Φοιτητικές εκλογές 2008: Μικρή αριστερή στροφή – αντοχή του δικομματισμού

Ανακοίνωση των Αριστερών Σχημάτων για τις φοιτητικές εκλογές, 11/04/2008

Ενωτικά και Αριστερά, μπορούν να ανατραπούν τα πράγματα στα πανεπιστήμια

Η σημαντική άνοδος ψήφων και ποσοστών της Αριστερής Ενότητας αποτελούν αδιάψευστο μήνυμα: Ενωτικά και αριστερά είναι δυνατόν να ανατραπεί το τοπίο, να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Ακόμη κι όταν οι φοιτητικές εκλογές δεν καταγράφουν ευθέως τις πολιτικές αλλαγές στην κοινωνία. Ακόμη κι αν η μάχη των φοιτητικών εκλογών δίνεται σε περιβάλλον εχθρικό, απουσία πολιτικών και ιδεολογικών ανατροπών. Ακόμη κι αν περισσεύει η απολιτική και ο συνδικαλιστικός εκφυλισμός.

Η Αριστερή Ενότητα αύξησε τις δυνάμεις της σημαντικά. Από τότε που συγκροτήθηκε είναι μακράν η πιο ανοδική δύναμη. Πρόκειται όμως για μια "σοφή" αύξηση. Δείχνει ότι οι μεγάλες αλλαγές δεν έρχονται με αναμονή από τις δημοσκοπήσεις, ούτε προσδοκώντας να μεταφραστεί αυτόματα το ρεύμα ΣΥΡΙΖΑ στα Πανεπιστήμια. Χρειάζεται δουλειά. Χρειάζεται καθημερινό χτίσιμο αγώνων, κινημάτων, συλλογικότητας, αλληλέγγυας στάσης, αλλά και μεγάλων μαχών για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού.

Η ΔΑΠ μειώνει τις δυνάμεις της στα ΑΕΙ και τις αυξάνει στα ΤΕΙ. Αυτό δείχνει ότι η ανατροπή των συσχετισμών δεν είναι εύκολη υπόθεση, ακόμη κι όταν πρέπει να καταδικαστεί εκείνη η παράταξη που λειτούργησε σαν το μακρύ χέρι του υπουργείου σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα (εσωτερικός κανονισμός, αξιολόγηση, ιδιωτικά πανεπιστήμια).

Η ΠΑΣΠ αδυνατεί να κερδίσει από την κυβερνητική φθορά και καταγράφει ένα αξιοπρεπές ποσοστό χάρη στην εναγώνια προσπάθεια ανασυγκρότησης. Την ίδια στιγμή που φραστικά πασχίζει να βρει τη διαφοροποίησή της από τη δεξιά παράταξη, δεν μπορεί να πείσει, ακριβώς γιατί ταυτίζεται με ένα κόμμα και μια πολιτική που είναι όμοια με την κυβερνητική παράταξη.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ αύξησαν το ποσοστό τους καλύπτοντας την περσινή τους πτώση. Θεωρήθηκε "επιτυχία" κόντρα στην επικοινωνιακή πολιτική και τους τηλεοπτικούς ηγέτες. Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε με ανακούφιση για "αντοχή" της ΠΚΣ, σαν να πρόκειται για μαύρες μέρες για την αριστερά. Όπως και να έχει, η υπαρκτή δυσφορία για την πολιτική απομόνωσης του ΚΚΕ δεν μπορεί να κουκουλωθεί.

Η ΕΑΑΚ έχασε δυνάμεις σε μια μετα-κινηματική περίοδο, κρατώντας ωστόσο τα χαρακτηριστικά μιας αγωνιστικής κατάστασης στα πανεπιστήμια. Τα διλήμματα και οι πιέσεις ανάμεσα σε μια φοβική, σεχταριστική και φοιτητοκεντρική αντίληψη και σε ένα τολμηρό άνοιγμα διαδικασιών σε όλο το αριστερό δυναμικό του φοιτητικού κινήματος, θα κρίνουν αν η ΕΑΑΚ θα έχει το ρόλο μιας απερχόμενης αριστερής δύναμης ή όχι.

Η μετατόπιση προς τα αριστερά δεν ήταν τόση και τέτοια, ώστε να αιμορραγήσει πραγματικά ο δικομματισμός. Για να υπάρξει γρήγορα μια συνολική ανατροπή στους εκλογικούς συσχετισμούς, απαιτούνται μεγάλα πολιτικά σοκ (τέτοια που δεν χωρέσανε στους προεκλογικούς κομματικούς σχεδιασμούς), όπως το ένα και μόνο ψηφοδέλτιο της φοιτητικής αριστεράς. Τότε θα είναι δυνατόν να γκρεμιστεί η ΔΑΠ από την πρώτη θέση και να σταλεί πραγματικά ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία για συνολικότερες ανατροπές. Τότε η νεολαία θα πρωταγωνιστεί, θα ανοίγει δρόμους, θα δείχνει κατευθύνσεις, θα παράγει αριστερές πολιτικές.

Το κρίσιμο στοίχημα για την αριστερά συνολικά είναι να ανοίξει διαδικασίες που να προετοιμάζουν όρους για μια ουσιαστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Για μια επανίδρυση του αριστερού φοιτητικού συνδικαλισμού που θα ορίζεται με αξίες και αρχές ανταγωνιστικές στο σημερινό χάλι της ΔΑΠιτοκρατίας.

Αυτό είναι και το πραγματικό στοίχημα για την Αριστερή Ενότητα. Να χαρεί για το αποτέλεσμα όχι μέσα στη μιζέρια της ενδοαριστερής ομφαλοσκόπησης, αλλά στο άνοιγμα ενός μεγάλου διαλόγου της φοιτητικής αριστεράς για τις μάχες της επόμενης μέρας: Για την απόσυρση του νόμου-πλαίσιο, για την ακύρωση του εσωτερικού κανονισμού, για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Αλλά και για μια γραμμή συνολικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τον νεοφιλελευθερισμό.

Τα Αριστερά Σχήματα κατέβηκαν σε 68 συλλόγους ΑΕΙ (από 55 το 2007) και σε 29 συλλόγους ΤΕΙ (από 19 το 2007) καταγράφοντας σαφή ανοδική πορεία μέσα στο κοινό εγχείρημα της Αριστερής Ενότητας. Στα ψηφοδέλτια της Αριστερής Ενότητας συμμετείχαν περίπου 580 υποψήφιοι από τα Αριστερά Σχήματα.