2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για τη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτές τις τρεις μέρες της Σύσκεψής μας προχωρήσαμε όλοι και όλες μαζί σε ένα καθοριστικό βήμα στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα από έναν ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο, συνδιαμορφώσαμε το πρόγραμμά μας. Ένα πρόγραμμα βαθιών πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών. Ένα πρόγραμμα που καθορίζει τους στόχους της άμεσης πάλης και καταγράφει προτάσεις άμεσα εφαρμόσιμες. Ένα πρόγραμμα που αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική διέξοδο από την κρίση, και παράλληλα αναδεικνύει το οραματικό μας στοιχείο, τη στρατηγική μας κατεύθυνση, μια κοινωνία με ισότητα και ελευθερία, το σοσιαλισμό.

Παράλληλα, εμπλουτίσαμε και επικυρώσαμε τη διακήρυξή μας για τις Ευρωεκλογές, που αποτελούν μια μάχη με μεγάλη σημασία, τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο εσωτερικό πολιτικό επίπεδο. Μέσα από το διάλογο στη Σύσκεψή μας καταδείξαμε για ακόμα μια φορά ότι, απέναντι στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προϊόν ενός ιστορικού συμβιβασμού ανάμεσα στην ευρωπαϊκή δεξιά και τη σοσιαλδημοκρατία, στέκονται σήμερα μονάχα οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μια ισχυρή ριζοσπαστική Αριστερά σε Ελλάδα και Ευρώπη μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην έκβαση των κοινωνικών αγώνων. Των αγώνων ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ενάντια στην ελαστική απασχόληση, την επισφάλεια και το 65ωρο, ενάντια στο ρατσισμό και την καταστολή. Των αγώνων για μια διαφορετική Ευρώπη της ειρήνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της πλήρους απασχόλησης, της κοινωνικής προστασίας, της υπεράσπισης του περιβάλλοντος.

Τέλος, η Σύσκεψή μας επικύρωσε τις τρεις πρώτες υποψηφιότητες για το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Με όπλα μας το πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές και τη “συριζική” κατάκτηση της ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα, μπαίνουμε στη μάχη των Ευρωεκλογών με όλες μας τις δυνάμεις. Ενάντια σε όσους πολεμούν το ΣΥΡΙΖΑ για τον αντισυστημικό του ρόλο, αλλά και πλάι-πλάι με εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις που αναζητούν μια διαφορετική προοπτική, που δεν χωράνε στη σημερινή “πραγματικότητα” και απαιτούν σήμερα, τώρα, ριζικές αλλαγές.