ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16, 10/1/2007

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την ολόπλευρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ έβγαλαν στο σφυρί την δημόσια εκπαίδευση. Με την μείωση των δαπανών για την παιδεία, τους μισθούς πείνας των εκπαιδευτικών, την οικονομική επιβάρυνση των γονιών, την οικονομική αιμορραγία με τα φροντιστήρια και την παραπαιδεία, ο δικομματισμός θέλει να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Τι προβλέπει το άρθρο 16;

…όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας…

…η ανωτάτη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από δημόσια ιδρύματα…

…η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται…

Ο αγώνας ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι δίκαιος. Και αυτό γιατί η παιδεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι προνόμιο. Η παιδεία δεν είναι ευκαιρία πλουτισμού των επιχειρηματιών σε βάρος της τσέπης μας. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν θα κάνει την δημόσια παιδεία καλύτερη μέσω του ανταγωνισμού. Αντίθετα θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την αξία των πτυχίων του δημόσιου πανεπιστημίου, τα οποία μέσω της υποχρηματοδότησης θα αναγκαστούν να αναζητήσουν πόρους από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Συνεπώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στα δημόσια πανεπιστήμια.

Αν έδιναν περισσότερα λεφτά για την δημόσια παιδεία μήπως άλλαζαν τα πράγματα προς το καλύτερο; Μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά να δώσουν, μας λένε όμως την αλήθεια; Γιατί λεφτά για την αστυνομία, για εξοπλιστικά προγράμματα, για την φοροαπαλλαγή της εκκλησίας και για τόσα άλλα έχουν ενώ για την δημόσια παιδεία πτώχευσαν …

Πέρσι με τον αγώνα μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε έναν νόμο και να αποδείξουμε ότι ούτε μειοψηφίες είμαστε (που μας ήθελαν κάποιοι…), ούτε ότι μασάμε… Καταφέραμε να κάνουμε την κυβέρνηση της ΝΔ να αναδιπλωθεί. Καταφέραμε να δείξουμε σε όλους ότι είναι δίκαιο να εξεγείρεσαι. Τώρα είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε έναν αγώνα που αφήσαμε στη μέση.

Είναι αναγκαίο και δίκαιο να σταματήσουμε μία κυβέρνηση που θέλει να τα ξεπουλήσει όλα στο όνομα του κεφαλαίου και της αγοράς, που θέλει να μας γυρίσει σε άλλες εποχές όπου σπούδαζαν επί της ουσίας οι έχοντες οικονομική δυνατότητα, που θέλει να αποφασίσει για το μέλλον μας σύμφωνα με το συμφέρον του κάθε Κόκκαλη. Η μάχη που έχουμε να δώσουμε είναι δύσκολη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε.

Όπως έδειξε και το πρόσφατο φοιτητικό κίνημα του Μαΐου -Ιουνίου δεν μας λείπει ούτε η δύναμη ούτε η θέληση. Είναι αναγκαίο για να νικήσουμε να ενωθούμε όλοι απέναντι σε ένα όχι, να ενωθούν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης με όλο το κομμάτι των εργαζομένων γιατί η δημόσια παιδεία αφορά όλη την κοινωνία

Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο όπου η κυβέρνηση βιάζεται να ξεμπερδέψει με τη ψήφιση της αναθεώρησης του άρθρου 16. Αυτό φαίνεται και με την αλλαγή της ημερομηνίας που αντί για Μάρτιο μεταφέρεται για 22-28 Φεβρουαρίου. Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία. Είναι κατά την διάρκεια της εξεταστικής με σκοπό να πιέσει τους φοιτητές και να αποτρέψει οποιαδήποτε αντίσταση από μέρους τους. Η απάντηση μας είναι αναγκαίο να είναι άμεση… Να μας βρουν απέναντί τους όσοι έχουν βαλθεί να ξεπουλήσουν την δημόσια παιδεία.

Πρωτοβουλίες και κινηματικές δράσεις σε σχολές που τελούν υπό κατάληψη αλλά και σε σχολές που έχουν εξεταστική. Να υπάρξει μία μέρα της εβδομάδας όπου όλοι όσοι είναι ενάντια στην αναθεώρηση να βρίσκονται στους δρόμους, γεγονός που είναι βοηθητικό για την κλιμάκωση των αγώνων μας.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

§            Όλοι στις γενικές συνελεύσεις για να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις

§            Τετάρτη 17/01,όλοι στην, πανελλαδική πανεκπαιδευτική πορεία στις 12:00 στα Προπύλαια

§            Τετάρτη 17/01, όλοι στο πανελλαδικό συντονιστικό μετά την πορεία για να αποφασίσουμε πώς θα συνεχιστεί ο αγώνας μας