Προκήρυξη της ΚΟΕ για το λιμάνι μετά την αναστολή της απεργίας, 20/10/2009

Ο αγώνας για δημόσιο λιμάνι συνεχίζεται

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ COSCO

Παρά την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι το τέλος του μήνα, ο αγώνας για δημόσιο λιμάνι συνεχίζεται. Όχι μόνο η αποικιοκρατική σύμβαση με την Cosco δεν έχει αποσυρθεί αλλά ακόμα και αυτές τις μέρες επιχειρείται η εγκατάσταση της εταιρίας στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά με τη βοήθεια της διοίκησης του ΟΛΠ. Προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, να κατοχυρωθεί η παρουσία της Cosco και να ακολουθήσει μια διαπραγμάτευση για κάποιες λεπτομέρειες της σύμβασης.

Η αρχική θέση της κυβέρνησης, που από την πρώτη στιγμή ζητούσε να λήξει άμεσα η απεργία και να εγκατασταθεί η Cosco στο λιμάνι, κάμφθηκε κάτω από την αποφασιστική στάση των εργαζομένων. Έλεγαν ψέματα όσοι τόσες μέρες λασπολογούσαν σε βάρος των απεργών, με πρώτο και καλύτερο το γνωστό κύριο Μίχαλο, αφού αποδείχτηκε ότι το λιμάνι μπορούσε να ανοίξει αλλά το θέμα ήταν αν θα άνοιγε κάτω από τον έλεγχο του ΟΛΠ ή έχοντας περάσει στα χέρια της Cosco.

Για μια φορά ακόμα τονίζουμε ότι το ξεπούλημα του λιμανιού στην Cosco θα έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τους εργαζόμενους στο λιμάνι αλλά τόσο για την τοπική κοινωνία του Πειραιά όσο και για τον ελληνικό λαό στο σύνολό του. Η σύμβαση με την Cosco σημαίνει: Απολύσεις και επιβολή της εργασιακής ανασφάλειας σε έναν ακόμα χώρο. Σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις για τους επίδοξους αγοραστές. Χτύπημα των μικρομεσαίων και του εμπορικού κόσμου. Ανεξέλεγκτη δόμηση εγκαταστάσεων στο λιμάνι που θα επιβαρύνουν παραπάνω την ευρύτερη περιοχή. Εκχώρηση ακόμα μιας σημαντικής κερδοφόρας μονάδας στρατηγικής σημασίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους επιμένουμε: Είναι θέμα πολιτικής βούλησης να αποτραπεί η εφαρμογή αυτής της αποικιοκρατικής σύμβασης. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται τετελεσμένη η συμφωνία που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση, όταν τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης επαναλάμβαναν προεκλογικά σε όλους τους τόνους ότι είναι μια σκανδαλώδης σύμβαση που βλάπτει τη χώρα και το δημόσιο συμφέρον.

Όλο το επόμενο διάστημα θα πρέπει να δυναμώσει ένα κίνημα για την ακύρωση της συμφωνίας με την Cosco, για δημόσιο λιμάνι που να λειτουργεί με κοινωνικά κριτήρια και ισχυρή τη θέση των εργαζομένων. Τα σωματεία των εργαζομένων, οι φορείς, η Αριστερά και όλοι οι προοδευτικοί και ενεργοί πολίτες στον Πειραιά και σε όλη τη χώρα θα πρέπει να δυναμώσουν την προσπάθειά τους. Ο αγώνας για δημόσιο λιμάνι δεν είναι μόνο κίνηση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του ΟΛΠ αλλά αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του ξεπουλήματος, της διάλυσης, της φτώχειας και της ανεργίας.