ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
Σεπτέμβρης 1843. Ο Ελληνικός λαός ζητάει Σύνταγμα και οι Μεγάλες Δυνάμεις συσκέπτονται για να αποφασίσουν.
Να έχουν Σύνταγμα ή να μην έχουν;
Αφού δεν είχαν, γιατί να έχουν;
Θα τους παρέσυραν αυτοί που έχουν!
Να αρκεστούν εις αυτά που έχουν.
Δεν είναι και ώριμοι για να το έχουν.
Για το καλό τους ας μην το έχουν.
Δεν επιτρέπεται να το έχουν.
Αποφασίζουμε να μην το έχουν.
Να μην το έχουν!
…μετά από ώριμη σκέψη…
Και αν επιμένουν να το έχουν;
Εάν το έχουν, χωρίς να το έχουν;
Τι εννοείτε, έχουν-δεν έχουν;
Εάν νομίζουν ότι το έχουν και στην ουσία δεν το έχουν!
Αυτοί θα χαίρουνε πως το έχουν και εμείς θα ξέρουμε πως δεν το έχουν!
Ετσι θα έχουν χωρίς να έχουν και δε θα έχουν, ενώ θα έχουν.
Αποφασίζουμε να έχουν;
Εάν εμποδίσουμε να έχουν, υπάρχει κίνδυνος να έχουν.
Ο μόνος τρόπος να μην έχουν, είναι να αφήσουμε να έχουν.
Παράδειγμα όσα δεν έχουν. Είναι όσα αφήσαμε να έχουν.
Από τη θεατρική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο»
Σήμερα, λοιπόν, που έχουμε Σύνταγμα, προς τι ο καυγάς; Οι κυβερνώντες το παίρνουν πολύ στα σοβαρά κι αυτό φαίνεται από το άγχος τους να δημιουργήσουν Ευρωσύνταγμα. Μόνο που οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας τους το επέστρεψαν στα μούτρα. Ο,τι αλλαγή όμως δεν πέρασε με το Ευρωσύνταγμα, προσπαθούν να την περάσουν στο Σύνταγμα της Ελλάδας.
Και το κερασάκι… η αναθεώρηση του άρθρου 16.
«H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται απoκλειστικά από ιδρύματα πoυ απoτελoύν νoμικά πρόσωπα δημoσίoυ δικαίoυ με πλήρη αυτoδιoίκηση.»
…η φράση φωτιά. Τους καίει γιατί τους απαγορεύει να ιδρύσουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Το πρόβλημά τους είναι σε ποιον θα ανήκουν τα Πανεπιστήμια. Τίποτε άλλο. Αν θα μπορεί ο κάθε επιχειρηματίας, ο κάθε κουμπάρος βουλευτή, η κάθε εταιρεία να βάλει χέρι στα εκατομμύρια που μοσχομυρίζουν στην «Επιχείρηση Παιδεία».
Βλέπουν πόσα θα έβγαζαν αν μπορούσαν να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα και τους τρέχουν τα σάλια. Δεν τους καίγεται καρφί για την «ποιότητα» της εκπαίδευσης και αυτό φαίνεται από τα λεφτά που δίνουν και τις αλλαγές που επιχειρούν.
Για αυτούς δωρεάν παιδεία σημαίνει πεταμένα λεφτά. Για εμάς η Δωρεάν Παιδεία είναι ανάγκη και δικαίωμα και πρέπει να την υπερασπιστούμε γιατί είναι υπόθεση δική μας. Τώρα είμαστε εμείς, οι φοιτητές, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι γονείς κόντρα σε αυτούς, τις επιχειρήσεις, την κυβέρνηση της ΝΔ, τη συμπολίτευση του ΠΑΣΟΚ και την Ευρωπαϊκή Ενωση που τους καθοδηγεί.
Ο Καραμανλής δηλώνει προκλητικά ότι «η δήθεν δωρεάν Παιδεία κατέληξε να είναι ένα από τα πιο βαριά οικονομικά φορτία για κάθε οικογένεια» και για να μην υπάρχει αμφιβολία για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ο Παπανδρέου έσπευσε να εξηγήσει στο «Βήμα της Κυριακής» γιατί θα υπερψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16.
…Οι ελευθερίες που απορρέουν από το Σύνταγμα έχουν απειληθεί και καταπατηθεί πολλές φορές. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ανελεύθερο Σύνταγμα που γίνεται χειρότερο. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι ένα μόνο κομμάτι. Με τις αλλαγές που προτείνει ο σφίξτε-το-ζωνάρι-μέχρι-να-σπάσει-η-μέση-σας-Αλογοσκούφης ενσωματώνεται στο Σύνταγμα η πολιτική λιτότητας. Τα δάση αποχαρακτηρίζονται για να χτιστεί ό,τι έχει μείνει ελεύθερο. Καταργείται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, μπας και ξεμείνει κανένας εργαζόμενος που δε θα τρέμει κάθε ώρα και στιγμή μη βρεθεί στο δρόμο. Αυτά και άλλα πολλά, με τη συμφωνία φυσικά και των δύο γνωστών κομμάτων.
Για να ξαναγυρίσουμε στην ιστορία, στο παρελθόν η νεολαία έδωσε τη μάχη του 114, του άρθρου που έλεγε πως «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων», όταν ο Μητσοτάκης (ναι, ο γνωστός!) μαζί με τους υπόλοιπους γλύφτες του βασιλιά και των Αμερικάνων επιχείρησαν να το καταλύσουν.
Τώρα, εμείς, κόντρα σε αυτούς, οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη του άρθρου 16
Μαζί με μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, να μην περάσει η αναθεώρηση του άρθρου 16
Η ΠΑΙΔΕΙΑ μας ανήκει και θα παραμείνει ΔΩΡΕΑΝ