ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ, 14/4/2004

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

14/4/2004

 

Είναι γνωστές σε όλους οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και συγκεκριμένα για το σχέδιο Ανάν καθώς και η βαρύτητα αυτών των εξελίξεων. Είναι εμφανές ότι το Κυπριακό με βάση τα γεγονότα έχει αποκτήσει μια προτεραιότητα στις ιεραρχήσεις της διεθνούς κοινότητας (ΗΠΑ-ΟΗΕ), πράγμα που σημαίνει ότι επιδιώκεται μια «λύση» άμεσα και ένα νέο καθεστώς στο νησί.

 

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ

 

Πρέπει καταρχήν να πούμε ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί ένα Αμερικανο-Βρετανικό σχέδιο υπό την έννοια ότι αυτές οι δύο δυνάμεις πήραν την πρωτοβουλία και σύνταξαν αυτή τη συμφωνία (εμπλεκόμενοι άμεσα Πάουελ, Μπους και βρετανοί αξιωματούχοι) την οποία και υπέβαλαν στον γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

§         Πρόκειται για ένα σχέδιο που θωρακίζει και συνταγματικά τη διχοτόμηση του νησιού, αναγνωρίζει την εισβολή του Αττίλα στο βόρειο τμήμα και υψώνει νέα τείχη μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Δημιουργεί δύο επιμέρους κράτη, «συστατικά κράτη», με δύο επιμέρους συντάγματα, δύο εθνικούς ύμνους, δύο ιθαγένειες στα πλαίσια μιας χαλαρής ομοσπονδίας. Δύο κράτη ανεξάρτητα και διαχωρισμένα.

§         Πρόκειται για ένα σχέδιο που όχι μόνο δεν έχει δυνατότητες ομαλής λειτουργίας, αλλά βάζει τις βάσεις για την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Κάθε απόφαση του ομοσπονδιακού κράτους πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα μεταξύ της ισχύος του κοινού συντάγματος και των επιμέρους συνταγμάτων και μεταξύ των εξουσιών του κοινού κράτους και των επιμέρους κρατών. Δεν υπάρχει καθορισμός ποιό υπερισχύει του άλλου. Η ασαφής κατανομή αυτή της συνταγματικής ισχύος καθώς και η δομή του «κράτους» συσσωρεύει όλα εκείνα τα προβλήματα που κάνουν αδύνατη την ομαλή λειτουργία και οδηγεί σε αδιέξοδο.

§         Πρόκειται για ένα σχέδιο που καθιστά την Κύπρο προτεκτοράτο-αποικία των Αμερικανοβρετανών. Καθιερώνεται μια μόνιμη-συνεχής επιδιαιτησία των ξένων δυνάμεων μέσα από μια σειρά συνταγματικών μέτρων. Παραμένει ως έχει η συνθήκη εγγυήσεων (Τουρκίας-Ελλάδας-Αγγλίας). Παραμένει ως έχει το καθεστώς των βρετανικών βάσεων. Εγκαθίσταται στο νησί ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (βλέπε Βοσνία-Κόσοβο).

§         Πρόκειται για ένα αντιδημοκρατικό σχέδιο που καθιερώνει συνταγματικά ένα εσωτερικό καθεστώς απαγορεύσεων, ελέγχων και διακρίσεων. Καταργείται η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών του νησιού, αφού η διαμονή σε ένα από τα δύο κράτη περιορίζεται και ελέγχεται. Δρομολογεί και καθιερώνει φυλετικούς-εθνικούς διαχωρισμούς γεωγραφικά και πολιτικά.

 

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

 

Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί ενεργοποιούνται έντονα, άμεσα και διαμέσου του Κόφι Ανάν και απαιτούν:

§         Άμεσα να ξεκινήσουν συνομιλίες με τις δύο πλευρές για να συμφωνήσουν στο σχέδιο Ανάν.

§         Αν δεν υπάρξει συμφωνία, να εξουσιοδοτηθεί ο Κόφι Ανάν να διαμορφώσει από μόνος του το σχέδιο.

§         Να γίνουν δημοψηφίσματα στις δύο πλευρές για να ψηφιστεί το σχέδιο.

Καταρχήν να πούμε ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι άμεσα εμπλεκόμενες. Οι αποφάσεις αυτές, όσον αφορά την διαδικασία, παίρνονται άμεσα από Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους (χωρίς την παρουσία της ΕΕ) και με την άμεση επικοινωνία και ενημέρωση των Πάουελ και Μπους. Όλα εγκρίνονται καταρχήν από αυτούς και μετά δρομολογούνται.

Δεύτερον πρόκειται για μια διαδικασία με άμεσο εκβιαστικό χαρακτήρα, με απειλές και πιέσεις, αναγκάζοντας τις δύο πλευρές (κύρια την Ελληνοκυπριακή) να τις αποδεχτεί.

Τρίτον  καθιερώνεται η επικυριαρχία του ΟΗΕ και των Αμερικανών αφού αφήνεται σε αυτούς να συντάξουν το τελικό σχέδιο παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν και προαποφασισμένα να τεθεί στα δημοψηφίσματα. Η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκαν μια άκρως αντιδημοκρατική διαδικασία, προαποφασισμένων κατευθύνσεων, στη βάση ενός σχεδίου σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των δύο λαών και υπέρ των ιμπεριαλιστών.

 

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ «ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ» ΤΗΣ ΛΟΥΚΕΡΝΗΣ

 

Η Λουκέρνη αποτελεί μια διαδικασία κάτω από την άμεση εποπτεία του ΟΗΕ και των Αμερικανών. Το «νέο» σχέδιο Ανάν είναι σαφώς ένα ετεροβαρές σχέδιο υπέρ της Τουρκίας, όπου ρίχνεται πιο πολύ η Ελληνοκυπριακή πλευρά, γι’αυτό τόσο ο τύπος όσο και τα ΜΜΕ μιλούν γενικά κριτικά.

Οι αλλαγές που έγιναν αφορούν:

§         Στο εδαφικό παραμένει σημαντικό το ποσοστό κατοχής, γύρω στο 28,5% από τους Τουρκοκύπριους και το μικρό τμήμα που θα μεταβιβαστεί θα ολοκληρωθεί σε 5 φάσεις διάρκειας 3,5 χρόνων.

§         Μειώνεται ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που επιστρέφουν από 21% σε 18%. Η επιστροφή θα γίνει σταδιακά μέσα στα 18 επόμενα χρόνια.

§         Αυξάνεται η έκταση που θα μπορούν να πάρουν οι πρόσφυγες.

§         Διατηρούνται γενικά μέχρι το 2018 οι ξένοι στρατοί στο νησί (Τούρκοι και Έλληνες) και μετά το έτος αυτό θα παραμείνουν για πάντα στο νησί 950 Έλληνες και 650 Τούρκοι. Αυτό θα γίνει σταδιακά.

§         Η συνθήκη εγγύηση όσον αφορά την ασφάλεια, τη συνταγματική τάξη, το εδαφικό περιλαμβάνει και τα επιμέρους κράτη.

§         Οι έποικοι (60.000) θα παραμείνουν στο νησί.

§         Οι Έλληνες και οι Τούρκοι υπήκοοι, που μπορούν να εγκατασταθούν στο νησί, μπορούν να φτάσουν μέχρι το 5% του πληθυσμού του νησιού.

§         Η σύνθεση της Γερουσίας, που αποτελείται από 24 Ελληνοκυπρίους και 24 Τουρκοκύπριους θα γίνεται με αμιγώς εθνικά και φυλετικά κριτήρια.

Είναι σαφές ότι οι αλλαγές αυτές ικανοποιούν τα τουρκικά αιτήματα για ενίσχυση της διζωνικότητας και παρεκκλίνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν είναι μόνο αυτό. Η Τουρκία πέτυχε να «αποσπάσει» εγγυήσεις ότι αυτό το αντιδημοκρατικό έκτρωμα θα αποτελέσει «πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο» που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει ποτέ.

Είναι φανερό ότι αυτό το ετεροβαρές που κατοχυρώνει μια σειρά αποφάσεις που ενισχύουν μια ανώμαλη κατάσταση πάνω στο νησί έχει εξοργήσει τους Ελληνοκύπριους και κάνει δύσκολη την υποστήριξή του από την ελληνοκυπριακή ηγεσία. Η κοινή γνώμη στην Κύπρο είναι σε αναβρασμό νιώθοντας την αδικία που προσπαθούν να επιβάλουν ο ΟΗΕ με τους Αμερικάνους, μένοντας ανικανοποίητα μια σειρά δίκαιων αιτημάτων τους.

Η στάση του Ανάν είναι προκλητική απέναντι σε ένα λαό που έχει υποστεί κατοχή και διωγμούς.

 

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ

 

Προσπαθούν να πείσουν το λαό της Κύπρου και τον ελληνικό λαό ότι στη Λουκέρνη οι δικοί μας έδωσαν μία ισχυρή μάχη και πίεσαν για σοβαρές αλλαγές.

Στη Λουκέρνη οι δικοί μας δεν έδωσαν καμία μάχη. Είναι ψέμα ότι πάλεψαν έστω και διπλωματικά για σοβαρές αλλαγές.

Πήγαν σε διαπραγματεύσεις «στη βάση του σχεδίου Ανάν». Δε διαφωνούν με τον κορμό και την φιλοσοφία του σχεδίου. Έχουν εκφράσει τη συμφωνία τους με το σχέδιο εδώ και αρκετό καιρό και μιλάνε απλά για διορθώσεις σε επιμέρους και όχι σε κεντρικά ζητήματα.

Αποδέχθηκαν, έσκυψαν το κεφάλι σε μια διαδικασία, που επιβάλουν με το έτσι θέλω οι Αμερικανοί, προαποφασισμένων βημάτων γνωρίζοντας ότι έτσι αναγνωρίζουν τον επιδιαιτητικό ρόλο του Ανάν και των Μπους και Πάουελ προετοιμάζοντας το έδαφος για αντίστοιχες ρυθμίσεις και ρόλους για το Αιγαίο.

Στη Λουκέρνη τα ζητήμτα που έθεσαν οι δικοί μας αφορούσαν δευτερεύουσες πλευρές του σχεδίου που δεν άλλαζαν τον χαρακτήρα του. Ζητήματα αριθμού προσφύγων για εγκατάσταση, αριθμού εποίκων που θα μείνουν, εδαφικό, ολοκλήρωση της διαδικασίας εκδίκασης των χιλιάδων προσφυγών για τις περιουσίες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τα οποία ούτε και αυτά λύθηκαν. Καμιά διεκδίκηση ή αμφισβήτηση για το διχοτομικό, αποικιοκρατικό, δυσλειτουργικό χαρακτήρα του σχεδίου, των βρετανικών βάσεων, την υπονόμευση της ειρηνικής συμβίωσης των δύο λαών.

Η μάχη της Λουκέρνης από τους δικούς μας είχε τον χαρακτήρα να μπορέσει να βρεθεί μια κακή συμβιβαστική φόρμουλα και όχι μια «εξοργιστική συμβιβαστική φόρμουλα» για να κάνει εύκολη την ψήφιση του σχεδίου. Ήταν μια μάχη συννενόησης με τους Αμερικανούς και Βρετανούς να απαλειφθούν ορισμένα σημεία αποκαλύπτικά, για να μπορέσει να χωνευτεί από την κοινή γνώμη. Πράγμα που ούτε αυτό έγινε.

 

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

 

Εδώ μάλλον πρέπει να γελάσουμε καταρχήν. Η ισχυρή Ευρώπη, που θα προστατέψει τα εθνικά μας συμφέροντα, η Ευρώπη των λαών όχι μόνο δεν είχε κανένα λόγο αλλά δεν της επέτρεψαν οι Αμερικανοί και ο Ανάν να παραστεί και να πάρει θέση στις συνομιλίες. Ήταν απλά παρατηρητής και αυτό κάποιες φορές και σε «τεχνικά» κυρίως ζητήματα. Οι Αμερικανοί έβαλαν την ΕΕ κατευθείαν στην άκρη και σε ένα πρόβλημα που σε λίγο θα είναι δικό τους. Μετά τη γελοία αυτή στάση της, η ΕΕ κρατάει μια στάση που είναι επικίνδυνη απέναντι στην Κύπρο.

Αποδέχεται όπως είναι το σχέδιο Ανάν και τάσσεται έτσι υπέρ αυτού του εκτρώματος που επιβάλουν οι Αμερικανοί χωρίς να πει λέξη ούτε για τις παρεκλίσεις στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και όχι μόνο αυτό, αλλά προπαγανδίζει ότι αποτελεί μια «ιστορική ευκαιρία» για τους λαούς.

Δεν φτάνει αυτό, ξεκινά μια σειρά πιέσεων και εκβιασμών προς τους Ελληνοκύπριους. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Φερχόιγκεν, τόνισε: «Η εναλλακτική λύση δεν είναι αυτό το σχέδιο ή κάποιο άλλο, είναι αυτό το σχέδιο ή καμία λύση». Ωμός εκβιασμός από τον ευρωπαϊκό «σύμμαχο», να τον χαιρόμαστε!

 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ

 

ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

Να καταδικαστεί το σχέδιο μαζικά από τον Κυπριακό λαό μέσα από κινητοποιήσεις αλλά και στο δημοψήφισμα και αυτό να αποτελέσει ένα μήνυμα ενάντια στις μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστών. Να καταδικαστεί το σχέδιο και από τον ελληνικό λαό. Είναι ένα σχέδιο διχοτομικό, μη λειτουργικό που μετατρέπει και συνταγματικά την Κύπρο σε προτεκτοράτο-υποχείριο των ιμπεριαλιστών. Είναι ένα σχέδιο που νομιμοποιεί την εισβολή και κατοχή ενός μέρος του νησιού από τον Αττίλα.

 

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

Να σταματήσουν και να απομακρυνθούν από την περιοχή και το Κυπριακό οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί. Οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, οι εκβιαστικές πιέσεις που θυμίζουν Κόσοβο-Βοσνία-Παλαιστίνη υπονομεύουν τη φιλία των λαών. Επιδιώκουν και αυτό φαίνεται από Ιράκ, Αφγανιστάν, ότι αυτοί δεν θέλουν το καλό των λαών. Θέλουν να γίνουν αυτοί αφέντες των λαών, θέλουν να μας υποτάξουν στα συμφέροντά τους για να κυριαρχήσουν στην περιοχή ακόμα και με πολέμους.

 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΟΣΟΒΟ

Η «λύση» του σχεδίου Άναν είναι αρκετά κοντά στη λύση που δόθηκε στο Κόσοβο. Ξένος στρατος που θα περιφρουρεί την ασφάλεια, επικυριαρχία ή κυριαρχία των ιμπεριαλιστών, ενίσχυση όλων των φυλετικών-εθνικών διαχωρισμών, αποκλίσεις, διαιρέσεις, αντιδημοκρατικά μέτρα, υπονόμευση της φιλίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Όλα αυτά δεν οδηγούν σε μια ουσιαστική λύση. Δημιουργούν ένα έδαφος πάνω στο οποίο μπορούν εύκολα και με την υποδαύλιση να αναπτυχθούν νέες εντάσεις και νέες αντιπαραθέσεις με οδυνηρές συνέπειες.

 

ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΙΑΙΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΧΩΡΙΣ ΞΕΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΥΗΤΡΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Υπάρχει ανάγκη να οικοδομηθεί μια ενιαία Κύπρος, χωρίς διαιρέσεις, χωρίς διχοτομήσεις συνταγματικές, μέσα στην οποία θα ζουν ειρηνικά οι λαοί της, χωρίς να υπονομεύεται η λειτουργία της. Υπάρχει ανάγκη για μια Κύπρο όπου να αποσυρθούν όλοι οι ξένοι στρατοί και οι βρετανικές βάσεις, όχι ορμητήριο και αγκυροβολείο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Να καταργηθεί η απαίσια και επικίνδυνη αποικιακή συμφωνία των εγγυητριών δυνάμεων σαν να ζούμε στην περίοδο της αποικιοκρατίας.

 

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ-ΦΙΛΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΨΕΙ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ «ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ