Δελτίο Τύπου για τις εκλογές στο Νεπάλ, 16/04/2008

Η ΚΟΕ χαιρετίζει με ενθουσιασμό τη νίκη του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) στις εκλογές για την ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης. Με ηρωικούς αγώνες δεκαετιών και μέσα από ένα περίπλοκο επαναστατικό δημοκρατικό προτσές, με τη χρησιμοποίηση κάθε μορφής πάλης, οι Νεπαλέζοι κομμουνιστές κέρδισαν το νου και την καρδιά του λαού και ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για την κατάργηση της αντιδραστικής μοναρχίας και των φεουδαρχικών δομών. Η γέννηση ενός Νέου Νεπάλ πλησιάζει, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και αγώνα στους λαούς όλης της γης! Ακολουθούν τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών και το μήνυμά μας προς το Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό).

Διαθέσιμα αποτελέσματα σε 215 από τις 240 μονοεδρικές περιφέρειες (16/4/2008):

Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) 116 έδρες
Νεπαλέζικο Κογκρέσο 32 έδρες
Κ.Κ. Νεπάλ (Ενωμένο Μ-Λ) 30 έδρες
Τοπικιστικά κόμματα (Μαντέζι) 29 έδρες
Κόμμα Εργατών και Χωρικών 2 έδρες
Φιλομοναρχικά κόμματα 1 έδρα
Λοιποί-Ανεξάρτητοι

5 έδρες

Για τις υπόλοιπες 335 έδρες που θα πληρωθούν βάσει απλής αναλογικής, σε 3,9 εκατομμύρια καταμετρημένες ψήφους (επί συνόλου περίπου 17 εκατομμυρίων), λαμβάνουν: Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) 31,9% * Κ.Κ. Νεπάλ (Ενωμένο Μ-Λ) 22,3% * Νεπαλέζικο Κογκρέσο 21,8% * Φιλομοναρχικά κόμματα 5,5% * Λοιπά Κ.Κ. 5,4% * Τοπικιστικά κόμματα (Μαντέζι) 4,8% * Το υπόλοιπο 8,3% μοιράζεται σε 40 ακόμη κόμματα που πήραν μέρος στις εκλογές.


Μήνυμα του Καθοδηγητικού Οργάνου της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας προς τον πρόεδρο Πρατσάντα και την Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ (Μαοϊκό)

Σύντροφοι!

Υπάρχουν στιγμές που τα τυπικά συγχαρητήρια μηνύματα αδυνατούν να εκφράσουν τον ενθουσιασμό και την έμπνευση των κομμουνιστών και των προοδευτικών λαϊκών μαζών. Η μεγάλη νίκη σας, η έκταση της οποίας ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα καθώς γνωστοποιούνται σ’ όλο τον κόσμο τα αποτελέσματα των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση, δημιούργησαν αυτές τις μέρες τέτοιες ανεπανάληπτες και σπάνιες στιγμές χαράς ανάμεσα στους κομμουνιστές και τους αριστερούς στην Ελλάδα και σ’ όλη τη γη. Ενάντια σε εχθρούς και πλαστούς φίλους, απωθώντας τις αντιδραστικές προβοκάτσιες και τις συνωμοσίες του παλιού, σκουριασμένου κόσμου, οι λαϊκές μάζες του Νεπάλ όρθωσαν για μια ακόμη φορά το ανάστημά τους και βροντοφώναξαν τον πόθο τους για ένα Νέο Νεπάλ: μια Ομόσπονδη Λαοκρατική Δημοκρατία, όπου ο λαός θα είναι αφέντης της μοίρας του.

Ο εκλογικός θρίαμβος του Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ (Μαοϊκό) προκαλεί μια αυξανόμενη έκρηξη χαράς και περηφάνιας, σαν προάγγελος των μελλοντικών επαναστατικών νικών στον 21ο αιώνα. Έγινε πραγματικότητα χάρη στις θεωρητικές και πολιτικές επεξεργασίες, την ορθή στρατηγική και την εμπνευσμένη τακτική του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) υπό την ηγεσία του προέδρου Πρατσάντα. Η συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης και ο υποδειγματικός αγώνας του Κόμματός σας, μέσα από τον ηρωικό δεκαετή Λαϊκό Πόλεμο, τη λαϊκή εξέγερση του 2006 και τις επακόλουθες συμφωνίες για μεταβατικό κοινοβούλιο και κυβέρνηση συνεργασίας, άνοιξαν διάπλατα το δρόμο προς τη γέννηση του Νέου Νεπάλ.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι πρέπει να συγκρατήσουμε τον ενθουσιασμό μας, καθώς ο πόλεμος δεν έχει ακόμα κριθεί. Κατανοούμε ότι οι ντόπιοι αντιδραστικοί, μαζί με τους ιμπεριαλιστές αφέντες τους, θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν το δημοκρατικό προτσές και να αποτρέψουν την υλοποίηση των λαϊκών προσδοκιών. Ταυτόχρονα, είμαστε πεπεισμένοι ότι το Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) θα ανατρέψει για μια ακόμη φορά τέτοιες απόπειρες και θα επιβάλει το σεβασμό της λαϊκής βούλησης, όπως εκφράστηκε και μέσα από τις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση. Όσο μας αφορά, θα εκπληρώσουμε το διεθνιστικό μας καθήκον μέσω της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την ανάπτυξη ενός πλατιού, αποτελεσματικού κινήματος αλληλεγγύης με το Νεπαλέζικο λαό και την πρωτοπόρα δύναμή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Μαοϊκό).

Ζήτω ο Νεπαλέζικος λαός! Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Μαοϊκό)!

Το Καθοδηγητικό Όργανο της ΚΟΕ