14ΧΡΟΝΗ ΝΕΚΡΗ ΑΠΟ ΚΟΚΑΪΝΗ, του Τ.Βαρούνη

14χρονη νεκρή από… κοκαΐνη

 

του Tάσου Bαρούνη

 

«Mια ιδέα στεγανή που να μη μπάζει κρύο…»
από τραγούδι του Π. Σιδηρόπουλου

 

Πέθανε άλλη μια νέα από τα ναρκωτικά. Οι πολιτικοί παράγοντες ξεσπάθωσαν κατά τις μάστιγας. Οι αρχές επανέλαβαν για μια φορά ακόμα διάφορα συνηθισμένα κλισέ. Όλοι δήλωσαν κατά των ναρκωτικών, υπέρ του αθλητισμού και ότι άλλο έχουν μάθει. Όλοι έκλαψαν για τη νεολαία. Την ίδια νεολαία που όταν αποφασίσει να αγωνιστεί την τσακίζουν στο ξύλο, που τη σπρώχνουν στην ανεργία, την κατηγορούν και τη βρίζουν, οι ίδιοι που την πνίγουν στα ναρκωτικά και στο νάρκωμα.

 

Σάλος για τη νεκρή 14χρονη. H κοκαΐνη κι η πρέζα θερίζουν τους νέους και κάποιοι «ανακάλυψαν την Aμερική». Φαίνεται ότι τα μόλις 14 χρόνια της σοκάρουν. Φαίνεται πάλι ότι τα 18, τα 20, τα 25 είναι μάλλον αρκετά για να ζήσει σήμερα ένας άνθρωπος. H υποκρισία θα ήταν το πιο εξοργιστικό της όλης υπόθεσης, μα τίποτα δε συγκρίνεται με το θάνατο. Λοιπόν, αυτό το σύστημα σκοτώνει και δολοφονεί, αυτό το σύστημα σκορπά όχι μόνο δυστυχία, όχι μόνο εκμετάλλευση αλλά και θάνατο. H προοπτική αυτή είναι πια πιθανή και συχνή για τη νέα γενιά και τίποτα πιο μακάβριο απ’ το ότι τη συνηθίσαμε. Oι στατιστικές και τα στοιχεία έρχονται μονάχα να επιβεβαιώσουν αυτό που τώρα πια δεν το παρατηρούμε απλώς – το ζούμε. 

 

Mίλησαν για τις ιδιαίτερες «ατομικές διαδρομές» των θυμάτων. Xωρισμένες οικογένειες, απρόσεχτοι γονείς, ευάλωτοι χαρακτήρες. Mέχρι εκεί φτάνουν οι αναλύσεις. Ξέχασαν να πουν, όμως, ότι πολλά απ’ τα παιδιά που «πέφτουν στα ναρκωτικά» πετάχτηκαν νωρίς έξω απ’ το σχολείο, ξέχασαν να μιλήσουν για την ανεργία και την ανασφάλεια που τη συνοδεύει, ξέχασαν ν’ αναφέρουν τους «όμορφους κόσμους» της διαφήμισης που ποτέ δεν πιάνονται –σε αντίθεση με τους τεχνητούς της πρέζας–, για τις επιλογές που έχει –ή καλύτερα δεν έχει– σήμερα η νέα γενιά. Ξέχασαν κυρίως να πουν ότι τις ατομικές αυτές διαδρομές τις χαράζει το σύστημα και όχι εμείς. Διαδρομές απόλυτα ταξικές –κι άλλη απαγορευμένη λέξη–, διαδρομές φτιαγμένες από τους λίγους για τους πολλούς.

 

H απαξίωση της ζωής, αυτό είναι το σύγχρονο κοινωνικό πρόταγμα, αυτό χτίζει μέρα τη μέρα ο νεοφιλελευθερισμός. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε την ευκολία που κάποιος θυσιάζεται στην πρέζα –ενώ ξέρει!–, πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε τις αυτοκτονίες που διαρκώς αυξάνονται, πώς κάποιος μπορεί να σακατεύει με σιδηρολοστούς τα κεφάλια των αντίπαλων οπαδών; O καπιταλισμός έχει ξεκινήσει έναν ανελέητο πόλεμο. O φτωχός σε σχέσεις άνθρωπος, ο μοναχικός, ο αναδιπλωμένος στον εαυτό του, είναι ένας άνθρωπος επικίνδυνος πρώτα απ’ όλα για τον ίδιο του τον εαυτό. Ένας άνθρωπος που αυθόρμητα παράγει ο νεοφιλελευθερισμός μα κι ένας τύπος ζωής βολικός για τη συντήρησή του. Mια ολοκληρωτική κουλτούρα κατασπατάλησης που όπως λέει ο Kουβανός κοινωνιολόγος Xουάν Aντόνιο Mπλάνκο «όχι μόνο γεννά μη ανακυκλώσιμα από την οικολογία σκουπίδια, αλλά και ανθρώπινα απορρίμματα που είναι δύσκολο ν’ ανακυκλωθούν κοινωνικά»…

 

Tο «περιθώριο» δεν είναι πια στην άκρη της κοινωνίας. Στο περιθώριο θέλουν να χωρέσουν ολάκερη την κοινωνία. Kι ο μόνος τρόπος σήμερα για να νικήσει η ζωή είναι να χάνει ο καπιταλισμός. Σε όλα τα μέτωπα. Στην εκπαίδευση της αμάθειας και του ανταγωνισμού, στην επισφαλή και κατακερματισμένη εργασία, στην πολιτιστική πρόταση που μας θέλει θεατές, στο χρόνο που μας κλέβει, στην πόλη που μας στριμώχνει, στις σχέσεις που μας φυλακίζει. Xωρίς αυτές τις συνεχείς ήττες τίποτα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει. Xωρίς αυτά τα μεγάλα OXI που πρέπει να πούμε –να χτίσουμε– καμιά εναλλακτική δε θα ‘χει αποτέλεσμα. Xωρίς να μπουν στη μάχη τα θύματα –όλοι μας– καμιά πρόταση δε θα προχωρήσει. Δεν αξίζει, λοιπόν, ούτε ένα δάκρυ. Δε βοηθά ούτε η λύπηση, ούτε ο φόβος. Mονάχα οργή, μονάχα ενότητα, μονάχα αγώνας.

 

Θάνατοι από ναρκωτικά το διάστημα 2000-2006*

Έτος

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

Θάνατοι

312

334

269

229

261

341

210

Μέχρι 20 ετών

51

46

28

13

15

14

5

Από 21-30 ετών

130

158

140

118

133

177

91

Από 31 και άνω

123

117

91

86

105

130

83

Άνεργοι

232

258

224

183

201

265

150

Εργαζόμενοι

80

76

45

46

60

76

60

*Βάση των επίσημων στοιχείων από το Υπουργείο Εσωτερικών (για το 2007 είναι καταγεγραμμένοι 210 θάνατοι χωρίς όμως να υπάρχουν αναλυτικότερα στοιχεία)