ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 16, 5/2/2007

Η ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ

Το μπλοκάρισμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 και γενικότερα της αντιδραστικής συνταγματικής αναθεώρησης είναι μια μεγάλη νίκη του κινήματος. Ενός κινήματος που επί μήνες αγωνίζεται για τη δημόσια δωρεάν παιδεία, που επιμένει και συνεχίζει τον αγώνα παρά την καταστολή, τους ελιγμούς της κυβέρνησης και την κατασυκοφάντηση του από όλα τα ΜΜΕ. Ενός κινήματος που ανάγκασε το ΠΑΣΟΚ σε αναδίπλωση και οδήγησε σε αποτυχία τα σχέδια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η νίκη του κινήματος των δασκάλων, των φοιτητών και των πανεπιστημιακών –που σήκωσαν το κύριο βάρος της αντιπαράθεσης με το νεοφιλελευθερισμό το τελευταίο διάστημα- είναι νίκη της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Είναι νίκη όλων των εργαζόμενων. Νίκη όλων αυτών που καλούνται χρόνο με το χρόνο να πληρώνουν όλο και πιο ακριβά τη «δωρεάν παιδεία» των παιδιών τους. Νίκη όλων αυτών που βλέπουν τα παιδιά να μετατρέπονται σε πειραματόζωα και να μένουν αμόρφωτα χάρη στα προγράμματα και τα βιβλία του υπουργείου παιδείας. Νίκη όλων αυτών που αντιμετωπίζονται σαν υποψήφια θύματα της παραπαιδείας και των διαφόρων ιδιωτικών ΙΕΚ και κολεγίων που ονειρεύονται να πουλάνε και πανεπιστημιακά πτυχία.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο αγώνας για την παιδεία αφορά όλους τους εργαζόμενους. Γι’ αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι στήριξαν την απεργία των δασκάλων και τις κινητοποιήσεις των μαθητών, των φοιτητών και των πανεπιστημιακών παρά την πλήρη αδιαφορία που έδειξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει όλοι να στηρίξουμε και τους μελλοντικούς αγώνες για τη δημόσια δωρεάν παιδεία γιατί βεβαίως ο αγώνας δεν τελειώνει με αυτή τη νίκη.

Παράλληλα η νίκη για το άρθρο 16 δείχνει ότι είναι δυνατό να υπάρξουν νίκες ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό. Ότι η «σκληράδα» και η «αδιαλλαξία» που παρουσιάζει η κυβέρνηση κρύβει την αδυναμία και το φόβο της απέναντι στο λαϊκό κίνημα. Δείχνει ότι μπορούμε να τους σταματήσουμε. Και αυτή η διαπίστωση έχει τεράστια σημασία μπροστά σε όσα ετοιμάζονται και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και στο μείζον θέμα του ασφαλιστικού όπου προετοιμάζεται μια νέα επέλαση ενάντια δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων. Αλλά δείχνει και τον τρόπο και τις προϋποθέσεις της νίκης. Δείχνει την αναγκαιότητα της ενότητας στους αγώνες σε αντίθεση με την πρακτική των πολλαπλών συγκεντρώσεων και κινητοποιήσεων χωρίς κανένα συντονισμό. Δείχνει την αναγκαιότητα της αποφασιστικότητας και της αντοχής ενάντια στους πολυποίκιλους μηχανισμούς που επιστρατεύονται για να συκοφαντήσουν, να διαστρέψουν και να καταστείλουν τους αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας. Δείχνει την ανάγκη η Αριστερά να αναλάβει τις ευθύνες της, να δει τον πραγματικό αντίπαλο –το νεοφιλελευθερισμό- και να ενωθεί ενάντιά του.

Η νίκη για το άρθρο 16 μας δείχνει το δρόμο. Ας τον ακολουθήσουμε:

Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Η ενότητα των εργαζόμενων είναι η μοναδική απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε

Να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό