1-4 Νοεμβρη στην Αθηνα: Ενωτικές διεθνείς κινητοποιήσεις ενάντια στο διακυβερνητικό αντιμεταναστευτικό “φόρουμ”, του Ερρίκου Φινάλη

Την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά το διακυβερνητικό “Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη” (GFMD), που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΟΗΕ. Πέρυσι είχε πραγματοποιηθεί στη Μανίλα των Φιλιππίνων, και φέτος θα γίνει στην Αθήνα – στο Μέγαρο Μουσικής. Αναμένεται η συμμετοχή πολλών ξένων ηγετών και εκπροσώπων κυβερνήσεων, αλλά και του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Εξάλλου, οι… αναγνωρισμένες από το GFMD μη κυβερνητικές και μεταναστευτικές οργανώσεις θα βρεθούν στις 2 και 3 Νοέμβρη στον Αστέρα της Βουλιαγμένης (!), ώστε να δώσουν επίφαση δημοκρατικού διαλόγου στη διακυβερνητική συνάντηση που αποσκοπεί στην “ορθή διαχείριση της μετανάστευσης”. Αυτή η συμπαιγνία των ενόχων για τα αντιμεταναστευτικά πογκρόμ κρατών (και ορισμένων ΜΚΟ) επιχειρεί να νομιμοποιήσει τη λεηλασία και κατοχή των φτωχών χωρών, και τη συνακόλουθη αναγκαστική έξοδο εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών προς τον “παράδεισο” της ανεπτυγμένης Δύσης. Στον οποίο “παράδεισο” οι ξεριζωμένοι αντιμετωπίζουν ακραία εκμετάλλευση και απάνθρωπη μεταχείριση…

Ήδη πέρυσι, με πρωτοβουλία αντιιμπεριαλιστικών και μεταναστευτικών οργανώσεων απ’ όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε στη Μανίλα η πρώτη διεθνής αντισύνοδος με επίκεντρο τη Διεθνή Συνέλευση Μεταναστών και Προσφύγων (IAMR), στην οποία συσπειρώθηκαν οργανώσεις από 35 χώρες του κόσμου. Αυτή η κινητοποίηση βρίσκει φέτος τη συνέχειά της στην Αθήνα: από την Κυριακή 1 έως την Τετάρτη 4 Νοέμβρη θα λάβει χώρα ένας μεγάλος κύκλος κινητοποιήσεων από τη Διεθνή Σύνοδο Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Κινημάτων, που υποστηρίζεται από ευρύ φάσμα αριστερών, μεταναστευτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ελλάδας και όλου του κόσμου. Έτσι, στις 1, 2 και 3 Νοέμβρη θα συνυπάρξουν στην ΑΣΟΕΕ δεκάδες ελληνικές και διεθνείς κινήσεις με παράλληλες συζητήσεις και εργαστήρια, ενώ στις 7 το βράδυ της Κυριακής και της Τρίτης θα πραγματοποιηθούν δύο μεγάλες κοινές εκδηλώσεις όλων των οργανώσεων.

Η Διεθνής Συνέλευση Μεταναστών και Προσφύγων (IAMR), που υποστηρίζεται ενεργητικά από τις επαναστατικές και δημοκρατικές δυνάμεις δεκάδων χωρών (ανάμεσά τους οι Φιλιππίνες, το Νεπάλ και η Τουρκία), συμμετείχε δραστήρια στην προετοιμασία της Διεθνούς Συνόδου της Αθήνας και θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ολομέλειά της το πρωί της Κυριακής 1/11, ενώ οι διαδικασίες της θα συνεχιστούν (πάντα στην ΑΣΟΕΕ) έως και την Τρίτη 3/11, από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Εκπρόσωποι της IAMR θα είναι ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές και στις δύο μεγάλες κοινές εκδηλώσεις το βράδυ της Κυριακής και της Τρίτης. Στις διαδικασίες της IAMR παίρνει μέρος και η Ένωση Εργαζομένων, που συμμετέχει και στην οργανωτική επιτροπή της Διεθνούς Συνόδου και των κινητοποιήσεων. Οι κινητοποιήσεις, πέρα από τη Διεθνή σύνοδο στην ΑΣΟΕΕ, περιλαμβάνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις (όπως η συναυλία ελληνικής μουσικής με σημαντικούς καλλιτέχνες στον Άγιο Παντελεήμονα τη Δευτέρα 2/11) αλλά και διαδηλώσεις, με κορύφωση τη διαδήλωση από το Σύνταγμα προς το Μέγαρο Μουσικής στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης 4/11 (ημέρα έναρξης του διακυβερνητικού “φόρουμ”).

Το πρώτο φάουλ από πλευράς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήδη σημειώθηκε, με στόχο ακριβώς την “ενοχλητική” IAMR: οι ελληνικές προξενικές αρχές, ιδίως σε χώρες της Ασίας, παρουσιάζουν συνεχώς κωλύματα στη χορήγηση βίζας δεκάδων εκπροσώπων μεταναστευτικών οργανώσεων που συγκροτούν τη Διεθνή Συνέλευση Μεταναστών και Προσφύγων. Αποκορύφωμα ήταν η στάση του προξενείου της Ελλάδας στο Χονγκ Κονγκ, που αρνήθηκε να δώσει βίζα σε Φιλιππινέζα εκπρόσωπο με την προκλητική αιτιολόγηση ότι η προσκαλούσα οργάνωση (το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ) είναι “μια αριστερίστικη ομάδα που οργανώνει διαδηλώσεις, δημιουργεί προβλήματα και προξενεί καταστροφές”! Τόσο η κοινή ελληνική οργανωτική επιτροπή όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο ΥΠΕΞ για αυτή την πρόκληση και για την απόπειρα σαμποταρίσματος της Διεθνούς Συνόδου, και απαιτούν την άμεση χορήγηση βίζας σε όλους τους εκπροσώπους της IAMR. Ραντεβού λοιπόν στην ΑΣΟΕΕ από το πρωί της Κυριακής 1 Νοέμβρη!

Ερρίκος Φινάλης


Δράσεις ενάντια στο διακυβερνητικό αντιμεταναστευτικό “φόρουμ”

Κυριακή 1/11 έως και Τρίτη 3/11

Διεθνής Σύνοδος στην ΑΣΟΕΕ

Το πλήρες πρόγραμμα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.koel.gr

Ανάμεσα σε άλλες εκδηλώσεις, επισημαίνουμε:

Κυριακή 1/11, ώρα 10:00

Έναρξη της ολομέλειας της IAMR

Κυριακή 1/11, ώρα 19:00

Μεγάλη κοινή εκδήλωση για την κατοχή και λεηλασία των φτωχών χωρών

Τρίτη 3/11, ώρα 19:00

Μεγάλη κοινή εκδήλωση για τους μετανάστες και πρόσφυγες στις χώρες “υποδοχής”

Δευτέρα 2/11, ώρα 18:00

Συναυλία αλληλεγγύης στον Άγιο Παντελεήμονα

Τετάρτη 4/11, ώρα 18:00

Διεθνής διαδήλωση από το Σύνταγμα στο Μέγαρο Μουσικής