15 Σημεία – Άμεσοι στόχοι πάλης του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους

Στις 22/12/08 δόθηκαν στη δημοσιότητα τα 15 σημεία του ΣΥΡΙΖΑ με το γενικό τίτλο "Εμείς δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους – Βασικοί στόχοι πάλης του ΣΥΡΙΖΑ". Όπως μπορεί να διαπιστώσει ο αναγνώστης, πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια διατύπωσης θέσεων, αιτημάτων και γενικών στόχων μέσα στην κρίση, που δίνουν μέσα σε κωδικοποιημένες προτάσεις την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στα πιο σημαντικά και επείγοντα προβλήματα. Όπως τονίζεται στο προοίμιο των 15 σημείων, είναι μια πρόταση προς όλες τις δυνάμεις της κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς, μια πρόταση ανοιχτή στο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό και στην προοπτική.

Το επόμενο διάστημα, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ολόκληρη τη χώρα για την παρουσίαση των 15 σημείων και τη δραστηριοποίηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τα σημεία αυτά. Όπως φάινεται και από τα αποσπάσματα που δημοσιεύουμε δίπλα, τα 15 σημεία δημιούργησαν ενδιαφέρον και θορύβησαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ (για διαφορετικούς λόγους). Το μεν ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται πως με αυτούς τους στόχους πάλης τα κεντροαριστερά σενάρια αδυνατίζουν, το δε ΚΚΕ δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του και να ισχυρίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απλώς ένα δεκανίκι του συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, τα 15 σημεία αποτελούν ένα βασικό εργαλείο του ΣΥΡΙΖΑ στο ξετύλιγμα της αριστερής, αντινεοφιλελεύθερης συμπαράταξης πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για μια μεγάλη αλλαγή στην ελληνική κοινωνία. Στη συνέχεια, λόγω περιορισμένου χώρου, δημοσιεύουμε τους τίτλους και ορισμένα μόνο από τα αιτήματα που τους συνοδεύουν, ώστε ο αναγνώστης να πάρει μια ιδέα περί τίνος πρόκειται.

1 Υπεράσπιση της ειρήνης, αγώνας ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Αναζωογόνηση του φιλειρηνικού κινήματος. Αντίσταση στη στρατιωτικοποίηση, τη Νέα Τάξη και στον μιλιταρισμό. Μέτωπο στον εθνικισμό.

Αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα αγώνας για τη διάλυσή του.

Κλείσιμο των βάσεων της Σούδας και του Ακτίου.

2 Για μια άλλη Ευρώπη: Αγώνας για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων επιλογών.

Κατάργηση των Συνθηκών της Ε.Ε. και ιδιαίτερα των διατάξεων της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας, που προωθούν τη συνταγματική θεσμοθέτηση του νεοφιλελευθερισμού.

Άμεση απόσυρση της υπογραφής της Ελλάδας από τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Θεσμοθέτηση των δημοψηφισμάτων για κάθε τροποποίηση των Συνθηκών της Ε.Ε.

3 Για ένα αντινεοφιλελεύθερο πλαίσιο άσκησης της οικονομικής πολιτικής σε όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Να επανέλθουν υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των υδάτινων πόρων-ύδρευσης και των μεταφορών, χωρίς αποζημίωση των μεγαλομετόχων.

Ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου και ιδιοκτησίας των υποδομών της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, δρόμοι, τουριστικές εγκαταστάσεις κ.λπ.), που έχουν παραχωρηθεί ή ξεπουληθεί σε ιδιώτες και ελληνικές και ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις χωρίς αποζημίωση. Ακύρωση των ΣΔΙΤ και των συμβάσεων παραχώρησης.

4 Πολιτικά, δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα. Ποιότητα της δημοκρατίας.

Αφοπλισμός των αστυνομικών μονάδων στη διάρκεια κινηματικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων.

Κατάργηση των ειδικών μονάδων (ΜΑΤ, ΕΚΑΜ) και των ειδικών σωμάτων (ειδικοί φρουροί).

Απαγόρευση της χρήσης χημικών αερίων.

Ίσα δικαιώματα, άρση και καταπολέμηση κάθε διάκρισης λόγω φύλου, θρησκείας, χρώματος, καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού. Θετικές δράσεις για την εξάλειψη υφιστάμενων ανισοτήτων.

5 Μισθοί – συντάξεις. Άμεση εξίσωση των κατώτερων αποδοχών με το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ-15, που έχουν καθιερώσει κατώτερες αποδοχές και με προοπτική τα 1.300 ευρώ το μήνα.

Καθιέρωση γνήσιας ΑΤΑ για μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις, ως ελάχιστη διασφάλιση απέναντι στην ακρίβεια.

Επίδομα ανεργίας ίσο με το 80% των αποδοχών και επιδότηση για όλο το διάστημα της ανεργίας. Ειδικό επίδομα ανεργίας για τους νέους και νέες μέχρι 29 ετών που γράφονται στις λίστες του ΟΑΕΔ.

6 Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Αναστροφή της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων και της φορολογίας κεφαλαίου-εργασίας.

Επαναφορά του συντελεστή 40% για τα κέρδη Α.Ε. και ΕΠΕ άνω των 30.000 ευρώ.

Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς, συνταξιούχους, ΕΒΕ, αγρότες, εισοδηματίες).

Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη, απαραίτητα για την επιβίωση, παιδικά είδη και βιβλία.

7 Ακρίβεια. Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τον ουσιαστικό, αυστηρό και αποτελεσματικό έλεγχο των κάθε λογής καρτέλ, των ολιγοπωλιακών και εναρμονισμένων πρακτικών στην αγορά, ως προς τις τιμές, την ποιότητα, την ασφάλεια και την υγιεινή προϊόντων και υπηρεσιών.

Κοστολογικός έλεγχος σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή και την εισαγωγή ως την κατανάλωση.

Επαναφορά της υποχρέωσης του κράτους να παρεμβαίνει στη διαμόρφωση των τιμών, να επιβάλλει ελεγχόμενα ποσοστά κέρδους.

8 Εργασιακές σχέσεις – απασχόληση – ανεργία. Ο αγώνας για την πλήρη, σταθερή και ασφαλή εργασία για όλους και όλες είναι η απάντηση της αριστεράς στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της γενίκευσης της επισφαλούς απασχόλησης και της εργασιακής περιπλάνησης.

Αντικατάσταση των συμβάσεων έργου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και προσωρινής απασχόλησης με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Κατάργηση των αντεργατικών νομοθετικών ρυθμίσεων και οδηγιών της Ε.Ε. (οδηγία Μπολκενστάιν, flexicurity, διευθέτηση συνολικού χρόνου απασχόλησης, ενοικίαση εργαζομένων, προγραμμάτων stage, συμβάσεων έργου κ.λπ.).

9 Κοινωνική ασφάλιση. Υπεράσπιση και ενίσχυση του δημόσιου, κοινωνικού, καθολικού, αναδιανεμητικού και αλληλέγγυου χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

Κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων των νόμων Σιούφα, Ρέππα και Πετραλιά.

Υπεράσπιση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, επέκτασή του στο δημόσιο τομέα και σε νέα επαγγέλματα.

Καθιέρωση βιβλιαρίου υγείας για όλους όσοι κατοικούν στην Ελλάδα.

10 Υγεία – πρόνοια. Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους και όλες. Ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συγκρότηση πλήρους δικτύου στα αστικά κέντρα.

Άμεσα διπλασιασμός των δαπανών για την υγεία, με ταυτόχρονη ορθολογική χρήση, διαφανή διαχείριση και κατανομή.

11 Παιδεία. Υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου δωρεάν και κοινωνικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της έρευνας. Όλοι όσοι κατοικούν σ’ αυτή τη χώρα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα ν’ απολαμβάνουν το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης δωρεάν, σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση και την έρευνα από τον κρατικό προϋπολογισμό τουλάχιστον στο μέσο ευρωπαϊκό όρο (5,25% για την εκπαίδευση, 3% για την έρευνα), με προοπτική την αύξηση αθροιστικά στο 8-9 %. Μαζικοί διορισμοί για κάλυψη όλων των κενών και αύξηση των θέσεων εκπαιδευτικού, διοικητικού και ερευνητικού προσωπικού, με μόνιμους λειτουργούς με σταθερή εργασιακή σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

12 Περιβάλλον. Εθνική πολιτική για τα δάση και το δασικό πλούτο της χώρας. Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Κατάρτιση δασολογίου. Προστασία του αιγιαλού και της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών σ’ αυτόν.

Ακύρωση του προγράμματος λιθάνθρακα της ΔΕΗ, απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας και όλων των μορφών και τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας που επιβαρύνουν δυσανάλογα το περιβάλλον.

13 Χωρισμός εκκλησίας-κράτους. Πλήρης διαχωρισμός ρόλων εκκλησίας-κράτους, με πλήρη αρμοδιότητα της πολιτείας σε ζητήματα γάμου, ονοματοδοσίας, ανεξιθρησκίας, θρησκευτικού όρκου, μαθήματος θρησκευτικών, αμοιβών ιερωμένων κ.λπ.

Επιστροφή στο κράτος της μεγάλης ακίνητης εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας και απόδοσή της σε ακτήμονες και σε δημόσια χρήση.

14 Αγροτική οικονομία. Εθνική στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη, προώθηση αναδιαρθρώσεων, μέτρα βελτίωσης των υποδομών της αγροτικής οικονομίας και της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, τόσο με τις τιμές των προϊόντων όσο και με τη διάθεση με ευνοϊκούς όρους μηχανημάτων, εφοδίων και καλλιεργητικών μέσων.

15 ΕΒΕ – μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προώθηση μιας νέας στρατηγικής στήριξης των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα των πολύ μικρών, ατομικών και οικογενειακών επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σ’ αυτές.

Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους ΕΒΕ, τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

 


Είπαν και έγραψαν για τα 15 σημεία του ΣΥΡΙΖΑ

*"Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράζεται με τα 15 σημεία που ανακοίνωσε ο Α. Αλαβάνος, θυμίζει βαθύ ΚΚΕ". Έτσι σχολίασε πρωτοκλασάτο στέλεχος της Χ. Τρικούπη την πλατφόρμα άμεσης πολιτικής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τη μισή αλήθεια. Μερικά από τα 15 σημεία (αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, απλή αναλογική, εθνικοποιήσεις χωρίς αποζημιώσεις, αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων) παραπέμπουν και στο "βαθύ ΠΑΣΟΚ" (1974-1980).

**"Βαθύ κόκκινο" συν "βαθύ πράσινο" ίσον ΣΥΡΙΖΑ!

Τ.Π.
"Κυριακάτικη", 28/12/2008

Ερώτηση: Προσφάτως ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε 15 σημεία: αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, κλείσιμο των βάσεων, κατάργηση Μάαστριχτ-Λισαβόνας και του συμφώνου απασχόλησης, εθνικοποιήσεις χωρίς αποζημιώσεις, απλή αναλογική κ.ά. Μπορεί να αποτελέσουν βάση συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ;

Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ, με 34 χρόνια καθυστέρηση, υποδύεται το ΠΑΣΟΚ του ’70, χωρίς να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ελληνική κοινωνία. Όμως, λευτεριά από τη μεταπολίτευση δεν σημαίνει σκλαβιά σε ένα νέο κακέκτυπό της.

Ερώτηση: Άρα;

Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Είναι μια ατζέντα απόκλισης, όχι προγραμματικής σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ.

"Κυριακάτικη", 4/1/2009

Στο κείμενο με τους 15 "άμεσους στόχους πάλης", που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα (εσπευσμένα λόγω των δημοσκοπήσεων –με βάση τις οποίες λειτουργεί ο οπορτουνισμός– και θορυβημένος από την κατακραυγή για το χάιδεμα των αυτιών των κουκουλοφόρων), αξιομνημόνευτα συνυπάρχουν ο πολιτικός σαλταδορισμός με την ουτοπία, ο καιροσκοπισμός με την κρυψίνοια και η αμετροέπεια με τέτοιες και τόσες αντιφάσεις, που οδηγούν στα όρια της γελοιοποίησης ένα πολιτικό κείμενο, όπως είναι το συγκεκριμένο με τους 15 στόχους.

Πού αποσκοπεί η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με ένα τέτοιο κείμενο; Αποσκοπεί στα παρακάτω: Να εμφανίσει την πολιτική του ως αντιμπεριαλιστική-αντιμονοπωλιακή –γιατί όχι και ως ατόφια κομμουνιστική;– με σκοπό να παραπλανήσει ριζοσπαστικοποιημένες λαϊκές δυνάμεις.

Στους ελιγμούς του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι ολοφάνερη η πίεση που ασκεί στις γραμμές του και σε ψηφοφόρους του η πολιτική του ΚΚΕ, ο γενικότερος ρόλος του Κόμματός μας… είναι σαφές ότι οι θέσεις και η δράση του ΚΚΕ, η πολιτική του, που επιβεβαιώνεται, υποχρεώνουν τον οπορτουνισμό σε ελιγμούς, σε φραστική αποδοχή θέσεων που απέρριπτε μέχρι πρότινος και τις ελεεινολογούσε.

Μάκης Μαΐλης,
"Κυριακάτικος Ριζοσπάστης", 4/1/2009