύρωση της πολιτικής δράσης πρέπει να αντιστραφεί. Το ζήτημα είναι να εξαργυρωθούν οι εκλογές σε ένα νέο μεγάλο κίνημα.

Δεν θεωρούμε ότι μια κοινή πολιτική μάχη της αριστεράς σε αυτές τις φοιτητικές εκλογές θα σημάνει την αυτοκατάργηση διαφορετικών πολιτικών και συνδικαλιστικών παρατάξεων, με την ιδιαίτερη δική τους διαδρομή. Δεν θα σημάνει την κατάργηση υπαρκτών και σημαντικών διαφορών.

Όμως είναι δυνατόν να υπάρξουν κοινές πολιτικές μάχες. Δεν κρίνεται η ύπαρξή μας στα ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Κρίνεται στην καθημερινή παρουσία και στους αγώνες ενάντια στην κυβέρνηση, τον νεοφιλελευθερισμό, τις πολιτικές του κεφαλαίου και της ΕΕ, την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, τους νόμους και τους κανονισμούς.

Επειδή εννοούμε ότι λέμε, προτείνουμε κοινά αριστερά ψηφοδέλτια, ακόμη και ανά σχολή, που να μην καταγράφονται πουθενά κεντρικά, και να δηλώνεται η ανεξαρτησία τους από όλες τις κεντρικές πανελλαδικές καταγραφές (Αριστερή Ενότητα, ΕΑΑΚ, ΠΚΣ κλπ). Μπροστά στη δυνατότητα να υπάρξει κοινή μάχη του κόσμου του κινήματος, έστω και σε μεμονωμένες σχολές, τι σημασία έχουν κάποια δεκαδικά παραπάνω στα ποσοστά του καθένα;

Το κάλεσμα της ΚΟΕ για ένα και μόνο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές, και η πρόσκληση της Αριστερής Ενότητας για διεύρυνσή της (ή και αυτοκατάργησή της) μπροστά σε μια ενδεχόμενη ευρύτερη συνεργασία της φοιτητικής αριστεράς, αποτελεί όχι μόνο πρόσκληση αλλά και μια μεγάλη απαίτηση των καιρών και ειδικά των νέων ανθρώπων που για πρώτη φορά σε μαζική κλίμακα και με ορμητικούς ρυθμούς χαρίζουν την προτίμηση και τη συμπάθειά τους στην αριστερά. Να κάνουμε αυτή την προτίμηση, συνειδητή επιλογή. Να κάνουμε αυτή την συμπάθεια, αγώνες και κινήματα.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΚΟΕ