ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2008, της Ελένης Πορτάλιου

Για να σώσουμε το περιβάλλον στην Αττική

Από το Ελληνικό ξεκινούν οι αγώνες του 2008

της Ελένης Πορτάλιου *

Θέλω να μεταφέρω τη φωνή των κινημάτων και των ενεργών πολιτών, που με την παρουσία τους και τις εκδηλώσεις του τριημέρου στηρίζουν έμπρακτα το αίτημα να δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου.

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί τα αιτήματα και οι αξίες που για πολλά χρόνια προωθούν τα κινήματα με τους αγώνες τους κερδίζουν έδαφος στην κοινωνία και στους πολιτικούς φορείς και τείνουν να αποτελέσουν κοινούς τόπους των πολιτών.

Το 2008 ξεκινά, λοιπόν, με το μεγάλο και σημαντικό περιβαλλοντικά αγώνα στο Ελληνικό, που δίνουν συσπειρωμένες κοινωνικές, πολιτικές και επιστημονικές δυνάμεις από όλη την Αττική.

Τα σχέδια του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά υλοποιούν στο συγκεκριμένο χώρο τα βάναυσα περιβαλλοντικά και μη βιώσιμα "αναπτυξιακά" κυβερνητικά σχέδια, τα οποία συνίστανται στην κερδοσκοπική υπερδόμηση της χώρας, χωρίς φραγμούς περιβαλλοντικής προστασίας και σε πλήρη αντίθεση με τα αναγκαία και επείγοντα μέτρα αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής και της οικολογικής υποβάθμισης.

Στο Ελληνικό εκκενώθηκε, με τη μεταφορά του αεροδρομίου, έκταση 5.300 στρεμμάτων, στην οποία παραμένουν διάσπαρτα παλιά κτίρια και νέα ολυμπιακά ακίνητα και οι βαριές δαπεδοστρώσεις των αεροδιαδρόμων. Ταυτόχρονα, η εγκατάσταση του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου επέκταση της πόλης στα Μεσόγεια και την εξω-αστικοποίηση πολλαπλάσιων εκτάσεων από αυτές που εκκενώθηκαν στο Ελληνικό. Το "ισοζύγιο" αδόμητων προς δομημένες περιοχές ανατρέπεται καθημερινά στην Αττική υπέρ των δεύτερων. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, στο Ελληνικό ετοιμάζεται να δημιουργηθεί μια νέα πόλη, ένα επιχειρηματικό, εμπορικό, τουριστικό, αθλητικό κέντρο, με κατοικίες εχόντων υψηλά εισοδήματα, η οποία θα εξυπηρετείται από συγκοινωνιακές υποδομές –θαλάσσια πρόσβαση–, νέες λεωφόρους, ελικοδρόμιο.

Τα 1.500.000 τ.μ. δόμησης και η πληθώρα των χρήσεων, η διατήρηση του αεροδιαδρόμου και το περιορισμένο σημειακά υψηλό πράσινο, που θα "εμπλουτίσει" αυτό το νέο οικιστικό σύνολο, αποδεικνύουν ότι η ανάγκη των εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής για ένα μητροπολιτικό πάρκο όχι μόνο δεν ικανοποιείται, αλλά αντίθετα η παραλιακή ζώνη υφίσταται νέα μεγάλη επιβάρυνση χρήσεων, εμπορευματοποιείται και ιδιωτικοποιείται .

H Αττική αυτή τη στιγμή υπερδομείται σε όλες τις περιοχές της και σε όλες τις κλίμακες χώρων. Μεγάλες και μικρές, προνομιούχες και μη, αδόμητες εκτάσεις, ελεύθεροι και δημόσιοι χώροι γίνονται αντικείμενα κερδοσκοπίας στη γη και τα ακίνητα, ενώ σχεδιάζεται και η επέκταση της ήδη κορεσμένης Αττικής Οδού στον Υμηττό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αποποιείται κοινοτικούς πόρους 600.000.000 ευρώ για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό, την ίδια στιγμή που εγγράφει ως έργο πρώτης προτεραιότητας, το οποίο θα απορροφήσει κοινοτικά κονδύλια, την επέκταση της Αττικής Οδού, που θα επιβαρύνει με την προσέλκυση Ι.Χ. αυτοκινήτων καταστροφικά το κλίμα.

H κυβερνητική πολιτική για το Ελληνικό είναι η ίδια με αυτή που οδηγεί στην παντελή έλλειψη δασικής προστασίας, στις εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας μέσω της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. και της ΕΤΑ Α.Ε. στην Αττική και στην παράδοση των τελευταίων αδόμητων δημόσιων χώρων σε κερδοσκοπική εκμετάλλευση.

Αυτή η πολιτική πρέπει ν’ ανατραπεί.

Δεν θ’ αφήσουμε να γίνουν όλα τσιμέντο.

Δεν θ’ αφήσουμε να θυσιαστούν οι άνθρωποι και η φύση, να καταστραφούν το κλίμα και ο πλανήτης στο βωμό του κέρδους.

Έχουμε πολλά ανοιχτά μέτωπα σ’ όλη την Αττική και θα αγωνιστούμε γι’ αυτά με τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων.

Διεκδικούμε

  • Μεγάλους υπερτοπικούς πνεύμονες πρασίνου: Μητροπολιτικά πάρκα σε Γουδί, Ελαιώνα, Ελληνικό, Παραλία Φαληρικού Όρμου-Ιππόδρομο, Δραπετσώνα-Λιπάσματα, ΧΡΩΠΕΙ, στρατόπεδα Χαϊδαρίου, πάρκο "Αντώνης Τρίτσης", Βεΐκου
  • Πράσινες αναπλάσεις, πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους
  • Δενδροφύτευση δρόμων, πλατειών, σχολικών αυλών και ελεύθερων δημοσίων ή ιδιωτικών χώρων
  • Προστασία και αναδάσωση των δασών της Αττικής
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση
  • Να διαφυλαχθούν και να συντηρηθούν όλοι οι πράσινοι χώροι
  • Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο τσιμέντου στους ελεύθερους δημόσιους χώρους της Αττικής

Το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών και όλα τα αντίστοιχα κινήματα που σήμερα πολλαπλασιάζονται και μαζικοποιούνται, αγωνίζονται, με την τοπική δράση και το συντονισμό σε παναττική κλίμακα, για ένα πράσινο δίκτυο χώρων μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας, που θα αλλάξει ριζικά την οικολογική πραγματικότητα της πόλης. Το 2008 πρέπει να ξεδιπλωθούν τοπικοί και υπερτοπικοί αγώνες ώστε να ληφθούν στη χώρα μας μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής και ανάσχεσης της οικολογικής υποβάθμισης του λεκανοπεδίου της Αττικής. Πρόκειται για θέματα ζωής και θανάτου. Βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο παραπέντε.

Το Ελληνικό ανοίγει την ατζέντα των οικολογικών αγώνων το 2008.

Καλή χρονιά στα κινήματα και στους ενεργούς πολίτες, στη μαχητική αυτοδιοίκηση, στους επιστημονικούς φορείς και στις πολιτικές δυνάμεις που αναλαμβάνουν δράση.

* Η Ελένη Πορτάλιου είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός. Το παραπάνω κείμενο αποτελεί την ομιλία της στις εκδηλώσεις στο Ελληνικό