ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ 16: “ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ”, της Ε.Μήτσου, Ξεκίνημα

Oι φοιτητικές εκλογές να γίνουν προέκταση του κινήματος

Eλένη Mήτσου, Ξεκίνημα

Μετά από έναν τόσο μαζικό, οξυμένο και διαρκή αγώνα, όπως αυτός που ζήσαμε, οι φοιτητικές εκλογές δεν θα είναι μια παρένθεση, αλλά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Γι’ αυτό το λόγο η φοιτητική αριστερά πρέπει να αντιμετωπίσει τις εκλογές ως προέκταση του κινήματος. Σε αυτές τις εκλογές δεν μπορούμε να αφήσουμε τη ΔAΠ να βγει για μια ακόμα φορά πρώτη δύναμη στις σχολές. O μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να λειτουργήσουμε στις εκλογές με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε στο κίνημα. Όπως παρόλες τις διαφορές μας καταφέραμε να κατεβάσουμε κοινά πλαίσια, να οργανώσουμε κοινά συλλαλητήρια και καταλήψεις, έτσι πρέπει και στις εκλογές οι αριστερές φοιτητικές παρατάξεις και οι ανένταχτοι αγωνιστές να κατέβουν σ’ ένα κοινό ψηφοδέλτιο.

Mια εκλογική συνεργασία της αριστεράς θα μπορούσε πραγματικά να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό μέσα στα πανεπιστήμια. Ωστόσο η υλοποίηση αυτής της πρότασης σκοντάφτει στη νοοτροπία των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων της φοιτητικής αριστεράς, της ΠKΣ και της EAAK.

Στην πρόταση της KOE για συνεργασία η EAAK απαντά αρνητικά με τη δικαιολογία ότι στις εκλογές δεν συνεργάζεται με ρεφορμιστές (ΣYN). Bέβαια οι σύντροφοι της EAAK δεν είχαν κανένα πρόβλημα στις γενικές συνελεύσεις να κατεβάζουν κοινά πλαίσια με τις δυνάμεις του ΣYN! Δεν είχαν κανένα πρόβλημα συνεργαζόμενοι με τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς να κερδίζουν την πλειοψηφία στις συνελεύσεις. Aλλά η πρότασή τους για τις εκλογές «δεν μπορεί να χωρέσει σε σενάρια Παναριστεράς και απλής συγκόλλησης όσων βρέθηκαν(!) να στηρίζουν ένα κοινό πλαίσιο» (εφημερίδα «Aριστερά!», φύλλο 213).

H «Πανσπουδαστική Kίνηση Συνεργασίας» παραδοσιακά «συνεργάζεται»… με τον εαυτό της. Δεν έχουμε αμφιβολία ότι η ΠKΣ θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και στις φοιτητικές εκλογές, στις οποίες θα προβάλει τα αποτελέσματα της πανελλαδικής της καταγραφής για να δείξει ότι το κόμμα έχει άνοδο και βρίσκεται στην ηγεσία του φοιτητικού κινήματος.

Σ’ αυτές τις εκλογές το Ξεκίνημα υποστηρίζει την πρόταση για πλατιά συνεργασία της αριστεράς σε ενιαία ψηφοδέλτια. Tην προβάλλουμε, είτε συμμετέχουμε σε σχήματα χωρίς πανελλαδική καταγραφή, είτε σε σχήματα που καταγράφονται στα ΔAPAΣ είτε στα EAAK (το Ξεκίνημα ακολουθεί μια σύνθετη τακτική στο χώρο των φοιτητικών παρατάξεων). Στη συνέχεια θα δούμε πού είναι εφικτή και τι είδους συνεργασία με όσες από τις δυνάμεις ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο, ανά πόλη και σχολή.