1ο Διεθνιστικό Φεστιβάλ Νεολαίας

11-13 Ιουλίου 2008, Αθήνα

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύκλο αγώνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι λαοί όλου του κόσμου βρίσκονται αντιμέτωποι με τον όλεθρο και την καταστροφή που σπέρνουν ο ιμπεριαλισμός και ο νεοφιλελευθερισμός. Σε μια σειρά από περιοχές και χώρες του πλανήτη βλέπουμε να ξεσπούν και να δυναμώνουν μεγάλοι ξεσηκωμοί, εξεγέρσεις, αγώνες, κινήματα. Μια σειρά από χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βολιβία, η Βενεζουέλα, η Κούβα, παλεύουν ενάντια στα ιμπεριαλιστικά και νεοφιλελεύθερα δεσμά. Στο Νεπάλ, κάτω από την καθοδήγηση του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό), πραγματοποιήθηκε η πρώτη επανάσταση του 21ου αιώνα, και οι λαοί αυτής της εξαθλιωμένης χώρας για πρώτη φορά είναι κύριοι της μοίρας τους. Στη Μέση Ανατολή και στο Ιράκ η αντίσταση ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τους σιωνιστές συνεργάτες του συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Στην Ευρώπη μια σειρά από αγώνες και κινήματα ξεσπούν ενάντια στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, όπως στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Δανία αλλά και εδώ, στην Ελλάδα. Σε όλα τα παραπάνω η νεολαία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντίστασης.

Για να μπορέσει να υπάρξει νικηφόρο αποτέλεσμα είναι αναγκαίος ο συντονισμός της αντίστασης και η αλληλεγγύη των κινημάτων μεταξύ τους. Ακριβώς για αυτό το λόγο η ΚΟΕ πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει ένα μεγάλο κινηματικό διεθνιστικό γεγονός. Για να συμβάλει στον συντονισμό των αντιστάσεων και την ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των κινημάτων, στις 11-13 Ιουλίου θα πραγματοποιήσει το 1ο Διεθνιστικό Φεστιβάλ Νεολαίας με το όνομα "Resistance 2008". Πολλές αντιπροσωπείες από όλες τις ηπείρους θα πάρουν μέρος και θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από τους αγώνες των χωρών τους. Θα συζητήσουν για το πώς είναι μπορετό να αποκρουστεί ο νεοφιλελευθερισμός και να συντονίσουν η αριστερά και η νεολαία τη δράση τους σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, πώς είναι κατορθωτό να συντονιστούν οι αντιστάσεις ενάντια στον ιμπεριαλισμό, πώς θα σταματήσει η πολεμική μηχανή που καταπίνει λαούς και χώρες. Πέρα από τους δύο κύκλους συζητήσεων που θα πραγματοποιούνται κάθε μέρα (ο ένας θα είναι παρουσιάσεις από τις αντιπροσωπείες που θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ και ο άλλος συζητήσεις για διάφορα πολιτικά και κοινωνικά θέματα), στο χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργούν εκθέσεις με τα υλικά των αντιπροσωπειών αλλά και δεκάδων άλλων κινηματικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων από όλη την Ελλάδα. Ακόμα θα λειτουργούν ταβέρνες, μπαρ, καθώς και χώροι όπου θα γίνονται διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, όπως προβολές, θεατρικά κ.λπ. Η κάθε μέρα του φεστιβάλ θα κλείνει με συναυλίες από μουσικά συγκροτήματα. Και βέβαια το φεστιβάλ δεν τελειώνει στις 13/7. Συνεχίζεται με τη μορφή ενός διεθνιστικού κάμπινγκ στη Νάξο, όπου οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με πιο χαλαρό τρόπο.

Είναι γεγονός πως μια τέτοια διαδικασία λείπει από το ελληνικό κίνημα. Η επαφή με ζωντανά κινήματα και αγωνιστικές εμπειρίες από άλλες χώρες και ηπείρους αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διευρυνθούν οι ορίζοντες κάθε αγωνιστή και σκεπτόμενου ανθρώπου. Αυτό ακριβώς το κενό θέλει να καλύψει η ΚΟΕ με τη διοργάνωση αυτού του φεστιβάλ. Και στόχος της είναι αυτή η διαδικασία να μεγαλώσει και να αποτελέσει στο μέλλον έναν κινηματικό σταθμό που να συνεισφέρει ουσιαστικά στην υπόθεση της αριστεράς και της αντίστασης, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Στον αγώνα η ελπίδα
Στην αντίσταση η διέξοδος

Θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες από τη Βολιβία, τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, την Κούβα, την Αϊτή, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, τον Λίβανο, το Νεπάλ, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Χώρα των Βάσκων, την Ισπανία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Σερβία, την Κροατία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Αλβανία και άλλες χώρες.

Κάμπινγκ

Αμέσως μετά το φεστιβάλ, διοργανώνεται παραθαλάσσιο κάμπινγκ για μια εβδομάδα στη Νάξο (Μάραγκας), ώστε οι σύντροφοι από όλες τις χώρες να έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Το κόστος για όλη την εβδομάδα θα είναι 90 ευρώ το άτομο, περιλαμβανομένου του εισιτηρίου του πλοίου (τιμή για μαθητές: 70 ευρώ). Το κάμπινγκ θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 14 μέχρι την Κυριακή 20 Ιουλίου. Θα υπάρχει έκπτωση 10% στις τιμές της ταβέρνας του κάμπινγκ.

Συναυλίες

Παρασκευή 11 Ιουλίου

Ojos de Brujo Sound System

Imam Baildi

Σάββατο 12 Ιουλίου

Fun-Da-Mental

Ρόδες

Κυριακή 13 Ιουλίου

Μάρθα Φριτζίλα

Matisse

Περισσότερες πληροφορίες στο www.resistancefestival.gr