ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΕ, 18/10/2007

Όχι στο Νέο Ευρωσύνταγμα – Για μια Ευρώπη χωρίς ΕΕ

Το Ευρωσύνταγμα επανέρχεται από την πίσω πόρτα. Χωρίς ίχνος δημοκρατικής ευαισθησίας, οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ συνέρχονται σήμερα και αύριο στη Λισσαβόνα για να εγκρίνουν την «μεταρρυθμιστική συνθήκη».

Η συνθήκη αυτή κατά το 90% είναι το ίδιο κείμενο με το Ευρωσύνταγμα που απέρριψε ο Γαλλικός και Ολλανδικός λαός, παρά την πίεση των ηγετών του. Το διευθυντήριο των Βρυξελλών, για να αποφύγει ενδεχόμενο φιάσκο με νέα απόρριψη, δεν θέτει προς έγκριση τη νέα συνθήκη, παρά μόνο στα κοινοβούλια. Οι λαοί δεν θα έχουν λόγο.

Αποτελεί πρόκληση για την πιο στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία, τον δήθεν ευρωπαϊκό πολιτισμό και τα δήθεν δημοκρατικά ευρωπαϊκά κεκτημένα, να επανέρχεται με άλλο όνομα το Ευρωσύνταγμα του νεοφιλελευθερισμού. Και μάλιστα με επιχείρηση εξαπάτησης των λαών της Ευρώπης για την ουσία της νέας συνθήκης και τη σχέση της με το Ευρωσύνταγμα.

Αποτελεί πρόκληση η απαίτηση υπακοής στο υπερεθνικό υπερκράτος των Βρυξελλών, στους νόμους και στις αρχές του. Ακόμη και η μέχρι σήμερα κυριαρχία των κρατών μελών στην εξωτερική πολιτική, στην εσωτερική πολιτική και στη δικαιοσύνη, μεταφέρεται στην υπερεθνική νομοθετική εξουσία της ΕΕ.

Αποτελεί πρόκληση η μεταφορά περισσότερων εξουσιών στην ΕΕ. Η αφαίρεση εξουσιών από τα κράτη μέλη και τα κοινοβούλια, καθώς περισσότερα από πενήντα νέα επίπεδα δημόσιας πολιτικής μεταφέρονται στην Κομισιόν.

Αποτελεί πρόκληση η ολοένα και μεγαλύτερη ισχύς που αποκτούν τα μεγαλύτερα κράτη, καθώς το μέγεθος του πληθυσμού κρίνει την εκπροσώπηση.

Αποτελεί πρόκληση η κατάργηση του βέτο. Η αφαίρεση της δυνατότητας που έχει μια χώρα να αποτρέψει αποφάσεις που την αφορούν. Αλλά και ο τερματισμός της μόνιμης εκπροσώπησης ενός κράτους – μέλους στην ΕΕ.

Αποτελεί πρόκληση η δήλωση «η Σύνοδος υπενθυμίζει ότι σε συμφωνία με τον νόμο για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι Συνθήκες και οι νόμοι οι οποίοι υιοθετούνται από την Ένωση πάνω στη βάση των Συνθηκών, έχουν προτεραιότητα έναντι των νόμων των εθνικών κρατών». Δήλωση που δεν συμπεριλαμβάνεται στο τελικό κείμενο, αλλά επισυνάπτεται. Δηλαδή είναι κάτι που ισχύει, αλλά δεν το φανερώνουν…

Αποτελεί πρόκληση η δυνατότητα που δίνει η νέα συνθήκη να παραδίδονται προσωπικά δεδομένα από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, στο όνομα του αντιτρομοκρατικού πολέμου.

Αποτελεί πρόκληση η απόφαση της ελληνική κυβέρνησης να συνεχίσει την ίδια γραμμή, της αποφυγής δημοψηφίσματος, της απόκρυψης της ουσίας αυτού του «μεταρρυθμισμένου» αλλά ακόμη πιο σκληρού ευρωσυντάγματος.

Αποτελεί υπεκφυγή και αυταπάτη η αποδοχή αυτής της συνθήκης, στο όνομα της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ, που όμως αναπόφευκτα γίνεται και θα γίνεται στις ράγες που επιθυμεί το μεγάλο κεφάλαιο και η ασυδοσία του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Για να αποτραπεί το πραξικόπημα της συνταγματοποίησης του νεοφιλελευθερισμού, χρειάζεται μέτωπο όλων εκείνων των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που αρνούνται τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη. Απαιτούμε δημοψήφισμα για να μην περάσει το νέο Πανευρωπαϊκό Σύνταγμα του νεοφιλελευθερισμού, του ρατσισμού, της στρατιωτικοποίησης, της κατάργησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και κάθε έννοιας ανεξαρτησίας. Για μια Ευρώπη χωρίς τη νεοφιλελεύθερη μέγγενη της ΕΕ.

18/10/2007

Για περισσότερα δείτε εδώ στο αφιέρωμα για την Διακυβερνητική Διάσκεψη και την Μεταρρυθμιστική Συνθήκη