ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, 17/10/2007

Όσοι μοιράζουν την φτώχεια στο λαό ανακοινώνουν μέτρα κατά της φτώχειας! Σαν ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί η σημερινή παγκόσμια μέρα κατά της φτώχειας, σε έναν κόσμο που διευρύνεται ραγδαία η ανισότητα ανάμεσα στους έχοντες και μη έχοντες.

Τα καταθλιπτικά στοιχεία για τη φτώχεια διεθνώς -και στην Ελλάδα- που παρουσιάζονται σήμερα στα Μέσα Ενημέρωσης πρέπει να συνοδευτούν από μια κατηγορηματική διαπίστωση: Η φτώχεια δεν είναι μοιραίο γεγονός. Δεν είναι τυχαίο γεγονός.

Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής, του νεοφιλελευθερισμού. Πολιτικής που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους, τους πλούσιους πλουσιότερους, και σπρώχνει όλο και περισσότερο κόσμο κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Υπάρχουν πολιτικοί υπεύθυνοι για το 22% των Ελλήνων που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Υπάρχουν πολιτικοί υπεύθυνοι που πάνω από το 50% των Ελλήνων δεν τα βγάζει πέρα αν δεν καταφύγει στις τράπεζες και τον ληστρικό δανεισμό τους. Υπάρχουν πολιτικοί υπεύθυνοι που το κόστος διαβίωσης αυξάνεται δεκαπλάσια από την αύξηση μισθών και συντάξεων.

Υπάρχουν πολιτικοί υπεύθυνοι που το κοινωνικό κράτος και η κοινωνική πολιτική εξαντλείται στο «ταμείο κατά της φτώχειας»: Ο νεοφιλελευθερισμός θα βυθίζει στη φτώχεια την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, και θα δίνει επιδόματα πρόνοιας στους πιο εξαθλιωμένους.

Η ημέρα κατά της φτώχειας σημαίνει αγώνας εναντίον του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών που τον υπηρετούν. Να λυπούνται τα κόμματα του δικομματισμού για τη φτώχεια, και να αγωνιούν για τον άπορο συνάνθρωπο, ενώ είναι και ήταν αυτοί που τον φτωχαίνουν μέρα τη μέρα, χρόνο το χρόνο, είναι κυνισμός.

17/10/2007